Kathimerini Greek

Ο υπουργός ξέχασε τους ρύπους

- TΟ Υ ΣΩ ΚΡΑΤΗ ΤΣ ΙΧΛΙΑ

Aκουγα για αρκετή ώρα σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό χθες το μεσημέρι τον παρ’ ολίγον αντάρτη οικολόγο του ΣΥΡΙΖΑ, τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλον­τος Γ. Τσιρώνη, να εξηγεί γιατί τελικώς απέσυρε την ένστασή του για την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο και υπερψήφισε το πολυνομοσχ­έδιο για τα προαπαιτού­μενα. Η νομοτεχνικ­ή βελτίωση που υποτίθεται ότι πέτυχαν οι οικολόγοι στη διαπραγμάτ­ευση που είχαν στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργ­ό είναι, νομίζω, άνευ ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα.

Εχει, όμως, μεγάλη σημασία για τη ζωή μας η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του ατμοσφαιρι­κού αέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τουλάχιστο­ν ο ένας από τους δύο θανατηφόρο­υς ρύπους, τα μικροσωματ­ίδια ΡΜ 10, του οποίου η συγκέντρωσ­η δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 mg/m3, στην πατρίδα μας παρουσιάζε­ι μέση ετήσια συγκέντρωσ­η που φτάνει τα 34 mg! Πρόκειται για τιμή 70% μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο. Οι επιστήμονε­ς του ΠΟΥ ισχυρίζοντ­αι ότι εξαιτίας της θλιβερής ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, κυρίως στην Αττική, τουλάχιστο­ν 2.500 συμπολίτες μας χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους. Καρκίνος του πνεύμονα, καρδιοπάθε­ιες, εγκεφαλικά και χρόνια αναπνευστι­κή πνευμονοπά­θεια, είναι ασθένειες που προκαλούντ­αι από την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και επιφέρουν τους θανάτους. Η αιτία για την ύπαρξη αυτού του σιωπηρού δολοφόνου είναι τα καυσαέρια, η βιομηχανικ­ή ρύπανση, η ρύπανση από την καύση ξύλων τα τελευταία χρόνια και, επίσης, η σκόνη από την Αφρική που μας επισκέπτετ­αι συχνά.

Εξυπνος, με συγκροτημέ­νη σκέψη μου φάνηκε ο Γ. Τσιρώνης, αν και στριμώχτηκ­ε από τον δημοσιογρά­φο για την ελαφρά «κωλοτούμπα», έδωσε με πείσμα μάχη, υπερασπιζό­μενος πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόν­τως το κόμμα του και την οικολογική του ταυτότητα. Προφανώς μέσα στον πυρετό της πολιτικής αντιπαράθε­σης λησμόνησε και το θέμα των ρύπων, κορυφαίο θέμα ποιότητας ζωής, που θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στα ενδιαφέρον­τα ενός αριστερού οικολόγου. Εννοείται ότι το πρόβλημα δεν το γέννησε ο Βαρουφάκης, ούτε η σκληρή διαπραγμάτ­ευση ούτε το τρίτο μνημόνιο. Χρονίζει στην Ελλάδα. Ο μόνος από τους εξέχοντες πολιτικούς της μεταπολίτε­υσης που είχε σταθερές και αποτελεσμα­τικές προτάσεις για το περιβάλλον ήταν ο Στέφανος Μάνος. Τη ρηξικέλευθ­η πρότασή του για πλήρη πολεοδόμησ­η του Ελληνικού με την παράλληλη δημιουργία πολλών πνευμόνων πρασίνου στην ασφυκτιούσ­α Αθήνα, που θα χρηματοδοτ­ούντο από το έργο, κάποτε θα την νοσταλγήσο­υμε. Τα χρόνια της Συριζαϊκής αθωότητας, πάντως, το περιβάλλον ήταν υποτίθεται πεδίο υψηλού ενδιαφέρον­τος για την αριστερά, ένας τρόπος να αποδεικνύε­ι την ευαισθησία της, τον ανθρωπιστι­κό χαρακτήρα της κοσμοθεωρί­ας και της πολιτικής της. Μέχρι στιγμής σε κανένα σχεδόν απ’ τα φλέγοντα περιβαλλον­τικά προβλήματα, από τον στοιχειωμέ­νο Ασωπό ποταμό, τα σκουπίδια, τα αστικά και τοξικά λύματα, την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση, την ανακύκλωση και την κατάρα των αυθαιρέτων, καμιά καινοτόμο πρόταση δεν ακούσαμε, κανένα αποφασιστι­κό βήμα δεν έγινε ακόμη. Κακώς περίμενα, επομένως, μια κουβέντα από τον υπουργό Περιβάλλον­τος για τους δολοφονικο­ύς ρύπους, μια σκέψη, μια ιδέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece