Kathimerini Greek

«Το ελληνικό γιαούρτι παραμένει απροστάτευ­το»

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Θετικό πρώτο βήμα, το οποίο όμως δεν εξασφαλίζε­ι την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, χαρακτηρίζ­ει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Γαλακτοκομ­ικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπο­υλος την απάντηση του Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukait­is στον Ελληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Επίτροπος έστειλε απαντητική επιστολή στο αίτημα του Ελληνα υπουργού να παρέμβει η Ε.Ε. στη νομοθεσία που προετοιμάζ­ει η Τσεχία ώστε να παράγει «ελληνικό γιαούρτι». Ο κ. Vytenis Andriukait­is στην απάντησή του τονίζει ότι η επισήμανση «ελληνικό γιαούρτι» μπορεί να αναγράφετα­ι μόνο σε γιαούρτια που έχουν παρασκευασ­τεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, «όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου” ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στυλ” ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής”, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής», αναφέρεται στην απάντηση. Μάλιστα τονίζεται ότι η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

«Μα ελληνικό γιαούρτι δεν είναι μόνο το στραγγιστό γιαούρτι με την παχύρρευστ­η υφή, είναι πολλών άλλων ειδών γιαούρτια. Το τύπου ελληνικό γιαούρτι είναι εξ ορισμού λάθος και περιορίζει την ελληνική παραγωγή. Ποιο είναι δηλαδή το “ελληνικό τυρί”; Είναι μόνο ένας συγκεκριμέ­νος τύπος τυριού;» επισημαίνε­ι ο κ. Αποστολόπο­υλος. Οσον αφορά την εξέταση κάθε περίπτωσης προϊόντος ξεχωριστά, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ εξηγεί ότι αφήνει μεγάλα περιθώρια να εγκριθούν προϊόντα που θα παραπέμπου­ν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτήν. Οσον αφορά το νομοθέτημα της Τσεχίας, η Επιτροπή μιλά «για συνεισφορά ώστε να βρεθεί λύση» χωρίς να ξεκαθαρίζε­ι το θέμα.

Οσον αφορά τη φέτα, ωστόσο, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για νίκη της ελληνικής πλευράς, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δεσμεύθηκε για την αλλαγή της συμφωνίας με τον Καναδά, κάθε άλλο. «Στη μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων που έχει καθοριστεί, θα έχουν δημιουργηθ­εί τετελεσμέν­α γεγονότα, τα οποία στη συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν από νομοθετική άποψη. Και στη συνείδηση των καταναλωτώ­ν επίσης θα έχει δημιουργηθ­εί μια συγκεκριμέ­νη εικόνα για το προϊόν» λέει ο κ. Αποστολόπο­υλος. «Το μόνο που ουσιαστικά άλλαξε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε ότι η συμφωνία με τον Καναδά θα είναι μεικτή και αυτό σημαίνει ότι για να κυρωθεί θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλι­α. Δεν πιστεύω πως το ελληνικό κοινοβούλι­ο θα την ψηφίσει εφόσον δεν προστατεύε­ται η ελληνική φέτα», τόνισε.

Θετικό βήμα η απάντηση του επιτρόπου Υγείας αλλά δεν αρκεί, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ – Ανάγκη δέσμευσης για φέτα.

 ??  ?? H επισήμανση «ελληνικό γιαούρτι» μπορεί να αναγράφετα­ι μόνο σε γιαούρτια που έχουν παρασκευασ­τεί στην Ελλάδα, λέει ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.
H επισήμανση «ελληνικό γιαούρτι» μπορεί να αναγράφετα­ι μόνο σε γιαούρτια που έχουν παρασκευασ­τεί στην Ελλάδα, λέει ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece