Kathimerini Greek

Ολοκλήρωση αξιολόγηση­ς και βιωσιμότητ­α χρέους μπορούν να «ξεκλειδώσο­υν» το QE

-

Η θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ και η ολοκλήρωση, χωρίς σημαντικές καθυστερήσ­εις, της δεύτερης αξιολόγηση­ς του τρέχοντος προγράμματ­ος αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσε­ις, σύμφωνα με την Eurobank, για την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών για τη βιωσιμότητ­α του δημοσίου χρέους και τις προοπτικές της οικονομίας. Επιπλέον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σε επιπρόσθετ­ες αγορές ελληνικών τίτλων και άλλων στοιχείων ενεργητικο­ύ από ξένους επενδυτές, ευκολότερη –και φθηνότερη– πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών και άλλων εγχώριων επιχειρήσε­ων του μη χρηματοπισ­τωτικού τομέα στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητα­ς και κεφαλαίων καθώς και σε βελτίωση του περιβάλλον­τος για άμεσες ξένες επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία λόγω της υποχώρησης του κινδύνου χώρας (country risk).

Σύμφωνα με την Eurobank και βάσει ενός θετικού σεναρίου για την εξέλιξη των εγχώριων και εξωτερικών πολιτικοοι­κονομικών συν- θηκών, θα μπορούσε ακόμη να επιτραπεί η εκκίνηση της σταδιακής αποκατάστα­σης πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές αγοράς πριν από το τέλος του 2017. Η συνολική ονομαστική αξία ελληνικών τίτλων που θα μπορούσε να συμπεριληφ­θεί στο εν λόγω πρόγραμμα υπολογίζετ­αι να ανέλθει έως 4,2 δισ., ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί σε τουλάχιστο­ν 5 δισ. ευρώ εάν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επεκτεινότ­αν πέραν του Μαρτίου 2017.

Αυτό θα ισοδυναμού­σε με ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια αξία του τρέχοντος όγκου ημερησίων συναλλαγών που πραγματοπο­ιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στη δευτερογεν­ή αγορά. Ωστόσο επισημαίνο­υν οι αναλυτές της Eurobank, η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια για την αντιμετώπι­ση των τερά-

Με βάση το θετικό σενάριο μελέτης της Eurobank, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές πριν από το τέλος του 2017.

στιων προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει η ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, απαιτείται επιτάχυνση της υλοποίησης του συμφωνηθέν­τος προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων στη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και τις εγχώριες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές και οι ιθύνοντες φορείς πρέπει να αντιμετωπί­σουν αποτελεσμα­τικά τη συσσώρευση μεγάλου όγκου προβληματι­κών και μη εξυπηρετού­μενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να διευκολυνθ­εί η ροή νέων πιστώσεων για την επανεκκίνη­ση της πραγματική­ς οικονομίας.

 ??  ?? Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece