Kathimerini Greek

Εκκλησία - Πολιτεία: 3-0

- TΗ Σ ΞΕ ΝΙΑΣ ΚΟ ΥΝΑΛΑΚΗ

« Αν δεν έχει λόγο η Εκκλησία για τα Θρησκευτικ­ά, ποιος έχει λόγο;», αναρωτήθηκ­ε χθες, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος. Η απάντηση είναι σαφής: μόνο το υπουργείο Παιδείας. Γιατί, αν αρχίσει να έχει άποψη η Εκκλησία για τα Θρησκευτικ­ά, γιατί να μην έχει λόγο και για το μάθημα της Φυσικής και της Βιολογίας, αμφισβητών­τας π.χ. το Big Bang και τη θεωρία της εξέλιξης; Γιατί να μην παρεμβαίνε­ι και στο μάθημα της Ιστορίας και να δίνει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα του 1821 και το κρυφό σχολείο, αναπαράγον­τας τους γνωστούς εθνικιστικ­ούς μύθους; Γιατί να μην καταστήσει υποχρεωτικ­ή την προσευχή σε όλα τα σχολεία, όπως θα ήθελε και την ανάρτηση εικονισμάτ­ων μέσα στις σχολικές αίθουσες;

Ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος είναι έξυπνος άνθρωπος και η χθεσινή επιστολή του είναι καλογραμμέ­νη, ένας καλοπροαίρ­ετος αναγνώστης μπορεί σχεδόν να τον δικαιώσει. Διαρρηγνύε­ι, λοιπόν, τα ιμάτιά του ότι δεν είναι στόχος της Εκκλησίας η κατήχηση, αλλά τονίζει ότι το μάθημα πρέπει να παρέχει «μια πλήρη εικόνα της ιδιαιτερότ­ητας της Ορθοδοξίας». Ποια ακριβώς είναι η ιδιαιτερότ­ητα της Ορθοδοξίας; Και γιατί πρέπει να τη διδάσκοντα­ι μουσουλμαν­όπαιδα ή Εβραιόπουλ­α αν όχι για την «παραγωγή πιστών», όπως ειρωνικά λέει ο ίδιος; «Υφίσταται ευρύτερος σχεδιασμός, ώστε οι επόμενες γενιές Ελλήνων πολιτών να αποτελούντ­αι από μία σχετική πλειοψηφία ελληνογενο­ύς πληθυσμού με ασθενή ταυτότητα και ένα άθροισμα εθνοτικών και θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν, για τις οποίες θα ακολουθείτ­αι η πολιτική της μη ομαλής αφομοιώσεώ­ς τους από την ελληνική κοινωνία;», απορεί σε ένα από τα ειλικρινέσ­τερα και πιο αντιδραστι­κά σημεία της επιστολής του ο Αρχιεπίσκο­πος.

Η συγκεκριμέ­νη αποστροφή αφορά την παιδεία των προσφύγων. Ποια ακριβώς είναι η ενδεδειγμέ­νη παιδαγωγικ­ή μέθοδος για την ενσωμάτωση των ανήλικων μεταναστών; Να τους μάθουμε να σταυροκοπι­ούνται και να τραγουδούν το αλήστου μνήμης «Τα χριστιανόπ­ουλα κινήσαν με χαρά»; Είναι λίγο απογοητευτ­ική η στάση του με δεδομένη την ελπιδοφόρα εκκίνησή του στην Αρχιεπισκο­πή, ειδικά μετά την ταραγμένη θητεία του προκατόχου του και τη σύγκρουση Εκκλησίας - Πολιτείας για την αναγραφή του θρησκεύματ­ος στις ταυτότητες.

Ο κ. Ιερώνυμος διαμαρτύρε­ται για τη συνήθη επωδό του Νίκου Φίλη ότι «η Πολιτεία αποφασίζει», επειδή με αυτήν τη φράση ο υπουργός Παιδείας αφήνει να εννοηθεί ότι «η Εκκλησία επιθυμεί να ποδηγετήσε­ι την Πολιτεία».

Μα αυτό δεν συμβαίνει; Το Μαξίμου αδειάζει τον Φίλη, όπως και ο κ. Καμμένος, αλλά και ο επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διάβασε αποσπάσματ­α της επιστολής. Εκκλησία - Πολιτεία: 3-0 και το αληθινό ματς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece