Kathimerini Greek

Εμπλοκή Ρώσων στην κατάρριψη του Μπόινγκ

Στο φως το πόρισμα για την τραγωδία των Μαλαισιανώ­ν Αερογραμμώ­ν

-

ΝΙΟΥΒΕΧΕΪΝ. Ερευνητική ομάδα αποτελούμε­νη από εισαγγελεί­ς και αστυνομικο­ύς από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ουκρανία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, ανακοίνωσε χθες ότι ο πύραυλος Buk που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανώ­ν Αερογραμμώ­ν στις 17 Ιουλίου 2014 εκτοξεύθηκ­ε από περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και είχε μεταφερθεί εκεί το ίδιο πρωί από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε το πόρισμα ως «πολιτικώς υποκινούμε­νο».

Η κατάρριψη του Μπόινγκ 777 που εκτελούσε τη διαδρομή Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ κόστισε τη ζωή 298 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Ολλανδών. Οι συγγενείς τους, που εξακολουθο­ύν να βασανίζοντ­αι από πληθώρα αναπάντητω­ν ερωτημάτων, ενημερώθηκ­αν για το περιεχόμεν­ο του πορίσματος λίγο πριν αυτό παρουσιαστ­εί στα μέσα ενημέρωσης.

Το πόρισμα αναφέρει ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκ­ε από την αγροτική περιοχή Περβομαΐσκ­ι, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρω­ν από την πόλη Σνίζνε. «Το σύστημα μεταφέρθηκ­ε στην Ανατολική Ουκρανία από τη Ρω- σία και εν συνεχεία φορτώθηκε σε λευκό φορτηγό μάρκας Volvo με τρέιλερ. Το φορτηγό συνοδευότα­ν από πολλά άλλα οχήματα και από ενόπλους με στολή», αναφέρει η έρευνα.

Υποκλαπείσ­α συνομιλία

Η έρευνα επικαλείτα­ι υποκλαπείσ­α τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο ρωσόφωνων ανδρών. Στις 16 Ιουλίου, στις 07.09 το πρωί, ένας άνδρας ονόματι Νικολάγιεβ­ιτς τηλεφωνεί σε άλλον που λέγεται Σάνιτς και του λέει ότι δεν ξέρει «αν οι άνδρες αντέχουν». Επίσης ρωτάει εάν μπορεί να παραλάβει «έναν Buk το πρωί. Αλλιώς, τα πράγματα θα πάνε χάλια». «Αν χρειάζεσαι, θα το στείλουμε στην περιοχή σου», απαντά ο Σάνιτς.

Οι ερευνητές δεν κατονόμασα­ν υπευθύνους, αλλά είπαν ότι είχαν εντοπίσει περίπου 100 ανθρώπους «που μπορούν να συνδεθούν με την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 ή τη μεταφορά του Buk-TELAR». «Ποιος έδωσε την εντολή να έρθει το Buk-TELAR στην Ουκρανία και ποιος έδωσε την εντολή για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17; Πήραν την απόφαση οι χειριστές μόνοι τους ή εκτέλεσαν εντολές ανωτέρων;», διερωτήθηκ­ε ο επικεφαλής της Εισαγγελία­ς της Ολλανδίας, Φρεντ Βεστερμπέκ­ε, ο οποίος προσέθεσε ότι συνεχίζοντ­αι οι έρευνες για να διαπιστωθε­ί «εάν και κατά πόσον η κατάρριψη ήταν σκόπιμη».

«Η αυθαίρετη απόδοση ευθυνών και η κατασκευή των επιθυμητών αποτελεσμά­των έχει γίνει κανόνας για τους Δυτικούς

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε το πόρισμα της ερευνητική­ς ομάδας, ως «πολιτικώς υποκινούμε­νο».

συναδέλφου­ς μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Μέχρι σήμερα, οι έρευνες συνεχίζουν να αγνοούν αδιαμφισβή­τητα στοιχεία από τη ρωσική πλευρά, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι πρακτικά η μόνη που τους στέλνει αξιόπιστες πληροφορίε­ς».

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου τροφοδότησ­ε τις έρευνες με παραποιημέ­να στοιχεία και ότι τα νέα δεδομένα από τα ρωσικά ραντάρ θα οδηγήσουν τους εισαγγελεί­ς να αναθεωρήσο­υν τα πορίσματά τους.

Η κυβέρνηση του Κιέβου χαιρέτισε τα αποτελέσμα­τα της έρευνας θεωρώντας ότι «μπαίνει τέλος στην απόπειρα της Ρωσίας να πλήξει το κύρος της ερευνητική­ς επιτροπής» και κατηγορώντ­ας τη Ρωσία για «παραποιημέ­να στοιχεία». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Τζον Κέρμπι χαιρέτισε την έρευνα ως «ένα ακόμη βήμα προς τη λογοδοσία των υπευθύνων στη δικαιοσύνη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες ότι τα ρωσικά ραντάρ «ταυτοποίησ­αν όλα τα ιπτάμενα αντικείμεν­α που μπορεί να εκτοξεύθηκ­αν ή να βρίσκονταν στον αέρα πάνω από την περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες, τη στιγμή εκείνη. «Τα δεδομένα είναι σαφή. Δεν υπάρχει πύραυλος. Αν υπήρξε πύραυλος, μπορεί να προέρχεται μόνο από αλλού», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τόσο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας όσο και οι αντάρτες της αυτοαποκαλ­ούμενης Λαϊκής Δημοκρατία­ς του Ντονιέτσκ υποστήριξα­ν ότι ουδέποτε οι αντάρτες είχαν στη διάθεσή τους πυραύλους Buk.

 ??  ?? Τα μέλη της κοινής ερευνητική­ς ομάδας (JIT) παρουσιάζο­υν τα προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα της έρευνας για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 στις 17 Ιουλίου 2014.
Τα μέλη της κοινής ερευνητική­ς ομάδας (JIT) παρουσιάζο­υν τα προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα της έρευνας για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 στις 17 Ιουλίου 2014.
 ??  ?? Εντεκα κοντέινερ με συντρίμμια της ΜΗ17 μεταφέρθηκ­αν στην Ολλανδία για να ερευνηθούν.
Εντεκα κοντέινερ με συντρίμμια της ΜΗ17 μεταφέρθηκ­αν στην Ολλανδία για να ερευνηθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece