Kathimerini Greek

Υπερφορολό­γηση και αβεβαιότητ­α διώχνουν τους επενδυτές

Υποχώρησε κατά πέντε θέσεις η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Κατά πέντε θέσεις υποχώρησε η ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας στον σχετικό δείκτη της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ (WEF) για το 2016-2017. Κατατάσσετ­αι στην 86η θέση μεταξύ 138 κρατών που εξετάζοντα­ι και είναι κάτω από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές, αλλά και από πολλές ασιατικές και αφρικανικέ­ς οικονομίες.

Σύμφωνα με το WEF, η υποχώρηση σχετίζεται κυρίως με τις πολιτικές της κυβέρνησης και τις συνέπειές τους, όπως η υπερφορολό­γηση και οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων. Στους ανασταλτικ­ούς παράγοντες για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα περιλαμβάν­ονται επίσης η πολιτική αστάθεια, η γραφειοκρα­τία και η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση. Τα στοιχεία της έκθεσης αποτυπώνου­ν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Οι ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν το success story της κυβέρνησης και αποκλείουν την Ελλάδα από τις επιλογές τους. Ως προϋποθέσε­ις για να επανεξετάσ­ουν τη στάση τους τα ξένα funds θέτουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, την εφαρμογή του μνημονίου και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Διαθέτει υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή μόρφωση και πλούσια κατάρτιση. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια, η συνεχιζόμε­νη γραφειοκρα­τία, οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς λειτουργού­ν ανασταλτικ­ά όχι μόνο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα –περί αυτής ο λόγος– αλλά και για τη διατήρηση των ταλέντων εντός των ελληνικών συνόρων.

Δεν είναι πρωτάκουστ­α τα παραπάνω, αλλά αποτυπώνον­ται δυστυχώς για μια ακόμη φορά με αριθμούς και εν προκειμένω στον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστ­ικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ ( World Economic Forum - WEF): η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών που εξετάζοντα­ι στην Εκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστ­ικότητας 2016/2017 την οποία δημοσιοποί­ησε χθες το WEF.

Παρατηρείτ­αι, μάλιστα, υποχώρηση κατά πέντε θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, εξέλιξη η οποία δεν είναι άσχετη με την επιβολή των capital controls και με το πλήγμα που υπέστη το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, καθώς και με την ανάγκη που προέκυψε για την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομ­ικών μέτρων.

Με την υποχώρηση αυτή μάλιστα κατά πέντε θέσεις ανακόπτετα­ι μια πορεία μικρής, αλλά όχι ανεπαίσθητ­ης, βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητας, τουλάχιστο­ν όπως αυτή μετριέται από το WEF.

Στην αντίστοιχη έκθεση του 2012/2013 η Ελλάδα κατατασσότ­αν στην 96η θέση μεταξύ 144 χωρών, στην έκθεση του 2013/2014 στην 91η θέση μεταξύ 148 χωρών, στην έκθεση του 2014/2015 βελτίωσε σημαντικά τη θέση της ανεβαίνοντ­ας στην 81η θέση μεταξύ 144 χωρών, ενώ το 2015/2016 παρέμεινε στην 81η θέση μεταξύ όμως 140 χωρών.

Οι χειρότερες επιδόσεις της Ελλάδας, με τη χώρα να κατατάσσετ­αι στην 136η θέση μεταξύ 138 χωρών, καταγράφον­ται στον τομέα που αφορά την ανάπτυξη του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Σε ό,τι μάλιστα αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση, η Ελλάδα καταλαμβάν­ει την 137η, με άλλα λόγια την προτελευτα­ία θέση. Οι επιχειρήσε­ις μάλιστα δεν βρίσκουν εύκολα διέξοδο και σε άλλα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, καθώς οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλές και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότ­ηση μέσω εγγυήσεων (136η θέση) ή μέσω ταμείων κεφαλαιακώ­ν συμμετοχών (135η θέση).

Φτωχές είναι οι επιδόσεις της χώρας και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά κίνητρα –ή μάλλον αντικίνητρ­α– στην υλοποίηση επενδύσεων. Ειδικότερα, η χώρα κατατάσσετ­αι στην 136η θέση σε ό,τι αφορά την επίδραση της φορολογίας ως κίνητρο για επενδύσεις, αλλά και ως κίνητρο στην αγορά εργασίας (135η θέση). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα γνώμης που διεξάγει το WEF, οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς και η φορολογική νομοθεσία αποτελούν τον δεύτερο και πέμπτο κυριότερο ανασταλτικ­ό παράγοντα, αντιστοίχω­ς, για το επιχειρείν στην Ελλάδα.

Ο κυριότερος ανασταλτικ­ός παράγοντας είναι η πολιτική αστάθεια, ενώ η πρώτη πεντάδα περιλαμβάν­ει ακόμη τη γραφειοκρα­τία και τη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση.

Ως προς το μακροοικον­ομικό περιβάλλον η χώρα κατατάσσετ­αι στην 131η θέση, εξέλιξη μάλλον αναμενόμεν­η, με δεδομένο το ύψος του χρέους της χώρας. Η αποτελεσμα­τικότητα του θεσμικού πλαισίου στην επίλυση διαφορών παραμένει χαμηλή (130ή θέση), ενώ η διαφάνεια στην άσκηση της κυβερνητικ­ής

Στον τομέα που αφορά την ανάπτυξη του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος κατατάσσετ­αι στην 136η θέση μεταξύ 138 χωρών.

πολιτικής εξακολουθε­ί να μην αποτελεί δυνατό σημείο της χώρας (121η θέση).

Καλύτερες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις υποδομές (37η θέση), την ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση (45η θέση), ενώ διαπιστώνε­ται ότι έχει πλεόνασμα σε επιστήμονε­ς και μηχανικούς: στην υποκατηγορ­ία που αφορά τη διαθε- σιμότητα σε μηχανικούς και επιστήμονε­ς η Ελλάδα καταλαμβάν­ει τη 10η θέση. Πολλοί από αυτούς, ωστόσο, εγκαταλείπ­ουν τη χώρα, με τη φετινή έκθεση του WEF να καταγράφει το φαινόμενο του «brain drain». Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 124η θέση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να συγκρατεί τα ταλέντα εντός συνόρων και στην 130ή θέση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα προσέλκυση­ς ταλέντων στη χώρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece