Kathimerini Greek

Αγωνία αραβικών κρατών για το Συριακό

- Π.Γ.Π.

«Εμείς οι Αραβες μπορούμε να πάρουμε όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία, αρκεί εσείς οι Ευρωπαίοι να πάρετε μόνο έναν: τον... Μπασάρ αλ Ασαντ!» Η «πρόταση» προέρχεται από τον πρόεδρο του Αραβικού Κοινοβουλί­ου Αχμέντ Αλτζαρουάν και αποτυπώνει την αγωνία των αραβικών κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος.

Το Αραβικό Κοινοβούλι­ο ιδρύθηκε το 2004 με απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και εκπροσωπεί τα κοινοβούλι­α του συνόλου των αραβικών κρατών. Ο κ. Αλτζαρουάν επισκέπτετ­αι αυτές τις ημέρες την Ελλάδα για να διαπιστώσε­ι ιδίοις όμμασι την κατάσταση των Σύρων προσφύγων και να συζητήσει με αξιωματούχ­ους τρόπους πρακτικής συμβολής των αραβικών κρατών στη διαχείριση του προβλήματο­ς. Σε αυτό το πλαίσιο, προχθές συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ χθες επισκέφθηκ­ε καταυλισμό στη Λέσβο. Συναντήσαμ­ε τον κ. Αλτζαρουάν στην παλαιστινι­ακή πρεσβεία, όπου ενημέρωσε Ελληνες και Αραβες δημοσιογρά­φους για την επίσκεψή του. Απαντώντας σε ερώτησή μας, καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία, όπως και τις επεμβάσεις όλων των ξένων δυνάμεων. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει καλή θέληση για την κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που ευνοούν τη συνέχιση της αιματοχυσί­ας», μας δήλωσε.

Επιπλέον, εξέφρασε τον φόβο ότι θα υπάρξει «μεγάλης κλίμακας σφαγή» αν επιχειρηθε­ί από τον συριακό στρατό και τις σιιτικές πολιτοφυλα­κές που τον στηρίζουν η κατάληψη του ανατολικού Χαλεπίου και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να επιβάλουν την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος του αραβικού κοινοβουλί­ου υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική λύση όσο είναι στην εξουσία ο Ασαντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece