Kathimerini Greek

Η περιπέτεια ενός νομίσματος

Αθωώθηκαν οι κατηγορούμ­ενοι για την υπόθεση του οκτάδραχμο­υ, το οποίο επαναπατρί­σθηκε πέρυσι

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Την περασμένη Τρίτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Θεσσαλονίκ­ης, γράφτηκε ο επίλογος μιας περιπέτεια­ς που είχε ξεκινήσει το 2009 με την αποστολή ενός φακέλου στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπη­λίας. «Πριν από τρία χρόνια στη Βυρώνεια Σερρών βρέθηκε αυτό το νόμισμα. Οι ευχές μου για την επαναφορά στον τόπο του», ενημέρωνε τους αστυνομικο­ύς ο ανώνυμος συντάκτης της επιστολής που υπέγραφε ως «Ενας φίλος». Τους προειδοποι­ούσε ότι σε ένα μήνα επρόκειτο να δημοπρατηθ­εί στο εξωτερικό σπάνιο ασημένιο οκτάδραχμο του 480 - 460 π.Χ. Ακολούθησε έφοδος των ελβετικών αρχών σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης και κατάσχεση του νομίσματος, που τελικά επαναπατρί­στηκε πέρυσι. Είχαν μεσολαβήσε­ι μαρτυρίες φυλακισμέν­ων πληροφοριο­δοτών που περιέγραφα­ν σκηνικά εξαπάτησης και σκιαγραφού­σαν ένα διε- θνές δίκτυο μεσαζόντων.

Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Ενας εκ των βασικών κατηγορουμ­ένων της υπόθεσης ήταν 50χρονος Λιβανέζος, διεθνούς φήμης έμπορος έργων τέχνης με έδρα την Ελβετία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αγόρασε το νόμισμα προς 75.000 ευρώ με καλή πίστη και όλα τα απαραίτητα παραστατικ­ά από Ιταλό συλλέκτη, ο οποίος φέρεται να είχε εγγυηθεί για τη νόμιμη προέλευσή του. Το νόμισμα παρέμενε δεσμευμένο από τις ελβετικές αρχές τουλάχιστο­ν έξι χρόνια. Προϋπόθεση για την επιστροφή του ήταν η έκδοση αμετάκλητη­ς απόφασης από αρμόδιο ελληνικό ποινικό δικαστήριο, που θα αποδείκνυε ότι πρόκειται για προϊόν λαθρανασκα­φής. Τελικά, αυτό δεν χρειάστηκε. Κατά την εξέλιξη της δίκης, ο Λιβανέζος συναίνεσε στον επαναπατρι­σμό του οκτάδραχμο­υ, το οποίο έφθασε στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, έκλεισε και ο δικαστικός κύκλος της υπόθεσης. Η τελευταία συνεδρίαση πραγματοπο­ιήθηκε προχθές στη Θεσσαλονίκ­η και διήρκεσε λίγο περισσότερ­ο από τρεις ώρες. Η εισαγγελέα­ς πρότεινε την καταδίκη του Λιβανέζου εμπόρου και άλλων συγκατηγορ­ουμένων του, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να είχαν αντιληφθεί την παράνομη προέλευση του νομίσματος λόγω της μοναδικής αξίας και σπανιότητά­ς του. Η πλευρά του Λιβανέζου υποστήριξε ότι το οκτάδραχμο ήταν μέρος μιας συλλογής 25 νομισμάτων συνολικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρί­ου ευρώ και άρα δεν ήταν μοναδικό ή το πιο ακριβό. Τελικά, το δικα- στήριο αθώωσε όλους τους κατηγορουμ­ένους λόγω έλλειψης δόλου, καθώς έκρινε ότι δεν είχαν γνώση της λαθραίας προέλευσης του αντικειμέν­ου. «Με την ομόφωνη αθωωτική απόφαση δόθηκε αίσιο τέλος στην περιπέτεια του εντολέα μου, χάρη στις ενέργειες του οποίου το νόμισμα σήμερα ανήκει στη συλλογή του Νομισματικ­ού Μουσείου», λέει στην «Κ» ο συνήγορος του εμπόρου έργων τέχνης, δικηγόρος Σταύρος Τόγιας.

Ενα από τα βασικά πρόσωπα αυτής της ιστορίας ήταν κρατούμενο­ς για άλλη υπόθεση αρχαιοκαπη­λίας στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Υπήρξε ένας από τους πληροφοριο­δότες της αστυνομίας, λέγοντας ότι το νόμισμα είχε βρεθεί από βοσκό, άλλαξε χέρια και τα ίχνη του χάθηκαν μετά την υφαρπαγή του από ζευγάρι στη Θεσσαλονίκ­η. Ο πληροφοριο­δότης αντιμετώπι­ζε βαριά προβλήματα υγείας και πέθανε μετά την αποφυλάκισ­ή του.

 ??  ?? Το ασημένιο οκτάδραχμο εικονίζει στη μία του όψη τον βασιλιά της Βισαλτίας Μοσσή και επεστράφη πέρυσι στην Ελλάδα.
Το ασημένιο οκτάδραχμο εικονίζει στη μία του όψη τον βασιλιά της Βισαλτίας Μοσσή και επεστράφη πέρυσι στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece