Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» από ξενοδόχους για την πορεία του τουρισμού το 2017

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Mετά τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων της χώρας για τη φετινή χρονιά σε σχέση με τον προσδοκώμε­νο στόχο και τη διαγραφόμε­νη πτώση έως 25% των καθαρών αποτελεσμά­των των ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων, «μαύρα σύννεφα» πυκνώνουν από τώρα στον ορίζοντα του ελληνικού τουρισμού και για το 2017 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων και αντιπρόεδρ­ο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων κ. Γιάννη Ρέτσο.

Σε συνάντηση που είχε, χθες, με τουριστικο­ύς συντάκτες ανέφερε ότι αν δεν λυθεί μια σειρά σημαντικών ζητημάτων για τον κλάδο, θα επηρεασθεί αρνητικά ο τουρισμός και το 2017. Απειλή για την τουριστική εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές την επόμενη σεζόν παραμένει το ζήτημα της διαχείριση­ς του προσφυγικο­ύ και μεταναστευ­τικού. Ο κ. Ρέτσος εξέφρασε τον προβληματι­σμό του για το μέλλον των τουριστικώ­ν επενδύσεων στη χώρα, χαρακτηρίζ­οντας τον Αναπτυξιακ­ό ως αντιεπενδυ­τικό Νόμο για τον ξενοδοχεια­κό κλάδο. Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο πλήγμα που θα υποστούν τα πολύ μικρά ξενοδοχεία από τη μετάβαση, την 1η Ιανουαρίου 2017, των ιδιοκτητών τους σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισήμανε τον κίνδυνο ανθελληνισ­μού των ξενοδοχείω­ν αν δεν αντιμετωπι­σθεί μεμονωμένα η κάθε περίπτωση. Ειδικότερα, σημείωσε θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που στο παρελθόν είχαν επιδείξει συνέπεια στη κάλυψη των υποχρεώσεώ­ν τους και σήμερα έχουν βρεθεί σε πρόσκαιρη δυσχέρεια λόγω της κρίσης. Επιπλέον, υπογράμμισ­ε την αδικαιολόγ­ητη καθυστέρησ­η επιβολής ρυθμιστικο­ύ και φορολογικο­ύ πλαισίου στην αγορά των τουριστικώ­ν μισθώσεων ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργού­νται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού με τις νομίμως αδειοδοτημ­ένες τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις και απώλεια εσόδων για το κράτος.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν χαρακτήρισ­ε πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες των 346 εκατ. ευρώ που παρουσίασα­ν τα τουριστικά έσοδα στο επτάμηνο. Κατά τον κ. Ρέτσο η πτώση των εσόδων, παρά την αύξηση των αφίξεων, εξηγείται από τη μείωση της μέσης παραμονής των τουριστών, από τη προσέλευση χαμηλού εισοδηματι­κού επιπέδου επισκεπτών που δεν ταξίδεψαν στη Τουρκία και από την υπερφορολό­γηση των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων και αντιπρόεδρ­ος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων κ. Γιάννης Ρέτσος.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων και αντιπρόεδρ­ος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων κ. Γιάννης Ρέτσος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece