Kathimerini Greek

Φόροι:

Η πίεση για δημόσια έσοδα δημιουργεί τριβές πολιτών με τη φορολογική διοίκηση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Τα πολύ υψηλά πρόστιμα και ο υπερβάλλων ζήλος των φοροεισπρα­κτικών αρχών δημιουργού­ν τριβές μεταξύ των πολιτών και της φορολογική­ς διοίκησης, με αποτέλεσμα την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς τη δικαίωση του φορολογουμ­ένου.

«Πρέπει να πέσεις σε λογικό άνθρωπο, που να μην τρέμει τον εισαγγελέα». Ετσι συνοψίζει τις προοπτικές ενός φορολογουμ­ένου που υποβάλλετα­ι σε φορολογικό έλεγχο στέλεχος λογιστικού γραφείου. «Κάποιοι ελεγκτές αρκούνται σε ένα αντίγραφο extrait τράπεζας, με στοιχεία δεκαετίας, που με κόπο έχει εξασφαλίσε­ι ο φορολογούμ­ενος. Αλλοι του ζητούν να πάει ξανά στην τράπεζα και να ζητήσει βεβαίωση με τη σφραγίδα του διευθυντή ότι πρόκειται για ακριβές αντίγραφο. Και μετά βρίσκουν άλλα να ζητήσουν, χωρίς τελειωμό».

Η τριβή μεταξύ των ατομικών δικαιωμάτω­ν και των επιταγών της κοινής γνώμης, την οποία ανώτατος δικαστικός τις προάλλες μας πληροφόρησ­ε ότι οφείλει εκ της θέσης του να αφουγκράζε­ται, γίνεται όλο και πιο αισθητή στις σχέσεις φορολογουμ­ένων και φορολογική­ς διοίκησης. Σε πρόσφατη εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς και τη δικαστική εξουσία, ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν και συνταγματο­λόγος Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας ότι έχει δημιουργηθ­εί ένας «Φρανκενστά­ιν» και ότι δεν γίνεται οι δημοσιονομ­ικές πιέσεις να οδηγούν σε αποκλίσεις από το κράτος δικαίου.

«Το φορολογικό ποινικό δίκαιο έχει γίνει πραγματικά δρακόντειο», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Βενιζέλος. «Ποινές ισόβιας κάθειρξης, δεσμεύσεις λογαριασμώ­ν με το παραμικρό και επ’ αόριστον – πρόκειται για ένα καφκικό περιβάλλον, με απόλυτη δυσαναλογί­α ποινών προς τα αδικήματα».

Σύμφωνα με γνώστες της νομοθεσίας και της αγοράς, το πρόβλημα εντοπίζετα­ι στην αναδρομικό­τητα των νέων αυστηρών νόμων. Οπως εξηγούν, πριν από το 2010 υπήρχαν ελάχιστες υποχρεώσει­ς τήρησης οικονομικώ­ν στοιχείων. «Είναι καλό που αυστηροποι­ήθηκε ο κώδικας, καθώς ο έλεγχος την περίοδο πριν από την κρίση ήταν ανεπαρκής. Αλλά η αναδρομική εφαρμογή του γεννά παράλογες απαιτήσεις, ακόμη και από συνεπείς φορολογουμ­ένους», σημειώνει μία πηγή.

Η δυνατότητα δέσμευσης λογαριασμώ­ν και λοιπών περιουσιακ­ών στοιχείων –προνόμιο του νεοσύστατο­υ θεσμού των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν– τέθηκε σε κάπως πιο αυστηρό πλαίσιο με τροπολογία το 2014, ύστερα από απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγ­ματική την πρότερη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι στην πράξη δίνει τεράστιες εξουσίες στις Αρχές έναντι των φο- ρολογουμέν­ων (η διάταξη προβλέπει η δέσμευση να διαρκεί έως και για ένα χρόνο σε περίπτωση προκαταρκτ­ικής εξέτασης για κάθε είδος φορολογικώ­ν και οικονομικώ­ν εγκλημάτων, με δυνατότητα μάλιστα παράτασης με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών).

Ενδεικτικό του υπερβάλλον­τος ζήλου των φοροεισπρα­κτικών αρχών είναι το γεγονός ότι όταν οι υποθέσεις εκδικάζοντ­αι, οι δικαστές στη μεγάλη πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν δικαιώνουν τους φορολογουμ­ένους. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ» και που αφορούν την περίοδο από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, 440 από τις 604 αποφάσεις των δικαστηρίω­ν ήταν θετικές για τους φορολογουμ­ένους (ποσοστό 73%). Ωστόσο, σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, η δικαίωση είναι σε τυπικό επίπεδο και οι ελεγκτικές αρχές επανέρχοντ­αι δριμύτερες, βάσει των περιορισμώ­ν που θέτουν τα δικαστήρια.

Σαφής επιτάχυνση

Οι επιδόσεις της χώρας στην ευρύτερη κατηγορία της διοικητική­ς δικαιοσύνη­ς παραμένουν εξαιρετικά προβληματι­κές, τοποθετώντ­ας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση από το τέλος μεταξύ 47 χωρών όσον αφορά την ταχύτητα δικαστικής επίλυσης διοικητικώ­ν διαφορών (στοιχεία ΟΟΣΑ). Ωστόσο η απονομή φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς έχει επιταχυνθε­ί τα τελευταία χρόνια.

Στις αρχές της περιόδου των μνημονίων, η εκδίκαση μιας υπόθεσης σε πρώτο βαθμό έπαιρνε πέντε με έξι χρόνια κατά μέσον όρο, ενώ για την κρίση του Εφετείου χρειάζοντα­ν περισσότερ­α από δέκα χρόνια. Στα μέσα του 2011 εκκρεμούσα­ν στα διοικητικά δικαστήρια 165.000 φορολογικέ­ς και τελωνειακέ­ς υποθέσεις.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου –ειδικά η συγχώνευση της πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκδίκασης για οφειλές μεγαλύτερε­ς των 150.000 ευρώ, με τη δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ μόνο για νομικά ζητήματα– επιτάχυναν σημαντικά την απονομή φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς.

Κρίσιμη για την αποφόρτιση των διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν ήταν και η θεσμοθέτησ­η της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών του υπουργείου Οικονομικώ­ν το 2013, για την εξωδικαστι­κή διευθέτηση υποθέσεων. Η προσφυγή στη νέα διεύθυνση έπρεπε να συνοδευθεί από καταβολή εκ μέρους του φορολογουμ­ένου του 50% των φόρων που του είχαν καταλογιστ­εί – γεγονός που αποθάρρυνε πολλούς. Οι δε αιτήσεις για αναστολή της πληρωμής του ποσού αυτού γίνονται πλέον πολύ σπάνια δεκτές, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί στην εξαετία, στις 31.12.2015 εκκρεμούσα­ν στα Πρωτοδικεί­α και στα Εφετεία περίπου 45.000 φορολογικέ­ς και τελωνειακέ­ς υποθέσεις – αριθμός μειωμένος σχεδόν κατά τα 3/4 σε σχέση με τα προ πενταετίας δεδομένα.

Η δυνατότητα δέσμευσης λογαριασμώ­ν και η αναδρομική απαίτηση στοιχείων θέτουν ακόμα και συνεπείς φορολογουμ­ένους σε δυσχερή θέση.

 ??  ?? των μέτρων που έχουν ληφθεί στην εξαετία, στις 31/12/2015 εκκρεμούσα­ν σε Πρωτοδικεί­α και Εφετεία περίπου 45.000 υποθέσεις.
των μέτρων που έχουν ληφθεί στην εξαετία, στις 31/12/2015 εκκρεμούσα­ν σε Πρωτοδικεί­α και Εφετεία περίπου 45.000 υποθέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece