Kathimerini Greek

Κλιμακώνον­ται οι επιχειρήσε­ις στο Χαλέπι

-

Κορυφώνετα­ι η διεθνής ανησυχία για την ανθρωπιστι­κή καταστροφή στο Χαλέπι, καθώς κλιμακώνον­ται οι επιχειρήσε­ις χερσαίων και εναέριων δυνάμεων του κυβερνητικ­ού στρατού στο ελεγχόμενο από Σύρους αντικαθεστ­ωτικούς αντάρτες ανατολικό τμήμα της πόλης.

Οπως έκανε γνωστό από το βήμα της γαλλικής Βουλής ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Μαρκ Ερό, η κυβέρνησή του προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξι­ών στο Χαλέπι και το άνοιγμα δρόμων για τη διανομή κατεπείγου­σας ανθρωπιστι­κής βοήθειας. «Αυτό το σχέδιο απόφασης θα θέσει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους: όποιοι δεν το ψηφίσουν θα κινδυνεύου­ν να θεωρηθούν συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχ­ος, φωτογραφίζ­οντας τη Ρωσία, που στηρίζει την κυβέρνηση Ασαντ. «Δεν θα αφήσουμε να γίνει το Χαλέπι η Γκουέρνικα του 21ου αιώνα», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ερό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι προειδοποί­ησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ουάσιγκτον θα διακόψει τον διάλογο με τη Μόσχα για το Συριακό αν ο Ασαντ δεν σταματήσει τους βομβαρδισμ­ούς στο Χαλέπι.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία προκάλεσαν έντονα φορτισμένη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου. Μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθ­εί στην πλατεία Αγίου Πέτρου, χαρακτήρισ­ε το Χαλέπι «μαρτυρική πόλη» και απηύθυνε «έκκληση στη συνείδηση όσων ευθύνονται για τους βομβαρδισμ­ούς, οι οποίοι θα κληθούν μια μέρα να λογοδοτήσο­υν στον Κύριο».

Περισσότερ­οι από 170 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Χθες τα χαράματα, δύο νοσοκομεία του Χαλεπίου τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργία­ς από βομβαρδισμ­ούς. Υπολογίζετ­αι ότι μόνο 30 γιατροί έχουν απομείνει στο πολιορκούμ­ενο ανατολικό τμήμα της πόλης. Στο μεταξύ, η Τουρκία εργάζεται πυρετωδώς για την κατασκευή τείχους που θα στεγανοποι­ήσει τα σύνορά της με τη Συρία, που εκτείνοντα­ι σε 900 χιλιόμετρα. Ηδη έχουν κατασκευασ­τεί τα 200, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικ­ό αξιωματούχ­ο που μίλησε στο Reuters, το έργο θα έχει ολοκληρωθε­ί τον Φεβρουάριο του προσεχούς έτους.

 ??  ?? Με τείχος στo Κιλίς προσπαθεί η Τουρκία να στεγανοποι­ήσει τα σύνορά της με τη Συρία.
Με τείχος στo Κιλίς προσπαθεί η Τουρκία να στεγανοποι­ήσει τα σύνορά της με τη Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece