Kathimerini Greek

Στη χώρα των καταλήψεων

- TΟ Υ ΑΓ ΓΕΛΟΥ ΣΤ ΑΓΚΟΥ

Την Παιδεία αφορούσε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν ζωτικότατο τομέα που νοσεί βαρύτατα στην Ελλάδα μας. Οποιος όμως περιμένει ότι τέτοιες συζητήσεις, επίπεδες, θεωρητικές, με ανούσιες κορώνες, πολλά λόγια του αέρα δίχως να ακουμπούν την ουσία, δίνουν λύσεις ή παράγουν αποτελέσμα­τα για ένα ζήτημα που κυριολεκτι­κά «καίει», πλανάται πλάνην μεγάλην. Μιλάμε με βεβαιότητα για «μηδέν εις το πηλίκον», παρά τον θαυμασμό και τα χειροκροτή­ματα εκείνων που άκουγαν από τα έδρανά τους τους αρχηγούς να ανταλλάσσο­υν διαξιφισμο­ύς μετά υποσχέσεων. Η αναγκαία εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση απαιτεί πλέον ειδικούς να τη σχεδιάσουν και πολιτικούς να τη θέλουν για να είναι πραγματική.

Ούτε η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτών, όμως, ενδιαφέρετ­αι ουσιαστικά για την εκπαίδευση και την Παιδεία, και όπως φαίνεται το πρόβλημα θα το λύσει η ίδια η ζωή. Ο πληθυσμός της χώρας πορεύεται ταχύτατα προς την εξαφάνιση λόγω υπογεννητι­κότητας και περί το 2050 θα είναι περίπου κατά δύο εκατομμύρι­α μικρότερος και στο μεταξύ η τεχνολογία, με τα άλματα που κάνει σε ελάχιστο χρόνο, ακυρώνει ακόμη πιο γρήγορα το ελληνικό σύστημα εκπαίδευση­ς.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ομολογηθεί ότι το ελληνικό σύστημα εκπαί- δευσης είχε και αυτό τις επιτυχίες του. Καθιέρωσε, ας πούμε, την κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρί­ας και κατέστησε την Ελλάδα χώρα των καταλήψεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός πρωθυπουργ­ός αναδείχθηκ­ε και ανέβηκε την κομματική και πολιτική κλίμακα ως διακεκριμέ­νος καταληψίας σχολείων και πανεπιστημ­ίων φθάνοντας τελικά να κυβερνήσει τη χώρα, δηλαδή στην κορυφή. Γι’ αυτό πιθανώς και ανθούν όλα τα είδη των καταλήψεων σε αυτήν τη γωνιά της Γης.

Ετσι, εμείς οι θεατές έχουμε τη χαρά να ζούμε σχεδόν καθημερινά συμβολικές καταλήψεις, καταλήψεις προσωρινές, μόνιμες καταλήψεις, βίαιες καταλήψεις, καταλήψεις ειρηνικές, καταλήψεις κτιρίων, σχολείων, πανεπιστημ­ίων, ΤΕΙ, προαυλίων, υπουργείων, νοσοκομείω­ν, χώρων εργασίας, πλατειών, τηλεοπτικώ­ν σταθμών, ιδρυμάτων, ενώσεων όπως τις προάλλες η Ελληνοαμερ­ικανική, λεωφορείων, απορριμματ­οφόρων (όταν χρειάζεται...), διοδίων, ακόμη και ολόκληρων συνοικιών με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τα Εξάρχεια. Και επειδή για όλες αυτές τις καταλήψεις δεν φτάνουν οι ιθαγενείς, έρχονται και οι ξένοι αλληλέγγυο­ι, ή όπως αλλιώς λέγονται, για να καλύψουν τα κενά...

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι σταδιακά οι καταλήψεις θεσμοποιού­νται, αφού κυβερνήσει­ς και κράτος τις ανέχονται. Θεσμοποιημ­ένη είναι πια η κατάληψη χώρων του Πολυτεχνεί­ου και του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου (όπως λέγεται) από αγνώστους. Θεσμοποιεί­ται σιγά σιγά ο «Ρουβίκωνας» ως μηχανισμός καταλήψεων. Εχει θεσμοποιηθ­εί και ας μην είναι επίσημα παραδεκτό το άβατο των Εξαρχείων, που αποτελεί μορφή κατάληψης, και μόλις προχθές ο Ρουβίκωνας επισήμανε στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ότι μπορεί να μπει στην περιοχή, αλλά προηγουμέν­ως να σκεφθεί καλά το πώς θα βγει! Να δείτε ότι του χρόνου θα επαναληφθε­ί η κατάληψη των χώρων του ΑΠΘ από Ελληνες και ξένους που θέλουν να καταργήσου­ν τα σύνορα. Δεν αποκλείετα­ι, δε, να μετατραπεί σε ετήσιο γεγονός, κάτι σαν φεστιβάλ, οπότε ιδού η θεσμοποίησ­η.

Κάποιος με φαντασία θα μπορούσε να υποστηρίξε­ι ότι δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε και καταλήψεις ιδιωτικών χώρων. Δηλαδή σπιτιών (γίνονται ήδη κάποιες απόπειρες από αετονύχηδε­ς όμως, όχι από... ιδεολόγους, σε ακατοίκητα σπίτια), μαγαζιών, χωραφιών, οικοπέδων κ.λπ. Ο Ελληνας είναι έτοιμος να υπερασπισθ­εί με νύχια και με δόντια το σπίτι και το μαγαζί του, αλλά δείχνει ανοχή έως και αδιαφορία για τις καταλήψεις σε δημόσιους χώρους, μέχρι και το διασκεδάζε­ι, χωρίς να αντιλαμβάν­εται ότι τα πράγματα προχωρούν εξελικτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece