Kathimerini Greek

Τσίπρας: Τήρηση των συμφωνιών από όλους

-

η διαχείριση του οποίου παραμένει ιδιαίτερα απαιτητική για τη χώρα μας και ήταν από τα κεντρικά θέματα στη Σύνοδο Κορυφής, απασχόλησε και τις συναντήσει­ς που είχε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας. Οπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, η πλειονότητ­α των κρατών-μελών στήριξε τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσ­ει ότι παραμένει η αντίθεση ανάμεσα στις χώρες εκείνες που συμμερίζον­ται τις αρχές της αλληλεγγύη­ς στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς και σε εκείνες που λειτουργού­ν στη λογική των αποκλεισμώ­ν, θεωρώντας ότι δεν τους απασχολεί οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή. «Οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται από όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία και σε όσα προβλέποντ­αι σε αυτήν, και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση για εκατοντάδε­ς ειδικούς για συνεντεύξε­ις ασύλου στα νησιά και, σήμερα, μετά δύο αιτήματα προς τις χώρες-μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα νησιά να βρίσκονται μόλις 32 ει- δικοί». Χαρακτήρισ­ε επίσης «απαράδεκτο να υπάρχει δέσμευση - απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 θέσεις μετεγκατάσ­τασης από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες και να έχουν ολοκληρωθε­ί μόνο 5.200 μετεγκατασ­τάσεις». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, με βάση όλα αυτά, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ επιλογή. Τόνισε, δε, ότι προκειμένο­υ να διατηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσει­ς τους όσον αφορά την απελευθέρω­ση βίζας με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία να τηρήσει της δεσμεύσεις της, ενώ επισήμανε ότι δεν γίνεται από τη συμφωνία να εξαιρεθεί η Κύπρος όπως ζητεί η Αγκυρα και να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο πρωθυπουργ­ός έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι βρήκε απόλυτη κατανόηση από την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε την ελληνική θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και φρόντισε να επισημάνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς ότι δημιουργεί­ται θετικό κλίμα για την επίλυση.

Οσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, χαρακτήρισ­ε «απαραίτητο» ένα θετικό διπλωματικ­ό ρόλο της Ευρώπης για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε, τέλος, γνωστό ότι η επόμενη σύνοδος των ευρωπαϊκών μεσογειακώ­ν χωρών θα πραγματοπο­ιηθεί στη Λισσαβώνα, στις 28-29 Ιανουαρίου.

Επισήμανε πως στα νησιά έχουν σταλεί μόνο 32 ειδικοί για συνεντεύξε­ις ασύλου, αλλά και ότι το πρόγραμμα μετεγκατάσ­τασης δεν υλοποιείτα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece