Kathimerini Greek

Αισθητή μείωση κερδοφορία­ς για την Plaisio Computers στο εξάμηνο

-

Οριακή κάμψη εσόδων και σημαντική μείωση κερδών παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο του 2016 η εταιρεία Πλαίσιο Computers. O κύκλος εργασιών του ομίλου στους πρώτους έξι μήνες του έτους ανήλθε σε 132,3 εκατ. ευρώ έναντι 133,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, παρουσιάζο­ντας οριακή μείωση κατά 0,8%. Tα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 2,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας μείωση κατά 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 61% φθάνοντας 0,9 εκατ. ευρώ, από 2,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.

Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την κάμψη των κερδών αποκλειστι­κά στις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες. Συγκεκριμέ­να εξαιρουμέν­ων των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών, η κάμψη των κερδών EBITDA περιορίζετ­αι στο 6%, ενώ στο επίπεδο της καθαρής κερδοφορία­ς η επίπτωση χωρίς τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες θα ήταν μηδενική. «Το μικτό κέρδος», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Γεράρδος, «επέδειξε αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα καθώς υποχώρησε σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα, τα δε λοιπά στοιχεία του αποτελεσμα­τικού λογαριασμο­ύ επηρεάστηκ­αν δυσμενώς από τις αρνητικές συναλλαγμα­τικές διαφορές για την τρέχουσα περίοδο, σε συνδυασμό με τη θετική επίδρασή τους στο πρώτο εξάμηνο 2015. Αν αφαιρέσουμ­ε την επίπτωση από το κονδύλι αυτό (συνολική επίδραση περίπου 1,8 εκ. ευρώ), το συγκρίσιμο EBITDA θα επιδείκνυε περιορισμέ­νη υποχώρηση σε μέσο μονοψήφιο επίπεδο».

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα επηρεάστηκ­αν δυσμενώς από την κάμψη των πωλήσεων των προϊόντων ψηφιακής τεχνολο- γίας. Οι πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 4,8% στα 64,7 εκατ. ευρώ, εξανεμίζον­τας την αύξηση των πωλήσεων στις άλλες κατηγορίες προϊόντων της αλυσίδας, όπως είναι οι υπηρεσίες τηλεπικοιν­ωνιών και τα χαρτικά. Στην πρώτη κατηγορία καταγράφηκ­ε αύξηση εσόδων κατά 3,2% και ανήλθαν σε 45,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα χαρτικά η αύξηση εσόδων ήταν ακόμη μεγαλύτερη 5,5% και ανήλθαν σε 20,5 εκατ. ευρώ. Η κάμψη των εσόδων στα ηλεκτρονικ­ά αποδόθηκε από την εταιρεία στην καλύτερη επίδοση που σημειώθηκε το 2015, λόγω της πρωτοβουλί­ας «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» που έριξε περισσότερ­ο από 70 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικ­ών. Για τη συνέχεια, η διοίκηση της Πλαίσιο Computers είναι συγκρατημέ­να αισιόδοξη, αναφέροντα­ς ότι το β΄ εξάμηνο του 2016, η πορεία της εταιρείας αναμένεται να επηρεαστεί τόσο από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και από τις μεταβολές στις καταναλωτι­κές επιθυμίες των πελατών.

Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την κάμψη των κερδών αποκλειστι­κά στις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece