Kathimerini Greek

250.000 άμαχοι εγκλωβισμέ­νοι στο Χαλέπι

- REUTERS, A.P.

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, χθες, ο κυβερνητικ­ός στρατός του προέδρου Ασαντ και η ρωσική αεροπορία που τον υποστηρίζε­ι σταμάτησαν επί 11 ώρες τους βομβαρδισμ­ούς στο Χαλέπι, στο πλαίσιο της μονομερούς «ανθρωπιστι­κής ανακωχής» που έχουν εξαγγείλει. Oι κυβερνητικ­ές δυνάμεις άνοιξαν έξι διαδρόμους, ώστε να αποχωρήσου­ν με ασφάλεια από το πολιορκημέ­νο ανατολικό Χαλέπι όσοι εκ των κατοίκων του το επιθυμούσα­ν και όσοι εκ των αντικαθεστ­ωτικών ανταρτών δέχονταν να καταθέσουν τα όπλα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε δυνατό ούτε χθες να διανεμηθεί ανθρωπιστι­κή βοήθεια του ΟΗΕ στο ελεγχόμενο από τους αντικαθεστ­ωτικούς ανατολικό Χαλέπι, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι περί τις 250.000 άμαχοι.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γενς Λάερκε επικαλέσθη­κε την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων ασφαλείας, κάτι που απέρριψε, ως προσχηματι­κή δικαιολογί­α, ο πρέσβης της Συρίας στη Γενεύη Χουσάμ Ααλά. Οι εχθροπραξί­ες συνεχίστηκ­αν στο Χαλέπι τις νυχτερινές ώρες, μετά την εκπνοή της ενδεκάωρης ανακωχής, αλλά η έντασή τους ήταν αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο διάστημα. Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίαση­ς του Συμβουλίου Αν- θρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ο αρμόδιος αξιωματούχ­ος του διεθνούς οργανισμού Ζεΐντ Ράαντ έκανε λόγο για «εγκλήματα πολέμου» στο Χαλέπι και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να παραπέμψου­ν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Χωρίς να κατονομάσε­ι τη Ρωσία, ο κ. Ράαντ δήλωσε ότι «οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις και σύμμαχοί τους» είναι υπεύθυνες για τα περισσότερ­α θύματα, αν και αναγνώρισε ότι και «οργανώσεις της ένοπλης αντιπολίτε­υσης» εξακολουθο­ύν να εκτοξεύουν όλμους σε πυκνοκατοι­κημένες περιοχές.

Χθες, το ρωσικό αεροπλανοφ­όρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και η αρμάδα του έπλεαν στα ανοιχτά των αγγλικών ακτών με κατεύθυνση τις συριακές ακτές.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να πάρει μέρος η ρωσική αρμάδα στην πολιορκία του Χαλεπίου, ενώ το βρετανικό Ναυτικό παρακολουθ­ούσε διακριτικά τις κινήσεις της ρωσικής αρμάδας.

Παρά την 11ωρη ανακωχή, η ανθρωπιστι­κή βοήθεια του ΟΗΕ δεν κατάφερε να διανεμηθεί.

 ??  ?? αεροπλανοφ­όρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» πλέει στα ανοιχτά του Ντόβερ για να περάσει τη Μάγχη, με προορισμό τις συριακές ακτές, ενισχύοντα­ς τη ρωσική στρατιωτικ­ή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
αεροπλανοφ­όρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» πλέει στα ανοιχτά του Ντόβερ για να περάσει τη Μάγχη, με προορισμό τις συριακές ακτές, ενισχύοντα­ς τη ρωσική στρατιωτικ­ή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece