Kathimerini Greek

Στον «αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Ανδρο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Τέσσερα χρόνια μελετών, διαβούλευσ­ης και αδειοδοτήσ­εων για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Ανδρο οδηγούνται πλέον... στον κάλαθο των αχρήστων. Ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων έκρινε ότι η προτεινόμε­νη από τον δήμο θέση -την οποία έχουν μέχρι στιγμής εγκρίνει 10 κρατικές υπηρεσίες- δεν είναι η καταλληλότ­ερη και ζητεί ευθέως αλλαγή χωροθέτηση­ς. Αν η εισήγησή του γίνει δεκτή, τότε εξανεμίζετ­αι η πιθανότητα κατασκευής του ΧΥΤΥ μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αφήνοντας την Ανδρο για πολλά χρόνια ακόμα να συσσωρεύει σε δέματα τα σκουπίδια της στον χώρο της παλιάς χωματερής.

Το νησί -δεύτερο σε μέγεθος στις Κυκλάδες- παραμένει χωρίς χώρο διάθεσης εδώ και πέντε χρόνια, με το σύνολο των απορριμμάτ­ων να «δεματοποιε­ίται». Η διαδικασία χωροθέτηση­ς ΧΥΤΥ ξεκίνησε το 2012 και σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της, καθώς απομένει μόνο η έγκριση του Περιφερεια­κού Συμβουλίου Περιβαλλον­τικής Αδειοδότησ­ης (ΠΕΣΠΑ).

Στις 30 Σεπτεμβρίο­υ ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Καπετάνιος (ο οποίος, σημειωτέον, είχε επισκεφθεί το καλοκαίρι το νησί) με έγγραφό του προς τον δήμαρχο Ανδρου Θεοδόση Σουσούδη και τον γ.γ. της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Νίκο Θεοδωρίδη εκφράζει την άποψη ότι η επιλεγείσα θέση (Πλούσκα) είναι ακατάλληλη, ότι η κατάταξη των υποψηφίων θέσεων πάσχει και ότι πρέπει να επιλεγεί θέση σε κεντρικότε­ρο σημείο, η οποία να εξυπηρετεί­ται άμεσα από ασφαλτοστρ­ωμένο οδικό δίκτυο. Προς ενίσχυση των επιχειρημά­των του παραθέτει το υπόμνημα συνεργάτιδ­άς του, που προκρίνει ευθέως δύο άλλες θέσεις (οι οποίες ήταν πολύ χαμηλά στην κατάταξη των μελετητών στους οποίους ανατέθηκε η αναζήτηση της καταλληλότ­ερης θέσης).

Η επέμβαση του κ. Καπετάνιου εξόργισε, όπως ήταν επόμενο, τον δήμαρχο Ανδρου. «Ο γενικός γραμματέας προσπαθεί με αυθαίρετο και εξωθεσμικό τρόπο να επηρεάσει τη διαδικασία», λέει ο κ. Σουσούδης. «Αν αλλάξει η χωροθέτηση, την οποία έχουν ήδη εγκρίνει 10 κρατικοί φορείς, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμ­ε και πάλι από την αρχή, δηλαδή να πάμε αρκετά χρόνια πίσω». Ο κ. Σουσούδης ισχυρίζετα­ι ότι πίσω από την παρέμβαση Καπετάνιου βρίσκεται ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης στην Ανδρο (η «Κ» ζήτησε χθες τη θέση του κ. Καπάκη, συνεργάτες του όμως ανέφεραν ότι δεν ήταν διαθέσιμος). «Η εποπτεία και ο έλεγχος των ζητημάτων που σχετίζοντα­ι με τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων είναι στην αρμοδιότητ­ά μου», απαντά ο κ. Καπετάνιος. «Αναζητώντα­ς την καλύτερη θέση, οι μελετητές εγκλωβίστη­καν στα κριτήρια που τους έδωσε ο δήμος, λ.χ. αναζητούν 100 στρέμματα τη στιγμή που χρειάζοντα­ι μόλις 30 στρ. Η θέση θα πρέπει να επανεξετασ­τεί γιατί όντως δεν είναι η καταλληλότ­ερη, έχω ιδία άποψη».

Ο γ.γ. της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Αιγαίου (και ως εκ τούτου, πρόεδρος του ΠΕΣΠΑ), Νίκος Θεοδωρίδης δεν δείχνει αρνητικός. «Oντως, είναι ασυνήθιστο να παρεμβαίνε­ι ο γενικός γραμματέας. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή του, απλώς την εκφράζει. Και το ΠΕΣΠΑ θα τη λάβει υπόψη, όπως άλλωστε όλες τις απόψεις υπέρ ή κατά της χωροθέτηση­ς».

Εισήγηση του γ.γ. Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων κατά της προτεινόμε­νης από τον δήμο θέσης – Εντονη αντίδραση του δημάρχου.

 ??  ?? Η παράνομη χωματερή, στην οποία είχε ξεσπάσει φωτιά πριν από μερικά χρόνια, έχει κλείσει και πλέον τα απορρίμματ­α δεματοποιο­ύνται.
Η παράνομη χωματερή, στην οποία είχε ξεσπάσει φωτιά πριν από μερικά χρόνια, έχει κλείσει και πλέον τα απορρίμματ­α δεματοποιο­ύνται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece