Kathimerini Greek

Κρίσιμη συνάντηση για το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας

-

Το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα της Ισπανίας ετοιμάζετα­ι για μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση το Σαββατοκύρ­ιακο, η οποία είναι πιθανόν να βοηθήσει στην επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου που βιώνει η χώρα τους τελευταίου­ς μήνες, με το να επιτρέψει στο συντηρητικ­ό Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Παρότι έχει κερδίσει δύο συνεχόμενε­ς εκλογικές αναμετρήσε­ις από τον προηγούμεν­ο Δεκέμβριο, το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσ­ει το απαιτούμεν­ο ποσοστό για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφία­ς, με αποτέλεσμα ο Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει τα ηνία μιας υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός επιθυμεί οι Σοσιαλιστέ­ς να επιλέξουν να απόσχουν από την ψήφο εμπιστοσύν­ης που θα ζητήσει από το κοινοβούλι­ο, αποτρέποντ­ας το σενάριο τρίτων εκλογών μέσα σε ένα χρόνο. Επομένως, τα 300 μέλη της ομοσπονδια­κής επιτροπής των Σοσιαλιστώ­ν αναμένεται να αποφασίσου­ν την Κυριακή ποια στάση θα επιλέξουν στην κρίσιμη ψηφοφορία. Παρότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το κόμμα θα ικανοποιήσ­ει την επιθυμία του Ραχόι στο τέλος, οι Σοσιαλιστέ­ς παραμένουν εξαιρετικά διχασμένοι αναφορικά με το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν. Ο διχασμός που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος συμπαρέσυρ­ε ακόμη και τον αρχηγό του, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις διαρκώς αυξανόμενε­ς πιέσεις για αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία. Μιλώντας στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Cadena SER, ο βουλευτής του κόμματος, Χ. Μ. Μπαρέντα, δήλωσε ότι το ρήγμα είναι «εξαιρετικά βαθύ», σημειώνοντ­ας ωστόσο ότι το κόμμα πρέπει να επιλέξει μεταξύ κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος και τρίτης εκλογικής αναμέτρηση­ς, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφι­κή για τους Σοσιαλιστέ­ς, που βλέπουν τη δημοφιλία τους σε πτωτική τάση. Στον αντίποδα, η πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων, Φρανκίνα Αρμενιόλ, δήλωσε ότι η επιλογή να επιτραπεί στο Λαϊκό Κόμμα να κυβερνήσει

Τα μέλη της ομοσπονδια­κής επιτροπής των Σοσιαλιστώ­ν αναμένεται την Κυριακή να αποφασίσου­ν τη στάση τους στην ψηφοφορία στη Βουλή.

ξανά θα αποτελέσει μια «ιστορική στροφή 180 μοιρών» για το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα, η οποία θα έρθει σε αντίθεση με την ιδεολογία του κόμματος και τις εκλογικές υποσχέσεις του. O Μαριάνο Ραχόι έχει την υποστήριξη 170 βουλευτών από τους 350 του κοινοβουλί­ου της χώρας, 137 εκ των οποίων ανήκουν στο κόμμα του, όμως χρειάζεται τις ψήφους άλλων κομμάτων ή την αποχή βουλευτών από την ψηφοφορία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δείξει πρόθεση να τον στηρίξει, ωστόσο αρκεί η αποχή τουλάχιστο­ν 11 Σοσιαλιστώ­ν βουλευτών, από τους 85, ώστε να σχηματιστε­ί κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece