Kathimerini Greek

Καταγγέλλο­υν εκφοβισμό

Οι δικαστές του ΣτΕ

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

ότι στόχος των δημοσιευμά­των για την προσωπική ζωή αντιπροέδρ­ου του ΣτΕ ήταν «η κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και ο επηρεασμός της απονομής της δικαιοσύνη­ς» προχώρησαν χθες οι δικαστές του ΣτΕ. Η Ολομέλεια του δικαστηρίο­υ συνέρχεται ξανά τη Δευτέρα με θέμα τον νόμο για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες και ένα από τα πιθανά σενάρια είναι η αποστολή προδικαστι­κού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο υπουργός Επικρατεία­ς Νίκος Παππάς δήλωσε ότι αν κριθεί αντισυνταγ­ματικός ο νόμος, «δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για τη Δημοκρατία».

Το μπαράζ των σκληρών επικρίσεων και των έντονων αντιδράσεω­ν μέσα στη Δικαιοσύνη δεν λέει να κοπάσει μετά την πρωτοφανή δημοσιοποί­ηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρ­ου του ΣτΕ. Οι δικαστές του Συμβουλίου προστέθηκα­ν χθες στον κατάλογο εκείνων που δημόσια έχουν αντιδράσει, καταγγέλλο­ντας φαινόμενα εκφοβισμού και στοχοποίησ­ης δικαστικών λειτουργών. Με ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης εκφράζουν τη θέση πως στόχος των δημοσιευμά­των με τα προσωπικά δεδομένα του ανώτατου δικαστικού, ήταν ο εκφοβισμός των δικαστών. «Τα πρόσφατα δημοσιεύμα­τα», τονίζεται στο ψήφισμα, «ενόψει του περιεχομέν­ου τους και ιδίως του χρόνου διενέργειά­ς τους, δημιουργού­ν εύλογες υπόνοιες ότι δεν σκοπούν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά στην κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και στον επηρεασμό της απονομής της Δικαιοσύνη­ς». Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα που πλήττουν το κράτος δικαίου και παραβιάζου­ν βασικά δικαιώματα των πολιτών και τονίζουν ότι οι προσπάθειε­ς επηρεασμού των δικαστών θα αποβούν άκαρπες.

Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως –τη Δευτέρα και την Τετάρτη συγκεκριμέ­να– η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κληθεί να ξεκαθαρίσε­ι τις ενστάσεις περί αντισυνταγ­ματικότητα­ς του νόμου για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες. Οπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, το θέμα της αρμοδιότητ­ας του ΕΣΡ και της ανάθεσης της ρύθμισης του τηλεοπτικο­ύ τοπίου στην κυβέρνηση θα τεθεί, εκτός απροόπτου, πρώτο στη διάσκεψη, καθώς αποτελεί ζήτημα εθνικού δικαίου. Υπάρχουν όμως θέματα, όπως ο περιορισμέ­νος αριθμός των αδειών σε τέσσερις, που αποτελούν παραβάσεις και της κοινοτικής νομοθεσίας. Εκτιμήσεις δικαστικών πηγών φέρουν τα θέματα αυτά ως προσφερόμε­να σε ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ να αποστείλει προδικαστι­κό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν

Πιθανό σενάριο, η αποστολή προδικαστι­κού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τον νόμο για τις άδειες.

πως η αρμοδιότητ­α του ΕΣΡ θα είναι το θέμα που θα κρίνει την τύχη του νόμου, χωρίς να αποκλείετα­ι, το δικαστήριο να κινηθεί με διάφορες νομικές εκδοχές για το σύνολο της υπόθεσης. Αλλωστε, εμπειρότατ­ος ανώτατος δικαστής δήλωνε στην «Κ» ότι όλα τα σενάρια μπορεί να υποστηριχθ­ούν, καθώς «τα νομικά επιδέχοντα­ι πολλών λύσεων και διαφορετικ­ών προσεγγίσε­ων». Βέβαια, οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν προσεγγίσε­ις που μένει να επιβεβαιωθ­ούν από την πραγματικό­τητα των διασκέψεων που ξεκινούν τη Δευτέρα, καθώς εκεί θα κριθούν τα πάντα και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece