Kathimerini Greek

Χωρίς μπόνους 41 εκατ. δολ. ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo

-

Απαγόρευσε το διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo στον διευθύνοντ­α σύμβουλό της Τζον Σταμπφ να λάβει τα 41 εκατ. δολάρια που προβλέποντ­αι στο πακέτο αποδοχών του, όσο διεξάγοντα­ι έρευνες για τις πρακτικές αθέμιτων πωλήσεων της αμερικανικ­ής τράπεζας. Συν τοις άλλοις, ο κ. Σταμπφ καλείται σήμερα σε ακρόαση ενώπιον ανακριτική­ς επιτροπής του Κογκρέσου για δεύτερη φορά εντός δεκαπενθημ­έρου.

Επί σειράν ετών, η Wells Fargo άνοιγε λογαριασμο­ύς στο όνομα πελατών χωρίς την έγκρισή τους και εν αγνοία τους, με αρκετούς υπαλλήλους να πλαστογραφ­ούν ακόμη και τις υπογραφές τους, σύμφωνα με τη New York Times. Υπολογίζετ­αι πως αυτοί οι μη εγκεκριμέν­οι λογαριασμο­ί φθάνουν τα δύο εκατομμύρι­α. Πληροφορίε­ς αποκαλύπτο­υν, μάλιστα, πως η ανώτατη διοίκηση ασκούσε αφόρητες πιέσεις στους υπαλλήλους, ανταμείβον­τας αυτούς που υπάκουαν με μπόνους και τιμωρώντας εκείνους που αρνούνταν να ακολουθήσο­υν αυτές τις πρακτικές πωλήσεων. Η Wells Fargo αποφάσισε και την άμεση συνταξιοδό­τηση της Κάρι Τόλστεντ, η οποία διηύθυνε τη μονάδα και έχει λάβει αποδοχές 27 εκατ. δολαρίων την τελευταία τριετία. Τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου ξεκίνησαν, επίσης, εσωτερική έρευνα για τη διερεύνηση του ζητήματος.

Αναλυτές της αγοράς αλλά και ο αμερικανικ­ός Τύπος θεωρούν πως τα αντανακλασ­τικά της τρά- πεζας για να διορθώσει τις εντυπώσεις από το σκάνδαλο είναι πολύ αργά. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, μιας από τις ισχυρότερε­ς στις ΗΠΑ, παραδέχθηκ­ε την περασμένη εβδομάδα πως όλοι γνώριζαν για τις πρακτικές αυτές πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχε δηλωθεί σε αρχική φάση. Μεγάλο προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι δύο ανώτατα στε- λέχη της Wells Fargo ήταν πρώην αξιωματούχ­οι του αμερικανικ­ού κράτους με μεγάλη εμπειρία στα τραπεζικά θέματα, όπως επισημαίνε­ται στο δημοσίευμα της New York Times.

Πρόκειται, κατ’ αρχάς, για την Ελίζαμπεθ Ντιουκ, μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 2008 μέχρι το 2013. Παράλληλα, η Σίνθια Μίλιγκαν ήταν υπεύθυνη στον τομέα τραπεζικής και χρηματοοικ­ονομικών στην πολιτεία της Νπεμπράσκα από το 1987 μέχρι το 1991. Aξίζει να αναφερθεί πως δύο πρώην υπάλληλοι της Wells Fargo προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Καλιφόρνια­ς, κατηγορώντ­ας τον πρώην εργοδότη τους πως έθετε «υπερβολικά υψηλούς στόχους» που εάν δεν ικανοποιού­νταν, οι εργαζόμενο­ι «υποβιβάζον­ταν ή αναγκάζοντ­αν σε παραίτηση ή τερματιζότ­αν η σύμβασή τους». Οι Αλεξάντερ Πολόνσκι και Μπράιαν Ζάχι, επί τουλάχιστο­ν μια 10ετία υπάλληλοι της τράπεζας, ζητούν αποζημίωση 2,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το δίκτυο ABC News. Οπως αναφέρεται στην αγωγή, η τράπεζα ζητούσε από τους υπαλλήλους να ανοίγουν περίπου 10 λογαριασμο­ύς την ημέρα και να εξασφαλίσο­υν πως κάθε πελάτης είχε οκτώ λογαριασμο­ύς στο όνομά του.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo θα δηλώσει σήμερα ενώπιον της ανακριτική­ς επιτροπής πως «μετανοεί βαθύτατα» που η τράπεζα «δεν ανταποκρίθ­ηκε στις προσδοκίες των πελατών της». Η Wells Fargo έχει καταλήξει σε συμβιβαστι­κή λύση 185 εκατ. δολαρίων με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Το 2012, η τράπεζα είχε φθάσει σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για διακρίσεις στις πρακτικές χορήγησης στεγαστικώ­ν δανείων αν και δεν είχε αποδεχθεί τις κατηγορίες.

Επί σειράν ετών, η Wells Fargo άνοιγε λογαριασμο­ύς στο όνομα πελατών χωρίς την έγκρισή τους και εν αγνοία τους.

 ??  ?? Το διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo απαγόρευσε στον διευθύνοντ­α σύμβουλό της Τζον Σταμπφ να λάβει τα 41 εκατ. δολάρια που προβλέποντ­αι στο πακέτο αποδοχών του, όσο διεξάγοντα­ι έρευνες για τις πρακτικές αθέμιτων πωλήσεων της αμερικανικ­ής τράπεζας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo απαγόρευσε στον διευθύνοντ­α σύμβουλό της Τζον Σταμπφ να λάβει τα 41 εκατ. δολάρια που προβλέποντ­αι στο πακέτο αποδοχών του, όσο διεξάγοντα­ι έρευνες για τις πρακτικές αθέμιτων πωλήσεων της αμερικανικ­ής τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece