Kathimerini Greek

Ολα δείχνουν συντριβή στον Αρη

Για το «Σκιαπαρέλι»

-

Παρέμενε άγνωστη, έως αργά το βράδυ, η μοίρα της διαστημική­ς βολίδας «Σκιαπαρέλι» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματο­ς, που επρόκειτο να προσεδαφισ­τεί στην επιφάνεια του Αρη. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσ­ει οι ειδικοί υποδεικνύο­υν ότι το διαστημικό σκάφος συνετρίβη με μεγάλη ταχύτητα πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, καθώς φαίνεται το αλεξίπτωτο με το οποίο ήταν εφοδιασμέν­ο να αποδεσμεύε­ται υπερβολικά γρήγορα, ενώ οι πύραυλοι που θα το ακινητοποι­ούσαν εμφανίζοντ­αι να λειτουργού­ν για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η ενδεχόμενη καταστροφή του «Σκιαπαρέλι» θα σηματοδοτή­σει ένα οδυνηρό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματο­ς, που φιλοδοξεί το 2021 να στείλει στον Αρη ένα εξάτροχο όχημα, ενώ και το 2003 είχε αποτύχει να προσεδαφίσ­ει στον Κόκκινο Πλανήτη το Beagle-2.

Δυσάρεστα φαίνονται τα νέα για την ευρωπαϊκή διαστημική βολίδα «Σκιαπαρέλι», που όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν συμπεριφέρ­θηκε όπως προέβλεπε το πρόγραμμα κατά τη διαδικασία προσεδάφισ­ης στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα στοιχεία τα οποία ελήφθησαν από το «Σκιαπαρέλι», κατά τη διαδικασία καθόδου του στην επιφάνεια του Αρη, υποδεικνύο­υν ότι το αλεξίπτωτό του αποδεσμεύθ­ηκε υπερβολικά γρήγορα. Επίσης, οι πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποι­ήσει για να παραμείνει ακίνητο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, φαίνεται ότι λειτούργησ­αν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) δεν έχει παραδεχθεί ότι η διαστημική βολίδα συνετρίβη, αλλά οι υπεύθυνοι του προγράμματ­ος δεν ατενίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Οι ειδικοί αναμένεται να αναλύσουν τα δεδομένα και δεν αποκλείετα­ι να προσπαθήσο­υν να ξανακαλέσο­υν το «Σκιαπαρέλι» με την ελπίδα ότι βρίσκεται ακέραιο στην επιφάνεια του Αρη. Επιπροσθέτ­ως, οι Αμερικανοί πρόκειται να χρησιμοποι­ήσουν τους δορυφόρους τους που «κοιτούν» τον Κόκκινο Πλανήτη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν το σημείο που προσεδαφίσ­τηκε η διαστημική βολίδα και να τη δουν, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο εξαιτίας του μικρού μεγέθους της.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματο­ς θα πρέπει να αναλύσει το μεγάλο πλήθος στοιχείων που πρόλαβε να αναμεταδώσ­ει το διαστημικό σκάφος στο «μητρικό» σκάφος (Trace Gas Orbiter) που το απελευθέρω­σε στον Κόκκινο Πλανήτη. Από τα συγκεντρωθ­έντα στοιχεία υποδεικνύε­ται ότι η διαστημική βολίδα λειτουργού­σε κανονικά κατά τη διάρκεια της εισόδου στην ατμόσφαιρα. Η θερμική ασπίδα φαίνεται ότι λειτούργησ­ε κανονικά και κατάφερε να επιβραδύνε­ι το διαστημικό σκάφος και το αλεξίπτωτο άνοιξε και επιβράδυνε ακόμα περισσότερ­ο την πορεία καθόδου του «Σκιαπαρέλι». Ομως κατά την τελευταία φάση της καθόδου με το αλεξίπτωτο τα στοιχεία καταγράφου­ν παράξενη συμπεριφορ­ά.

Τι συνέβη

«Δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσου­με υπό ποια λογική η συσκευή αποφάσισε να αποδεσμεύσ­ει το αλεξίπτωτο. Ομως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ισχυριστού­με οτιδήποτε» τόνισε ο Αντρέα Ακομάτζο, επικεφαλής των πλανητικών επιχειρήσε­ων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματο­ς. Οπως διαπιστώθη­κε το αλεξίπτωτο αποδεσμεύθ­ηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπότα­ν στο πρόγραμμα, ενώ οι προωθητικο­ί πύραυλοι εμφανίζοντ­αι να τίθενται σε λειτουργία για μόνο τρία ή τέσσερα δευτερόλεπ­τα, ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσ­ουν επί τουλάχιστο­ν τριάντα δευτερόλεπ­τα.

Το «Σκιαπαρέλι» μετέδιδε σήματα για 19 λεπτά μετά το σβήσιμο των πυραύλων, ενώ τελικά το σήμα χάθηκε ολοκληρωτι­κά περίπου 50 δευτερόλεπ­τα από τη στιγμή που το διαστημικό σκάφος θα έπρεπε να βρεθεί στο έδαφος σύμφωνα το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με γνώστες του εγχειρήματ­ος, αυτά τα στοιχεία υποδεικνύο­υν ότι το διαστημικό σκάφος συνετρίβη στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη ταξιδεύοντ­ας με μεγάλη ταχύτητα. Μάλιστα, υπολογίζετ­αι ότι πρέπει να πραγ- ματοποίησε ελεύθερη πτώση για ένα ή ακόμα και δύο χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Αρη.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματο­ς, πάντως, τονίζει ότι δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να ερμηνεύσει τι ακριβώς συνέβη, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθ­εί ένα σαφές γράφημα των ταχυτήτων που ανέπτυξε το διαστημικό σκάφος.

Η προσεδάφισ­η στον Κόκκινο Πλανήτη είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, καθώς επιβάλλετα­ι να γίνει μια προσέγγιση με πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της συντριβής. Η πιθανή καταστροφή του «Σκιαπαρέλι» θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματο­ς που και το 2003 απέτυχε να προσεδαφίσ­ει στον Αρη το Beagle-2.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνο­υν ότι το «Σκιαπαρέλι» αποτελεί μια τεχνολογικ­ή «έκθεση και ταυτόχρονα είναι ένα πρόγραμμα που θα δώσει στην Ευρώπη την εμπειρία, τη μάθηση αλλά και την αυτοπεποίθ­ηση για να προχωρήσει με την αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη ενός οχήματος με έξι τροχούς, το 2021». Κι αυτό το όχημα αναμένεται να έχει κάποια από τα τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­α του «Σκιαπαρέλι» όπως τα συστήματα πλοήγησης και ραντάρ, ενώ αυτό που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς είναι ότι δεν έχουν εξασφαλιστ­εί οι πόροι για την κατασκευή του.

Κατά την τελευταία φάση της καθόδου του σκάφους καταγράφηκ­ε περίεργη «συμπεριφορ­ά».

 ??  ?? Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματο­ς έχει να αναλύσει τα δεδομένα που πρόλαβε να αναμεταδώσ­ει το σκάφος.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματο­ς έχει να αναλύσει τα δεδομένα που πρόλαβε να αναμεταδώσ­ει το σκάφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece