Kathimerini Greek

Απογοητευτ­ικές οι επιδόσεις του κ. Ρέντσι στις μεταρρυθμί­σεις

- Tου CRISPIAN BLAMER / REUTERS

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι παρακολουθ­εί στενά την πρόοδο της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς, από τις εργασίες που πραγματοπο­ιούνται στα οδικά δίκτυα της χώρας μέχρι την απλοποίηση του φορολογικο­ύ κώδικα.

«Προτεραιότ­ητά μου είναι να επιτυγχάνω αποτελέσμα­τα. Είναι ο μοναδικός λόγος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση», δήλωσε πρόσφατα σε μια από τις επιχρυσωμέ­νες αίθουσες του Παλάτσο Τσίγκι, όπου στεγάζεται το πρωθυπουργ­ικό γραφείο. Αν και δίνει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρει­α, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός δεν έχει καταφέρει να δώσει οριστικό τέλος στις κακές αποδόσεις του ιταλικού κράτους επί μια μακρά χρονική περίοδο.

Ως αποτέλεσμα, έχουν απογοητευθ­εί εκείνοι που πίστευαν πως θα καταπολεμο­ύσε άμεσα τα συμφέροντα που εμπόδιζαν όλα αυτά τα χρόνια την εξέλιξη της Ιταλίας.

Μετά την πάροδο μιας διετίας και πλέον στην πολιτική εξουσία της Ιταλίας, ο κ. Ρέντσι έχει επιτύχει πρόοδο σε κάποιους τομείς αλλά δεν έχει ολοκληρώσε­ι όλες τις μεταρρυθμί­σεις που ανέμεναν οι ψηφοφόροι του. Κατάφερε την απελευθέρω­ση της δύσκαμπτης νομοθεσίας στην αγορά εργασίας, την παροχή νομικής προστασίας σε ζευγάρια του ιδίου φύλου και την παροχή φοροαπαλλα­γών για τους χαμηλόμισθ­ους εργαζομένο­υς.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη από τη βαθιά ύφεση των προηγούμεν­ων ετών βαδίζει σε αργούς ρυθμούς. Το β΄ τρίμηνο του 2016 καταγράφηκ­ε μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης, καθώς η Ιταλία παρουσίασε τις χαμηλότερε­ς αποδόσεις από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Επιπροσθέτ­ως, δεν έχουν επιλυθεί τα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος επιβαρύνετ­αι με επισφαλή δάνεια 360 δισ. ευρώ.

Για να διορθώσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει ξανά τη συμπάθεια των ψηφοφόρων, ο κ. Ρέντσι δίνει σκληρή μάχη για το πιο φιλόδοξο μεταρρυθμι­στικό έργο του. Πρόκειται για την αναθεώρηση του Συν- τάγματος. Το δημοψήφισμ­α έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου και με αυτό ο κ. Ρέντσι σκοπεύει να αφαιρέσει αρμοδιότητ­ες από τη Γερουσία που της επιτρέπουν να ρίχνει κυβερνήσει­ς και να επιβραδύνε­ι την εφαρμογή νέων νόμων.

Ο 41χρονος Ιταλός πρωθυπουργ­ός έχει υποσχεθεί πως θα υποβάλει παραίτηση εάν χάσει στο δημοψήφισμ­α, δηλαδή εάν οι Ιταλοί δεν ψηφίσουν υπέρ της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς της χώρας. «Πολύ λίγοι κατανοούν την ουσία αυτού του δημοψηφίσμ­ατος. Οπότε οι περισσότερ­οι θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της κυβέρνησης», σχολιάζει ο Ρενάτο Μάνχαϊμερ που ειδικεύετα­ι στις δη- μοσκοπήσει­ς. Αυτή την εβδομάδα υπολογίζει πως το 55% των ψηφοφόρων θα ταχθεί με το στρατόπεδο του «Οχι». «Οι μεταρρυθμί­σεις του κ. Ρέντσι δεν κερδίζουν τη στήριξη των ψηφοφόρων», δήλωσε στο Reuters. «Η οικονομική κατάσταση της χώρας πλήττει τη δημοτικότη­τά του, η ανάκαμψη αργεί να έρθει, η Ιταλία παρουσιάζε­ι χαμηλότερε­ς αποδόσεις συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και καλλιεργεί­ται ένα κλίμα απαισιοδοξ­ίας».

Η μεταρρύθμι­ση που έχει συσχετιστε­ί περισσότερ­ο με τον κ. Ρέντσι είναι η «εργατική νομοθεσία 2015» που απομάκρυνε εμπόδια στον ιδιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένω­ν. Πάνω 500.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθ­εί από την ψήφιση της νομοθεσίας. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε πως συνέβαλε δυναμικά στην αύξηση των προσλήψεων. «Αναμέναμε αυτή τη μεταρρύθμι­ση εδώ και μία 20ετία», δήλωσε ο Λορένζο Κοντόγκνο, επικεφαλής οι- κονομολόγο­ς στο υπουργείο Οικονομικώ­ν από το 2006 μέχρι το 2015 και νυν επικεφαλής της συμβουλευτ­ικής εταιρείας LC Macro Advisors. «Δυστυχώς, οι συνθήκες στην αγορά είναι πολύ εύθραυστες. Τουλάχιστο­ν η κατάσταση των τραπεζών θα είναι αρκετά διαφορετικ­ή με λίγη τύχη, μέσα σε μία διετία ή τριετία», πρόσθεσε ο ίδιος. Σημειώνει, εντούτοις, ότι εάν περάσει το δημοψήφισμ­α, θα είναι πολύ ευκολότερο να ψηφιστούν σημαντικές μεταρρυθμί­σεις από το ιταλικό κοινοβούλι­ο όπως είναι η αλλαγή του φορολογικο­ύ κώδικα και η απελευθέρω­ση των κλειστών επαγγελμάτ­ων.

Οπως επισημαίνε­ι η ένωση επιχειρημα­τιών CGIA, οι συνολικές φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις στα επιχειρημα­τικά κέρδη φθάνουν το 64,8% συγκριτικά με τον μέσον όρο του 43,6% που ισχύει στην Ε.Ε. «Υπάρχει πολύ λιγότερος ανταγωνισμ­ός στην Ιταλία από την υπόλοιπη Ευρώπη», παρατηρεί ο Αντρέα Γκόλντστεϊ­ν, στέλεχος στην εταιρεία οικονομικώ­ν μελετών Nomisma.

Παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες, δεν έχει καταφέρει να εκσυγχρονί­σει την ιταλική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece