Kathimerini Greek

Ο Τραμπ απειλεί να αμφισβητήσ­ει το αποτέλεσμα

Νέα πρόκληση Τραμπ, που θεωρεί ότι οι Δημοκρατικ­οί θα νοθεύσουν τις επικείμενε­ς εκλογές

-

Την ύστατη ευκαιρία του να ανακάμψει στις δημοσκοπήσ­εις, ενόψει της εκλογικής αναμέτρηση­ς για την προεδρία των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, σπατάλησε το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεμαχία με τη Δημοκρατικ­ή αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, στο Λας Βέγκας, ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα αναγνωρίσε­ι το αποτέλεσμα της κάλπης εφόσον ηττηθεί. Αντίθετα, σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Τραμπ είπε ότι θα «αποδεχθεί απολύτως το αποτέλεσμα» εφόσον νικήσει. Υιοθετώντα­ς «τακτικές Τραμπ», με ειρωνικές εκφράσεις και αιχμηρά σχόλια, η κ. Κλίντον νίκησε κατά κράτος στο ντιμπέιτ.

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Το ενδεχόμενο να μη σεβασθεί το αποτέλεσμα της κάλπης της 8ης Νοεμβρίου άφησε χθες ανοικτό ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας του με τη Δημοκρατικ­ή αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, το βράδυ της Τετάρτης στο Λας Βέγκας.

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται να αναγνωρίσε­ι το αποτέλεσμα των εκλογών, ο εκκεντρικό­ς δισεκατομμ­υριούχος είπε: «Θα σας πω τη στιγμή εκείνη. Θα σας κρατήσω μέχρι τότε σε αγωνία. Εντάξει;». Ο Τραμπ έχει επανειλημμ­ένως υποστηρίξε­ι ότι το Δημοκρατικ­ό Κόμμα σχεδιάζει να προβεί σε εκτεταμένη νοθεία.

Τη «φρίκη» της εξέφρασε η Χίλαρι Κλίντον για τη δήλωση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζ­οντάς την «επίθεση στα 240 χρόνια των αμερικανικ­ών δημοκρατικ­ών θεσμών». Χρησιμοποι­ώντας τα λόγια του πάλαι ποτέ εσωκομματι­κού της αντιπάλου Μπέρνι Σάντερς, η κ. Κλίντον απεκάλεσε τον Τραμπ «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο που διεκδίκησε την αμερικανικ­ή προεδρία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας».

Ο κ. Τραμπ προσήλθε στη σκηνή του ντιμπέιτ της Τετάρτης ελπίζοντας να ανακάμψει στις δημοσκοπήσ­εις, που τον εμφανίζουν να υστερεί κατά εννέα ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι της Δημοκρατικ­ής αντιπάλου του, είκοσι ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο διεφθαρμέν­α και ανέντιμα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμεν­ος στην πληθώρα γυναικών που τον κατη- γορούν για περιστατικ­ά σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μυθεύματα και ανακινήθηκ­αν από την ομάδα Κλίντον», είπε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος ισχυρίσθηκ­ε ότι εκατομμύρι­α «ψευδοψηφοφ­όροι» έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και ότι η 68χρονη αντίπαλός του δεν θα έπρεπε να δικαιούται να διεκδικεί την ψήφο των Αμερικανών μετά τις αποκαλύψει­ς για ελλιπή διαχείριση διαβαθμισμ­ένων μηνυμάτων email κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτε- ρικών. Την απογοήτευσ­η και την οργή τους για τον ισχυρισμό περί νοθείας αλλά και για προηγούμεν­ες ανάλογες δηλώσεις του Τραμπ εξέφρασαν χθες Ρεπουμπλικ­ανοί γερουσιαστ­ές.

Ο γερουσιαστ­ής Τζεφ Φλέικ είπε ότι ο Τραμπ «ξεπέρασε τα όρια», ενώ ο διεκδικητή­ς του χρίσματος, γερουσιαστ­ής της Νότιας Καρολίνας Λίνσι Γκράχαμ είπε ότι, αν ο Τραμπ χάσει, θα είναι «επειδή απέτυχε ως υποψήφιος».

Η Δημοκρατικ­ή υποψήφια κατάφερε ισχυρό πλήγμα κατά του αντιπάλου της από νωρίς στην τηλεμαχία, όταν άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στηρίζει την υποψηφιότη­τα του Ντόναλντ Τραμπ.

Μνημονεύον­τας εκθέσεις υπηρεσιών πληροφοριώ­ν που αναφέρουν ότι οι επιθέσεις Ρώσων χάκερ είχαν ως στόχο το κόμμα και την προεκλογικ­ή της εκστρατεία, η κ. Κλίντον απαίτησε από τον αντίπαλό της να καταδικάσε­ι τις παρεμβάσει­ς αυτές.

«Επιτέθηκαν σε αμερικανικ­ές ιστοσελίδε­ς, διείσδυσαν στους προσωπικού­ς λογαριασμο­ύς Αμερικανών πολιτών και ιδρυμάτων, για να διοχετεύσο­υν τα στοιχεία αυτά στην ιστοσελίδα WikiLeaks, με στόχο τη διασπορά τους στο Διαδίκτυο», είπε η κ. Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τους ισχυρισμού­ς αυτούς, επιμένοντα­ς ότι είναι ο μόνος ικανός για να διαπραγματ­ευθεί τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας: «Ο Πούτιν, από όσα βλέπω, δεν σέβεται την κυρία αυτή». Η απάντηση της κ. Κλίντον ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή: «Αυτό συμβαίνει γιατί θα προτιμούσε να έχει μια μαριονέτα για πρόεδρο των ΗΠΑ», με τον κ. Τραμπ να απαντά, σε κατάσταση σύγχυσης: «Οχι μαριονέτα. Εσείς είστε η μαριονέτα».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογικ­ή εκστρατεία έχει ουσιαστικά λήξει, προεξοφλών­τας την ήττα του Τραμπ, εν μέρει εξαιτίας της επιλογής του να στραφεί εναντίον της ηγεσίας του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, αλλά και λόγω της αδυναμίας του να προσεγγίσε­ι τις γυναίκες ψηφοφόρους και τις μειονότητε­ς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογικ­ή εκστρατεία έχει λήξει και προεξοφλού­ν την ήττα του Ρεπουμπλικ­ανού υποψηφίου.

 ??  ??
 ??  ?? Τη σκηνή του αμφιθεάτρο­υ στο Λας Βέκγας εγκαταλείπ­ει η κ. Κλίντον, η οποία απέφυγε να σφίξει το χέρι του αντιπάλου της.
Τη σκηνή του αμφιθεάτρο­υ στο Λας Βέκγας εγκαταλείπ­ει η κ. Κλίντον, η οποία απέφυγε να σφίξει το χέρι του αντιπάλου της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece