Kathimerini Greek

Εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ ξανά ο Γιαννόπουλ­ος

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Στη Δικαιοσύνη είναι αποφασισμέ­νος να προσφύγει ξανά ο έως και προχθές πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλ­ος μετά την εκ νέου απομάκρυνσ­ή του από το τιμόνι του Οργανισμού.

Η εν πολλοίς αναμενόμεν­η χθεσινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Παύλος Πολάκης αντικατέστ­ησε στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ τους Αθανάσιο Γιαννόπουλ­ο, Ιωάννη Γιαννάκη και Δημήτριο Μπίτα με τους Θεόφιλο Ρόζενμπεργ­κ (πρόεδρος), Αλέξιο Μπένο (αντιπρόεδρ­ος) και Μαρία Καντζανού (μέλος). Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Γιαννόπουλ­ος και τα άλλα δύο μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν απομακρυνθ­εί την περασμένη άνοιξη από τον Οργανισμό με απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία όμως κρίθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ άκυρη, καθώς δεν ακολουθήθη­καν οι σωστές διαδικασίε­ς. Συγκεκριμέ­να το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε οι αποπεμφθέν­τες να κληθούν σε απολογία για τις πράξεις που τους είχαν καταλογιστ­εί (η μη απομάκρυνσ­η του πρώην διευθυντή του Κέντρου και η στάση τους στο θέμα των προσλήψεων γιατρών στις ΜΕΘ). Με την επάνοδο των τριών μελών του Δ.Σ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ –αρχές τις προηγούμεν­ης εβδομάδας– το υπουργείο Υγείας ζήτησε γραπτές εξηγήσεις, προκειμένο­υ να ακολουθήσε­ι τις διαδικασίε­ς που είχε υποδείξει το ΣτΕ. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, οι εξηγήσεις δεν κρίθηκαν από το δίδυμο Ξανθός - Πολάκης επαρκείς.

«Τραμπουκισ­μός»

Ο κ. Γιαννόπουλ­ος σε χθεσινή δήλωσή του κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «τραμπουκισ­μό» και τονίζει ότι η απάντησή του θα είναι και πάλι θεσμική. Οπως αναφέρει, «η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητα­ς και επιδεικτικ­ά, με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίο­υ, αποφάσισε για μία ακόμα φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά μου με στοιχείο τον τραμπουκισ­μό». Ο κ. Γιαννόπουλ­ος, αφού κάνει λόγο για εμμονική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο πρόσωπό του, τονίζει «στα αδιέξοδά της, στα προβλήματά της και την αντισυνταγ­ματική της συμπεριφορ­ά η απάντησή μου θα είναι και πάλι θεσμική. Η επιστημονι­κή και πολιτική ιστορία μου καθιστούν επιβεβλημέ­νη την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη, επιφυλασσό­μενος και κάθε άλλης νόμιμης αντίδρασής μου, καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπει­ά μου, η ηθική μου αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων». Και προσθέτει: «Στην παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με λύπη μου διαπιστώνω ότι της περισσεύου­ν μόνον οι κραυγές και της λείπει το θάρρος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece