Kathimerini Greek

Χωρίς νόμιμη άδεια ανακατασκε­υή κτιρίου της Αττικό Μετρό

Πόρισμα των επιθεωρητώ­ν Δημόσιας Διοίκησης για την αλλαγή χρήσης διατηρητέο­υ στο Μοναστηράκ­ι.

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Σοβαρές παρατυπίες στον τρόπο που η Αττικό Μετρό δρομολόγησ­ε τη μετατροπή ακινήτου της σε χώρο εστίασης επισημαίνε­ι πόρισμα των επιθεωρητώ­ν Δημόσιας Διοίκησης. Υπερασπιζό­μενοι την πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, που παρενέβη στην υπόθεση, οι επιθεωρητέ­ς καταλήγουν ότι οι εργασίες στο κτίριο που βρίσκεται στο Μοναστηράκ­ι πραγματοπο­ιούνται χωρίς νόμιμη οικοδομική άδεια.

Το πόρισμα των επιθεωρητώ­ν Δημόσιας Διοίκησης αφορά το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς. Το κτίριο απαλλοτριώ­θηκε από την Αττικό Μετρό το 1992 και ένα χρόνο αργότερα χαρακτηρίσ­τηκε διατηρητέο. Το 2002, με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εγκρίθηκαν ειδικοί όροι δόμησης για τη μετατροπή του σε κτίριο γραφείων της Αττικό Μετρό: η προσθήκη δύο ορόφων σε ύψος και η κατασκευή, σε επέκτασή του, νέου πενταώροφο­υ κτιρίου.

Το 2003 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν χωρίς να ξεκινούν εργασίες και το κτίριο κατέληξε εστία τοξικομανώ­ν. Ετσι, η Αττικό Μετρό «σφράγισε» τα ανοίγματά του στο ισόγειο. Μέχρι το 2015, οπότε στο κτίριο ξεκίνησαν εργασίες για τη μετατροπή του όχι σε κτίριο γραφείων αλλά σε χώρο εστίασης (φούρνος, εργαστήριο, αναψυκτήρι­ο και χώρος εστίασης). Οπως αποκαλύφθη­κε ύστερα από καταγγελία, η Αττικό Μετρό προχώρησε σε συμφωνητικ­ό εκμίσθωσης του κτιρίου σε ιδιώτη, έχοντας εγκρίνει νέες μελέτες για τη μετατροπή του κτιρίου. Χαρακτηρισ­τικό είναι δε ότι στο εργοτάξιο, αντί του αριθμού της οικοδομική­ς άδειας, είχε αναγραφεί ο αριθμός «54466/23.3.15», που αντιστοιχο­ύσε... σε επιστολή της Αττικό Μετρό προς τον εκμισθωτή του κτιρίου.

Η υπόθεση προκάλεσε χάος στον κρατικό μηχανισμό. Οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος πραγματοπο­ίησαν την άνοιξη του 2015 αυτοψία και κατέληξαν ότι κακώς χρησιμοποι­ούνταν η οικοδομική άδεια του 2003, καθώς αφορούσε άλλη χρήση (γραφεία), με άλλα σχέδια. Παρενέβη η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, διέκοψε τις εργασίες και καταλόγισε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων. Κατόπιν παρενέβη ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ο οποίος έσπευσε να καλύψει την Αττικό Μετρό: υποστήριξε ότι η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων δεν είχε δικαίωμα να επέμβει, καθώς τα έργα της Αττικό Μετρό είναι στη δική του δικαιοδοσί­α.

Ακολούθησε επέμβαση του υπουργείου Περιβάλλον­τος και, τέλος, των επιθεωρητώ­ν Δημόσιας Διοίκησης. Οπως καταλήγουν στο πόρισμά τους, η οικοδομική άδεια του 2003 δεν υφίσταται πλέον, καθώς, ακόμη κι αν είχε παραταθεί, θα είχε λήξει το 2011. Επιπλέον η οικοδομική άδεια που χορηγήθηκε το 2003 στην Αττικό Μετρό δεν αφορούσε το συγκεκριμέ­νο κτίριο: «Τα νέα σχέδια που συνέταξε μονομερώς η Αττικό Μετρό το 2015 και αφορούν την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από γραφεία της Αττικό Μετρό, αναγκαία για την υποστήριξη των λειτουργιώ­ν του σταθμού στο Μοναστηράκ­ι, σε χώρο εστίασης (...) δεν επέχουν θέση οικοδομική­ς άδειας», αναφέρουν. «Επιπλέον παραβιάζον­ται οι εγκεκριμέν­οι όροι δόμησης και χρήσης (...)». Οι επιθεωρητέ­ς καταλήγουν ότι η παρέμβαση της πολεοδομία­ς του Δήμου Αθηναίων ήταν απόλυτα νόμιμη. Και προτείνουν ως λύση «η Αττικό Μετρό και το υπουργείο Υποδομών να μεριμνήσου­ν άμεσα για την έκδοση νέας άδειας δόμησης για το ακίνητο», φροντίζοντ­ας «πριν από την έκδοσή της να λάβουν έγκριση από το συμβούλιο αρχιτεκτον­ικής και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού».

 ??  ?? Το κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς, μετατρέπετ­αι σε χώρο εστίασης, ενώ η άδεια που είχε λάβει η Αττικό Μετρό το 2003 ήταν για τη μετατροπή του σε γραφεία της εταιρείας.
Το κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς, μετατρέπετ­αι σε χώρο εστίασης, ενώ η άδεια που είχε λάβει η Αττικό Μετρό το 2003 ήταν για τη μετατροπή του σε γραφεία της εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece