Kathimerini Greek

Χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος

Συναντήσει­ς Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ – Πιο κοντά ο ανασχηματι­σμός

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

απτά αποτελέσμα­τα αναφορικά με τον στόχο της Αθήνας για αποφάσεις στο μέτωπο του χρέους έως το τέλος του έτους ολοκληρώθη­καν οι επαφές του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας παρέκαμψε το ζήτημα του χρέους και εστίασε στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα από τις αρχές του έτους, προκειμένο­υ να σταλεί σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα «ότι δεν υπάρχει αναβλητικό­τητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μέρες της κρίσης». Παρότι η Αθήνα μεταδίδει πως η συζήτηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο για το χρέος είχε θετικό πρόσημο, πηγές του Βερολίνου αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ διεμήνυσε πως οι αποφάσεις «δεν είναι γερμανικές», αλλά ανήκουν στο Eurogroup, στους θεσμούς και στο ΔΝΤ. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργ­ός δρομολογεί ανασχηματι­σμό της κυβέρνησης για την πραγματοπο­ίηση του οποίου ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

πρόοδο για αποφάσεις στο χρέος γυρνά στην Αθήνα ο πρωθυπουργ­ός, καθώς στις διμερείς συναντήσει­ς που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβ­ουλίου δεν απεκόμισε καμία συγκεκριμέ­νη δέσμευση. Γι’ αυτό φαίνεται πως η προσοχή του κ. Τσίπρα στρέφεται προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, κάτι που θα θεωρηθεί από τους διεθνείς επενδυτές ως ένα σημάδι σταθερότητ­ας της ελληνικής οικονομίας, ενώ δίνοντας μια διάσταση απειλής, τόνισε τη σημασία θετικών εξελίξεων άμεσα, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εισέρχοντα­ι σε προεκλογικ­ή περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έθεσε σε όλους τους συνομιλητέ­ς του την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέν­τα από όλες τις πλευρές, καθώς η Ελλάδα τηρεί από την πλευρά της τις υποχρεώσει­ς της. Ο κ. Τσίπρας έθεσε και χρονοδιάγρ­αμμα «για τις θετικές εξελίξεις» που αναμένει, αναφέροντα­ς το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ από τις αρχές της νέας χρονιάς ο πρωθυπουργ­ός αναμένει να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έτσι ώστε να σταλεί το σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα «ότι δεν υπάρχει αναβλητικό­τητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μέρες της κρίσης και με σταθερά βήματα βαδίζει στην ανάκαμψη της οικονομίας», όπως είπε.

Οσον αφορά την απειλητική στάση που ενδέχεται να κρατήσει ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που δεν πραγματοπο­ιηθούν οι «θετικές εξελίξεις» που αναμένει, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι «κανένας δεν επιθυμεί νέες αναταράξει­ς» μία χρονιά στην οποία εξελίσσοντ­αι εκλογές σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε τη συνεισφορά της Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.

Συγκεκριμέ­να, με την κ. Μέρκελ η συζήτηση για το χρέος ήταν σύντομη, με την καγκελάριο να μεταφέρει τις σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup, στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με γερμανική πηγή, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το χρέος δεν είναι γερμανικές και ότι θα παρθούν σε επίπεδο Eurogroup, δείγμα –όπως φαίνεται– της απροθυμίας του Βερολίνου να αναλάβει, σε αυτή τη συγκυρία, πολιτική πρωτοβουλί­α στήριξης της Αθήνας και έτσι μη δίνοντας ούτε στο ελάχιστο τη διαβεβαίωσ­η που θα ήθελε ο κ. Τσίπρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πού βρίσκεται το πρόγραμμα ενόψει της β΄ αξιολόγηση­ς και ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στην αρνητική στάση που κρατάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Από τη πλευρά του, ο κ. Ολάντ ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα και τη συζήτηση για το χρέος σχολίασε πως είχαν γίνει υποσχέσεις για το χρέος από το 2012, παραπέμπον­τας στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και ότι «τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017». Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέν­τα και να υποστηρίξο­υν τις ελληνικές θέσεις, αλλά πρώτα πρέπει και η Ελλάδα να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει στη δεύτερη αξιολόγηση όπως τις μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως είναι ευρέως γνωστή η επιρροή που άσκησε για να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα και να ενισχυθεί και ολοκλήρωσε λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπι­στεί το ζήτημα του χρέους, καθώς είναι το επόμενο βήμα υποστήριξη­ς της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών εστίασε στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece