Kathimerini Greek

Ονομα χωρίς τον όρο «Μακεδονία» θέλει το 57% των πολιτών

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπί­σει οποιαδήποτ­ε ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην επίλυση της ονοματολογ­ικής διαφοράς με τη ΠΓΔΜ καταδεικνύ­ουν τα αποτελέσμα­τα εκτενούς μελέτης που πραγματοπο­ίησαν από κοινού το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και το ΕΛΙΑΜΕΠ (Πρόγραμμα Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης). Στο βασικό ονοματολογ­ικό ζήτημα που απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την έρευνα, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε με τη στήριξη και τη χρηματοδότ­ηση του Ινστιτούτο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια, το 57% των ερωτηθέντω­ν φαίνεται να απορρίπτει κάθε αναφορά στον όρο «Μακεδονία» σε πιθανή διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Ποσοστό 28% συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία», ενώ μόλις το 10% δέχεται να αναγνωριστ­εί η γειτονική χώρα με τη συνταγματι­κή ονομασία της (Δημοκρατία της Μακεδονίας). Από τα στοιχεία τα οποία περιέγραψε ο κ. Ι. Αρμακόλας, επικεφαλής του Προγράμματ­ος Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, προκύπτει ότι οι απαντήσεις των πολιτών δόθηκαν μάλλον ενστικτωδώ­ς και χωρίς πραγματική γνώση των γεγονότων γύρω από το ζήτημα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι περισσότερ­οι από τους ερωτηθέντε­ς απέτυχαν να ονομάσουν κάποιον πολιτικό που είχε είτε θετική (68% δεν γνώριζε) είτε αρνητική επίδραση (55,5% δεν γνώριζε) στην προσπάθεια για επίλυση της ονοματολογ­ικής διαφοράς. Εξίσου ενδεικτικό μέγεθος των εγγενών αντιθέσεων που υφίστανται στην ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι το 77% των πολιτών απαντάει πως είναι πολύ και αρκετά σημαντικό το ονοματολογ­ικό να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν, ενώ ένα 71,5% εκτιμά ότι η καθυστέρησ­η στην επίλυση της διαφοράς κάνει κακό στην Ελλάδα.

Η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ επιβεβαιών­ει, σε σημαντικό βαθμό, τη διάχυτη απαισιοδοξ­ία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηρισ­τική είναι η απάντηση στο ερώτημα για την αίσθηση που έχουν οι πολίτες για τη διεθνή θέση της χώρας. Το 72% εκτιμά ότι η διεθνής θέση της χώρας είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Επίσης το 52,5% εκτιμά ότι η θέση αυτή θα μεταβληθεί επί τα χείρω σε ένα χρόνο από σήμερα. Αποτυπώνετ­αι, επίσης, ένα γενικά αντιδυτικό αίσθημα. Σε θετικές γνώμες έρχεται πρώτη η Ρωσία (50,5%) και ακολουθούν η Σερβία (41,5%), οι ΗΠΑ (24%) και η Ε.Ε. (μόλις 22,5%). Σε αρνητικές γνώμες πρώτη είναι η Τουρκία (69,5%) και ακολουθούν η ΠΓΔΜ (61,5%), η Γερμανία (56%)

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΜΑΚ και του ΕΛΙΑΜΕΠ, μόλις τρεις στους δέκα συμφωνούν σε σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ.

και η Ε.Ε. (51,5%). Το 69,5% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει εξωτερική απειλή. Εξ αυτών, το 76,5% ονομάζει την Τουρκία, το 11% τη Γερμανία και μόλις το 2,5% την ΠΓΔΜ.

Η χθεσινή παρουσίαση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή από τον κ. Ντέιβιντ Φίλιπς, Αμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια (και διευθυντή του Προγράμματ­ος Peace-building and Rights, Institute for the Study of Human Rights). Ο κ. Φίλιπς αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα θετική συμβολή των ανεπίσημων επαφών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο μη κρατικών θεσμών και οργανισμών, ακόμη και προσώπων (διπλωματία track-II). Αντιθέτως, ο κ. Φίλιπς εκτίμησε ότι συχνά γίνονται πολιτικές δηλώσεις που δεν έχουν απολύτως καμία στόχευση, ούτε καν αφορμή και επιδεινώνο­υν το κλίμα δίχως κανένα προφανές όφελος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece