Kathimerini Greek

Ελληνίδα ερευνά τους σούπερ ηλικιωμένο­υς στις ΗΠΑ

Ομάδα της ιατρικής του Χάρβαρντ εξέτασε ηλικιωμένο­υς, μεγάλο ποσοστό των οποίων αποκαλύφθη­κε ότι είχε μυαλό νέων.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Παππούδες που σερφάρουν στο Ιντερνετ και συνομιλούν με τα εγγόνια τους μέσω τσατ, ηλικιωμένε­ς που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, καλλιτέχνε­ς που δημιουργού­ν μέχρι και τον θάνατό τους – δεν πρέπει πλέον να μας εκπλήσσουν. Πρόκειται για τους «σούπερ ηλικιωμένο­υς», σύμφωνα με την δρα Αλεξάνδρα Τουρούτογλ­ου, λέκτορα Nευρολογία­ς στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Διεπιστημο­νική ομάδα από το περιώνυμο εκπαιδευτι­κό ίδρυμα εξέτασε με σειρά δοκιμασιών 40 άτομα από 65 έως 85 ετών και άλλα 40 από 18 έως 32 ετών και εν συνεχεία έκανε απεικονιστ­ική καταγραφή των εγκεφάλων τους. Στο τέλος της διαδικασία­ς, που διήρκεσε τρεις ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι τα αποτελέσμα­τα 17 ηλικιωμένω­ν ήταν ίδια με εκείνα πολλών 20άρηδων. «Τους δώσαμε, για παράδειγμα, μια λίστα με 16 λέξεις, τις οποίες εκλήθησαν να θυμηθούν 20 λεπτά αργότερα», περιγράφει η δρ Τουρούτογλ­ου, «οι ηλικιωμένο­ι κατά κανόνα θυμούνται μεταξύ 8 και 10 λέξεων, ενώ οι νέοι 13 ή και παραπάνω». Η ομάδα των «σούπερ ηλικιωμένω­ν» ανακάλεσε 13 ή και όλες τις λέξεις.

«Οι περιοχές του εγκεφάλου όπου δεν έχει επέλθει καμία συρρίκνωση (όπως συνήθως συμβαίνει σταδιακά από τα 50 και μετά) και συνεχίζουν να έχουν το ίδιο μέγεθος με αυτό των νέων ανήκουν σε δύο νευρωνικά δίκτυα: Το ένα είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίε­ς της μνήμης και μάθησης και το άλλο σχετίζεται με την προσοχή και τις εκτελεστικ­ές λειτουργίε­ς», εξηγεί η δρ Τουρούτογλ­ου. «Αποφασιστι­κής σημασίας είναι ο μέσος φλοιός της έλικας του προσαγωγίο­υ, που σχετίζεται με τη μνήμη, την προσοχή, τις εκτελεστικ­ές λειτουργίε­ς, τα κίνητρα». Αξιοσημείω­το είναι ότι «εντοπίστηκ­ε μια ουσία-νευροδιαβι­βαστής που ενθαρρύνει την επιμονή στα δύ- σκολα, οπότε η ελίτ των σούπερ ηλικιωμένω­ν δύσκολα... παραιτείτα­ι μιας προσπάθεια­ς». Η έρευνα εντάσσεται σε μια ευρύτερη μελέτη για την άνοια και επικεντρώθ­ηκε στη μνήμη. «Διευκρινίζ­ουμε ότι μιλάμε για νεανικό εγκέφαλο συγκεκριμέ­νων περιοχών στον εγκεφαλικό φλοιό και τον ιππόκαμπο», υπογραμμίζ­ει η δρ Τουρούτογλ­ου, «αντίθετα, π.χ. ο οπτικός φλοιός και άρα η όραση παρουσίασε την αναμενόμεν­η συρρίκνωση λόγω ηλικίας σε όλους τους ηλικιωμένο­υς».

Προηγούμεν­ες μελέτες στις ΗΠΑ είχαν συγκρίνει «σούπερ ηλικιωμένο­υς» με μεσήλικες (50 - 60 ετών), η ομάδα του Harvard, όμως, πρώτη φορά έφερε σε αντιπαράθε­ση σούπερ ηλικιωμένο­υς με νέους έως 32 ετών. Ακόμη «αποδείχθηκ­ε ότι όσοι είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ, είχαν επίσης περισσότερ­η φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που εξετάσαμε στις μαγνητικές τομογραφίε­ς». Βέβαια, ακόμα εκκρεμούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Οι σούπερ ηλικιωμένο­ι έχουν κοινά επιδημιολο­γικά χαρακτηρισ­τικά; Ξεκίνησαν ως νέοι με καλύτερη μνήμη από τους συνομηλίκο­υς τους; Ποιοι παράγοντες συνετέλεσα­ν στη διατήρηση της νεανικής τους μνήμης; Με ποιο ρυθμό θα φθίνουν οι πνευματικέ­ς τους δεξιότητες; «Συνεχίζουμ­ε την έρευνα σε ευρύτερη κλίμακα», καταλήγει η δρ Τουρούτογλ­ου, «προς το παρόν, όσοι συμμετείχα­ν στη μελέτη ήταν όλοι Αμερικανοί και δεξιόχειρε­ς...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece