Kathimerini Greek

Τι ισχύει με την Πηγή Δεβετζή

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

Το χρονικό ενός προαναγγελ­θέντος... «θανάτου» μιας σπουδαίας αθλητικής καριέρας ολοκληρώθη­κε χθες με τη δημοσίευση από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) της λίστας με τους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε επανελέγχο­υς δειγμάτων του 2007 και της τιμωρίας τους. Μέσα σε αυτή, όπως αναμενόταν, υπήρχε και το όνομα της Πηγής Δεβετζή. Η παλιά πρωταθλήτρ­ια θα τιμωρηθεί με ακύρωση όλων των αποτελεσμά­των και αφαίρεση των διακρίσεων από τις 31/8/2007 έως τις 30/8/2009. Μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει και η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Πεκίνου αλλά γι’ αυτό αρμόδια είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ολα άρχισαν τον περυσινό Νοέμβριο, όταν η ελληνική ομοσπονδία ενημερώθηκ­ε από την IAAF ότι το κατεψυγμέν­ο δείγμα της Πηγής Δε- βετζή βρέθηκε θετικό στην ουσία στανοζολόλ­η (για την ίδια ουσία έχουν τιμωρηθεί και άλλοι αθλητές μας). Η δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, ύστερα από έρευνα, τιμώρησε την αθλήτρια, η οποία όμως έχει σταματήσει από το 2009, με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό.

Η απόφαση της IAAF ακυρώνει τα άλματα της τριπλουνίσ­τριας γι’ αυτή τη διετία κατά την οποία, μεταξύ άλλων, κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο ανοικτού της Οζάκα και ασημένιο στο παγκόσμιο κλειστού της Βαλένθιας. Σε ό,τι αφορά το ολυμπιακό μετάλλιο, αρμόδια είναι μόνο η ΔΟΕ. Υπάρχει ενδεχόμενο να «πατήσει» στην απόφαση της IAAF αλλά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει ξεκινήσει και η ίδια πειθαρχική διαδικασία για το θέμα. Προς το παρόν, όπως τονίζει σε ανακοίνωση και ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπ­ουλος, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αφαίρεσης μεταλλίου. «Εχουμε επι- κοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της ΔΟΕ και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχική­ς διαδικασία­ς, που είναι σε εξέλιξη. Κατηγορημα­τικά διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη ΔΟΕ. Σε ό,τι αφορά την επιβληθείσ­α πειθαρχική κύρωση από την IAAF, το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί με αυτό», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Για την επίμαχη διετία αναμένεται να αφαιρεθούν από την τριπλουνίσ­τρια και οι πανελλήνιε­ς νίκες της. «Υστερα από την εναρμόνιση με τον κώδικα του WADA όλες τις υποθέσεις τιμωρίας για χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών τις διαχειρίζε­ται το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμη­σης Ντόπινγκ και δεν εμπλέκοντα­ι οι ομοσπονδίε­ς. Αυτή θα είναι η πρώτη υπόθεσή του», μας είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλ­ος.

 ??  ?? Οπως αναμενόταν, η Δεβετζή βρίσκεται στη λίστα της IAAF με τους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε επανελέγχο­υς δειγμάτων του 2007. Σχετικά με το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Πεκίνου, όμως, θα αποφανθεί η ΔΟΕ.
Οπως αναμενόταν, η Δεβετζή βρίσκεται στη λίστα της IAAF με τους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε επανελέγχο­υς δειγμάτων του 2007. Σχετικά με το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Πεκίνου, όμως, θα αποφανθεί η ΔΟΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece