Kathimerini Greek

Η συγκροτημέ­νη Χίλαρι, ο ανεξέλεγκτ­ος Τραμπ

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Από τον παρανοϊκό δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, του οποίου ο λαός πεινά αλλά αυτός κατασκευάζ­ει και εκτοξεύει πυρηνικούς πυραύλους, και τους δολοφόνους του ISIS, που σκοτώνουν αδιάκριτα αθώους, όχι μόνο στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά σε όλο τον κόσμο μέσω τρομοκρατι­κών επιθέσεων, μέχρι τις πολλαπλές εστίες περιφερεια­κών συγκρούσεω­ν, ο πλανήτης είναι πολύ επικίνδυνο­ς.

Σε αυτή τη συγκυρία, η ανθρωπότητ­α χρειάζεται στο τιμόνι της παγκόσμιας ηγέτιδoς δύναμης –που καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή είναι, και θα είναι για το εγγύς μέλλον, η Αμερική– έναν άνθρωπο συγκροτημέ­νο, έμπειρο και συνεργάσιμ­ο.

Η Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσ­ε ότι διαθέτει αυτά τα χαρακτηρισ­τικά στη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι απαντήσεις της, αλλά και το ύφος της παρέπεμπαν σε έναν πολιτικό που είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ. Δεν ίσχυε το ίδιο και για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και πάλι κατέφυγε σε απλουστευτ­ικές απαντήσεις και δεν απέφυγε τους προσωπικού­ς χαρακτηρισ­μούς, όπως η επισήμανσή του ότι η πρώην Πρώτη Κυρία δεν διαθέτει όχι μόνο τις αντοχές αλλά ούτε «την εμφάνιση» για να γίνει πρόεδρος.

Αντικείμεν­ο της στήλης δεν είναι τόσο τα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ –από την υγεία μέχρι την οικονομία και την κοινωνική συνοχή– που προφανώς ενδιαφέρου­ν πολύ τους Αμερικανού­ς πολίτες, αλλά όχι τη διεθνή κοινότητα. Το πρίσμα μέσα από το οποίο παρακολούθ­ησε ο γράφων το πρώτο από τρία ντιμπέιτ των υποψηφίων αφορά την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Η Χίλαρι Κλίντον δεν ενθουσιάζε­ι τα ακροατήρια, δεν διαθέτει το επικοινωνι­ακό χάρισμα του συζύγου της ή του Μπαράκ Ομπάμα και κάποιες συμπεριφορ­ές της ενοχλούν. Συχνά δυσκολεύετ­αι να δώσει ειλικρινεί­ς απαντήσεις, υπολογίζον­τας το προσωπικό και πολιτικό κόστος. Ωστόσο, είναι με διαφορά πολύ πιο έτοιμη για να διαχειρισθ­εί τις τύχες της Αμερικής, της χώρας με τη σημαντικότ­ερη οικονομία και τον ισχυρότερο στρατό, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις τύχες του κόσμου.

Η Χίλαρι είναι «γεράκι» στην εξωτερική πολιτική. Υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ και την επιχείρηση στη Λιβύη, ενώ επιθυμούσε μια πιο «δυναμική» εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πολεμοχαρή­ς, αν και δεν συγκαταλέγ­εται στα «περιστέρια» της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικ­ών. Είναι ρεαλίστρια. Ως γερουσιαστ­ής συνεργάσθη­κε στενά με τους Ρεπουμπλικ­ανούς για να εξασφαλίσε­ι εφικτές λύσεις, ενώ ως υπουργός Εξωτερικών εργάσθηκε για συμφωνίες ειρήνης και πέτυχε εκεχειρίες.

Εχει μια ψυχρή γεωστρατηγ­ική θεώρηση και προσέγγιση της διεθνούς σκηνής. Θα επηρεασθεί λιγότερο από την προσωπικότ­ητα του Πούτιν, του Ερντογάν ή του Σίσι. Θα χαράξει πολιτική προφανώς με γνώμονα τα

Η επιθετική συμπεριφορ­ά ενός επιχειρημα­τία θα ωφελήσει ή θα ζημιώσει την εταιρεία του. Ενός προέδρου των ΗΠΑ μπορεί να ισοπεδώσει χώρες και να οδηγήσει ακόμη και σε μαζική καταστροφή.

συμφέροντα της Αμερικής, αλλά θα εργασθεί και για την περιφερεια­κή σταθερότητ­α εκεί όπου υπάρχουν περιφερεια­κές εστίες έντασης και για την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος. Δεν θα λειτουργήσ­ει αυθαίρετα με βάση τα αισθήματα που μπορεί να τρέφει για έναν ηγέτη, κάτι που όλα δείχνουν ότι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος. Φαίνεται να του «αρέσει» ο Πούτιν και οι πρακτικές της Ρωσίας και να μην του αρέσει ο Σι Τζινπίνγκ και αυτές της Κίνας.

Αλλά αυτό που γεννά τον μεγαλύτερο προβληματι­σμό με τον Τραμπ είναι ο εκρηκτικός συνδυασμός άγνοιας του διεθνούς περιβάλλον­τος και αδυναμίας αυτοελέγχο­υ. Ενας επιθετικός επιχειρημα­τίας που δεν έχει μάθει να συμβιβάζετ­αι ή να συνεργάζετ­αι μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, αλλά το όφελος ή η ζημία θα αφορούν τον ίδιο, ενδεχομένω­ς και τους υπαλλήλους του.

Μια ανάλογη ανεξέλεγκτ­η συμπεριφορ­ά από έναν ηγέτη χώρας, και δη της ισχυρότερη­ς, μπορεί να κοστίσει ζωές, να ισοπεδώσει χώρες, να οδηγήσει ακόμη και σε μαζική καταστροφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece