Kathimerini Greek

«Μπίρα» 102,85 δισ. δολ.

- REUTERS, BLOOMBERG

«Πράσινο φως» από τους μετόχους της Anheuser - Busch InBev και της SABMiller δόθηκε χθες ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση της συγχώνευσή­ς τους, η οποία αποτιμάται σε 102,85 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρημα­τικές συμφωνίες της σύγχρονης ιστορίας. Συγκεκριμέ­να, η κορυφαία ζυθοποιία στον κόσμο, η βελγοαμερι­κανοβραζιλ­ιάνικη Anheuser - Busch InBev θα εξαγοράσει την πολυεθνική SABMiller, η οποία έχει έδρα τη Βρετανία και βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

«Πράσινο φως» από τους μετόχους της Anheuser - Busch InBev και της SABMiller δόθηκε χθες, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση της συγχώνευσή­ς τους, η οποία αποτιμάται σε 102,85 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρημα­τικές συμφωνίες της σύγχρονης ιστορίας. Συγκεκριμέ­να, η κορυφαία ζυθοποιία στον κόσμο, η βελγοαμερι­κανοβραζιλ­ιάνικη Anheuser - Busch InBev θα εξαγοράσει την πολυεθνική SABMiller, η οποία έχει έδρα τη Βρετανία και βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ο συνδυασμός των δύο κολοσσών φέρνει κοντά εμπορικά σήματα όπως, μεταξύ άλλων, Budweiser, Corona και Stella Artois (Anheuser - Busch) και Pilsner Urquell, Miller και Fosters (SABMiller). Ο νέος κολοσσός θα διαθέτει άνω του 75% από τις μπίρες που πουλιούντα­ι σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί στην πέμπτη ισχυρότερη εταιρεία καταναλωτι­κών αγαθών διεθνώς. Επιπλέον θα αποκομίζει το 46% των συνολικών κερδών από τις πωλήσεις μπίρας στην παγκόσμια αγορά και θα διοχετεύει σε αυτήν το 27% του όγκου τους.

Η αγοράστρια εταιρεία Αnheuser - Busch InBev θα εξασφαλίσε­ι την είσοδό της σε δεκαεπτά αγορές στην Αφρική και σε ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και το Περού. Επιπλέον, μέσω της συγχώνευση­ς, θα περιορίσει κατά 47% τα έσοδά της από τις ώριμες αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Ο νέος κολοσσός θα έχει την επωνυμία Anheuser - Busch InBev και δεν θα υπάρχει καμία αναφορά στη SABMiller, η οποία ιδρύθηκε πριν από 120 χρόνια στη Νότιo Αφρική. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αν και η έγκριση της εξαγοράς της SABMiller από τους μετόχους της αναμενόταν, ωστόσο δεν ήταν δεδομένη, ειδικά μετά το δημοψήφισμ­α του Ιουνίου και το Brexit. Επακολούθη­σε η δραστική υποχώρηση της στερλίνας ως προς το δολάριο, γεγονός το οποίο κατέστησε λιγότερο ελκυστική την αρχική προσφορά για τους μετόχους της SABMiller. Εξ ου και έπειτα από πιέσεις ακτιβιστών μετόχων, η αγοράστρια Anheuser - Busch InBev βελτίωσε τον Ιούλιο την πρότασή της. Τέλος, υπενθυμίζε­ται ότι η προσέγγιση της SABMiller άρχισε πριν από έναν χρόνο, όταν η Anheuser - Busch InBev αντιμετώπι­ζε την πρόκληση να αναζωογονή­σει το σήμα της Budweiser στη μεγαλύτερη αγορά της, την αμερικανικ­ή, και να αντεπεξέλθ­ει στην οικονομική κάμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της, αυτήν της Βραζιλίας.

Η Anheuser - Busch InBev εξαγοράζει την πολυεθνική SABMiller.

 ??  ?? Η Αnheuser – Busch InBev θα εξασφαλίσε­ι την είσοδό της σε δεκαεπτά αγορές στην Αφρική και σε ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και το Περού.
Η Αnheuser – Busch InBev θα εξασφαλίσε­ι την είσοδό της σε δεκαεπτά αγορές στην Αφρική και σε ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και το Περού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece