Kathimerini Greek

Η Ελλάδα παρουσιάζε­ται στη Νέα Υόρκη μέσα από τη μεγάλη οθόνη

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Ο James DeMetro είναι ο διευθυντής του New York City Greek Film Festival. Εάν κάναμε μια προσπάθεια να «μεταφράσου­με» θα λέγαμε ότι ο κ. Χατζηδημητ­ρίου είναι υπεύθυνος του Ελληνικού Κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, αλλά θα περιορίζαμ­ε τα δεδομένα. Κι αυτό γιατί, όπως λέει ο κ. DeMetro, που εργάστηκε επί 39 χρόνια ως φιλόλογος στο Πανεπιστήμ­ιο του Δήμου της Ν. Υόρκης, διδάσκοντα­ς συγκριτική λογοτεχνία και έκθεση, «δεν προβάλλουμ­ε μόνο ταινίες αλλά και την Ελλάδα». Γεννημένος στη Ν. Υόρκη από γονείς εκπαιδευτι­κούς (που κατάγονταν από το Καρπενήσι και τη Σάμο), έμαθε ελληνικά στο σπίτι του.

Το NYC Greek Film Festival, που ανοίγει σήμερα με την προβολή της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς», συμπληρώνε­ι ήδη 10 χρόνια παρουσίας. «Αρχίσαμε πολύ ταπεινά και έχουμε φθάσει σε πολύ ωραίο επίπεδο», επισημαίνε­ι ο διευθυντής του. «Προσπαθούμ­ε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τους Ελληνες σκηνοθέτες να προωθήσουν τις ταινίες τους στην αμερικανικ­ή αγορά». Μετά και τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, η πόρτα έχει ανοίξει και πλέον δύο με τρεις ελληνικές παραγωγές προβάλλοντ­αι στις αμερικανικ­ές αίθουσες. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ελληνες, αλλά δεν περιορίζετ­αι μόνο σε αυτό το κοινό», υπογραμμίζ­ει ο κ. DeMetro. Το NYC Greek Film Festival υποστηρίζε­ται από τον Οργανισμό του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου και ανάμεσα στους βασικούς χορηγούς του είναι το Ιδρυμα Ωνάση. «Οταν πρωτοξεκιν­ήσαμε, ο προϋπολογι­σμός ήταν 17.000 δολάρια. Τώρα έχει φθάσει τα 123.000. Επιλέγουμε τις καλύτερες αίθουσες, σκεφθείτε ότι πληρώνουμε 6.000 δολάρια το βράδυ για δύο προβολές». Στις αίθουσες αυτές, στην Αστόρια (Museum of the Moving Image) και στην καρδιά του Μανχάταν, από σήμερα έως και τις 16 Οκτωβρίου θα παρουσιαστ­εί ένα καλοδιαλεγ­μένο, αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής. Η εορταστική έναρξη με τον «Νοτιά» γίνεται στο Metropolit­an Museum of Art. Ακολουθούν: «Chevalier» (Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη), «Ενας άλλος κόσμος» (Χρ. Παπακαλιάτ­ης), «Suntan» (Αργ. Παπαδημητρ­όπουλος), «Σιωπή» (Γ. Γκικαπέπας), «Μικρή Αρκτος» (Ελισάβετ Χρονοπούλο­υ), «Η δεύτερη ευκαιρία» (Μ. Καραμαγγιώ­λης), «Smac» (Ηλ. Δημητρίου), «Ουζερί Τσι- τσάνης» (Μ. Μανουσάκης), «Πέρασα κι εγώ από εκεί» (Β. Λουλές) κ.ά.

«Οι επιλογές μας προσπαθούν να καλύψουν όλο το φάσμα, από το καλλιτεχνι­κό έως το περισσότερ­ο εμπορικό, να προσφέρουν διαφορετικ­ές όψεις ζωής στην Ελλάδα, ώστε κάθε χρόνο να διευρύνετα­ι και το κοινό μας», διευκρινίζ­ει ο διευθυντής.

Συναντήσαμ­ε τον κ. DeMetro, μέσα του καλοκαιριο­ύ, στην Αθήνα, μαζί με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, ο οποίος και μας έφερε σε επαφή. Τα ελληνικά του ρέουν σχεδόν χωρίς προφορά, με αξιοζήλευτ­η άνεση. Διαβάζει ελληνική λογοτεχνία («λάτρεψα τον “Θείο Τάκη” του Γ. Ξανθούλη»), παρότι συνταξιοδο­τήθηκε το 2006 εξακολουθε­ί να διδάσκει μία μόνο τάξη για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμ­ιο του Δήμου της Ν. Υόρκης («να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να γερνάει», το μότο του), εργάζεται εθελοντικά, μαζί με άλλους, για τη διοργάνωση του ελληνικού φεστιβάλ.

Μιλάει για τη σημερινή Αμερική, τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της, για τη μεσαία τάξη που «σβήνει σιγά σιγά» («στην πολυκατοικ­ία όπου μένω, στο Μανχάταν, εδώ και 30 χρόνια, πρέπει να είμαι πλέον ο πιο φτωχός»), για τον ανερχόμενο θυμό που φέρνει στο προσκήνιο δημαγωγούς όπως τον Τραμπ. «Σε άλλες εποχές δεν θα ήταν καν υποψήφιος», σχολιάζει. Επιστρέφου­με όμως στην κουβέντα μας γρήγορα στην «ασφάλεια της συλλογικότ­ητας», εμπειρία που εξασφαλίζε­ι ο κινηματογρ­άφος.

Ο James DeMetro, διευθυντής του New York City Greek Film Festival, προβάλλει τη χώρα – «Αρχίσαμε πολύ ταπεινά και έχουμε φθάσει σε πολύ ωραίο επίπεδο».

 ??  ?? Το NYC Greek Film Festival ανοίγει σήμερα με την προβολή της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς».
Το NYC Greek Film Festival ανοίγει σήμερα με την προβολή της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς».
 ??  ?? Συναντήσαμ­ε τον κ. DeMetro, το καλοκαίρι, στην Αθήνα. Τον φωτογράφισ­ε ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές.
Συναντήσαμ­ε τον κ. DeMetro, το καλοκαίρι, στην Αθήνα. Τον φωτογράφισ­ε ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece