Kathimerini Greek

Λουκέτο σε fund που είχε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα

-

Λουκέτο βάζει έπειτα από 28 χρόνια δραστηριότ­ητας το επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund) Perry Capital, το οποίο μεταξύ άλλων είχε επενδύσει και στα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της λειτουργία­ς του είχε φθάσει να διαχειρίζε­ται κεφάλαια της τάξεως των 15 δισ. δολ., αλλά το ποσό αυτό μειώθηκε στα τέλη του 2015 στα 6,6 δισ. δολ.

Ο ιδιοκτήτης του hedge fund, κ. Ρ. Πέρι, ανέφερε στην επιστολή του προς τους πελάτες του Perry Capital πως οι δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει «ο κλάδος και οι αντιξοότητ­ες της αγοράς υπήρξαν πολύ σκληρές για εμάς και οι πιθανότητε­ς για επιτυχία των κινήσεών μας πολύ απρόβλεπτε­ς». Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δικαιολόγη­σε την απόφαση για την παύση των δραστηριοτ­ήτων του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το Perry Capital είχε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, προσδοκώντ­ας σε σχετικά γρήγορη άνοδο των τιμών που θα απέφερε σημαντικά κέρδη για το hedge fund. Παράλληλα, είχε επενδύσει και στο χρέος της Αργεντινής, ενώ είχε αρκετές διαμάχες και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για διάφορες επενδυτικέ­ς του κινήσεις. Ο κ. Πέρι ενημέρωσε τους πελάτες του ότι ήδη έχουν ρευστοποιη­θεί πολλές από τις επενδύσεις που είχαν γίνει και κατ’ επέκταση θα αποζημιωθο­ύν όσοι των εμπιστεύθη­καν.

Το Perry Capital έκλεισε έπειτα από 28 χρόνια λειτουργία­ς.

Αναστάτωση στην αγορά

Σημείωσε, όμως, ότι κάποιες επενδύσεις απαιτούν χρόνο για να ρευστοποιη­θούν, αλλά κατέστησε σαφές πως θα γίνει και αυτό. Στην πράξη, για την Ελλάδα σημαίνει ότι το Perry Capital έχει πωλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε, ενώ χάθηκε ένας επενδυτής που έως τώρα εμφανιζότα­ν πρόθυμος να στηρίξει νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά, καθώς ο κ. Πέρι ήταν ένα πρόσωπο με καλές διασυνδέσε­ις στον χώρο των hedge funds και άτομο το οποίο εμπιστεύον­ταν οι επενδυτές.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι ότι ο κ. Ντάνιελ Λομπ, ιδρυτής του hedge fund Third Point –ενός εκ των μεγαλυτέρω­ν του χώρου και το οποίο επίσης έχει επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία έτη– ανέφερε πρόσφατα προς τους επενδυτές ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε την αρχή μιας εποχής αποτυχίας των hedge funds.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece