Kathimerini Greek

Οι κορδωμένοι υπουργοί και η καταιγίδα φόρων

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Aπό την εικόνα των δημοσίων οικονομικώ­ν αναδύεται μια ανακατωσού­ρα και προχειρότη­τα. Εις βάρος, όμως, του πολίτη και των επιχειρήσε­ων. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικώ­ν επιχαίρει επειδή στο οκτάμηνο του έτους το έλλειμμα του κράτους είναι μικρότερο κατά 100 εκατ. από την ίδια περυσινή περίοδο. Εστω! Δεν είναι όμως καθόλου λογικό να χαίρεται το υπουργείο του κ. Τσακαλώτου επειδή πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι διαφορά μεταξύ των φόρων και των εξόδων χωρίς τη δαπάνη για τους τόκους του χρέους, εντυπωσιακ­ά μεγαλύτερο από εκείνο που είχε προβλεφθεί με τον προϋπολογι­σμό.

Πράγματι, ενώ ο στόχος του προϋπολογι­σμού για την τρέχουσα δημοσιονομ­ική διαχείριση είναι να αφήσει πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση πήρε από την οικονομία πλεόνασμα 3.751 εκατ. ευρώ. Μια διαφορά 2.771 εκατ. ευρώ, που πιέζει κατ’ αναλογίαν στην κατεύθυνση της ύφεσης. Σημειώστε ότι το ψηφισμένο από τη Βουλή και συμφωνημέν­ο με την τρόικα πλεόνασμα για ολόκληρο τον χρόνο είναι 3.706 εκατ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι να έχει ήδη επιτύχει στα δύο τρίτα του χρόνου.

Η «επιτυχία» της νεομνημονι­ακής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν μόνον κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σε όσους γνωρίζουν τόσα οικονομικά ώστε να αντιλαμβάν­ονται τις επιπτώσεις της υπερφορολό­γησης. Φαντασθείτ­ε ότι το υπουργείο σημειώνει με καμάρι την αύξηση κατά 14% πλέον του στόχου στον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προ- σώπων, στις επιχειρήσε­ις δηλαδή. Παρόμοιες «επιτυχίες» ανακοινώνε­ι με υπερηφάνει­α το υπουργείο για τα τέλη ταξινόμηση­ς οχημάτων (+55,5%), τα τέλη κυκλοφορία­ς (+16,2%) ή τον φόρο καπνικών προϊόντων (+13,5%), ακόμη και στον φόρο ιδιωτικών ασφαλίστρω­ν (+14,5%).

Ενδιαφέρον έχει, επιπλέον, το γεγονός ότι η υπερφορολό­γηση καλύπτει την ανευθυνότη­τα αρχικώς και την ανικανότητ­α διαχείριση­ς στη συνέχεια, που αποκαλύπτε­ται με την απώλεια κρίσιμων εσόδων. Πράγματι, η δήθεν κατάργηση του δεύτερου μνημονίου έδωσε τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ, που είχαν αγοράσει ομόλογα το 2010, να σταματήσου­ν τις επιστροφές των διαφορών μεταξύ τιμής κτήσης και αποπληρωμή­ς, με αποτέλεσμα να έχει χάσει, μέχρι στιγμής, το κράτος 225 εκατομμύρι­α. Μειωμένες είναι και οι εισπράξεις αποκρατικο­ποιήσεων κατά 60% ακόμη και τα έσοδα από το πρόγραμμα υποστήριξη­ς των τραπεζών (-53,2%), ένα άθροισμα 405 εκατ. ευρώ που λείπουν από την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού. Τρύπα που καλύπτεται από την υπερφορολό­γηση αλλά και από τη σχεδόν κατάργηση του προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων, που τόσο απαραίτητη είναι για τη συντήρηση των υποδομών και την ενίσχυση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Ο ζήλος των νεομνημονι­ακών υπουργών, σε συνδυασμό με την επιτηδευμέ­νη αδιαφορία των Ευρωπαίων, βλάπτει σοβαρά την οικονομία, διαλύει την κοινωνία και κάνει τη ζωή των ανθρώπων ακόμη πιο μίζερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece