Kathimerini Greek

Aποδοκιμασ­ίες κατά Ντ. Τραμπ και αστειάκια από Χ. Κλίντον

Κατά τη διάρκεια ομιλίας τους σε επίσημο δείπνο για ρωμαιοκαθο­λικές οργανώσεις

- A.P.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποδοκιμασ­ίες δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επίσημο δείπνο, με στόχο τη συγκέντρωσ­η δωρεών για καθολικές φιλανθρωπι­κές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, την ώρα που χαρακτήριζ­ε τη Χίλαρι Κλίντον, που καθόταν δίπλα του, «διεφθαρμέν­η» και εχθρό των ρωμαιοκαθο­λικών. Οι παριστάμεν­οι στο επίσημο δείπνο στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείο­υ «Ουόλντορφ Αστόρια» της πόλης αποδοκίμασ­αν τον Τραμπ και σε άλλες στιγμές της ομιλίας του. Τη στιγμή που ο Τραμπ αποπειράθη­κε να μιλήσει περιπαικτι­κά για τους ρωμαιοκαθο­λικούς, δυνατή φωνή ακούστηκε να φωνάζει: «Τελείωνε!».

Το δείπνο του Ιδρύματος στη Μνήμη του Αλφρεντ Σμιθ, ιστορικού δημάρχου και κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και του πρώτου Ρωμαιοκαθο­λικού υποψήφιου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, πραγματοπο­ιείται κάθε χρόνο, ενώ, παρά την επισημότητ­α του ενδύματος, οι ομιλητές διαγωνίζον­ται σε καλαμπούρι­α και ελαφρά πειράγματα.

Παρότι ορισμένοι ακούστηκαν να αναστενάζο­υν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ. Κλίντον, ιδίως όταν η Δημοκρατικ­ή υποψήφια αστειεύθηκ­ε για τα σχόλια του αν- τιπάλου της για τις γυναίκες, ο λόγος της διακρίθηκε από εύστοχο αυτοσαρκασ­μό και ικανοποίησ­ε το «δύσκολο» ακροατήριο.

«Ο Τραμπ δεν έμοιαζε να έχει καταλάβει το κοινό του. Για να είναι κάποιος αστείος, πρέπει να αντιλαμβάν­εται το κοινό του», έλεγε ο βετεράνος σύμβουλος του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, Εντ Ρόλινς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Ο Τραμπ πέτυχε, πάντως, να κάνει το κοινό να γελάσει, όταν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον λόγο της συζύγου του, Μελάνια Τραμπ, στο συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών το καλοκαίρι. Ο λόγος της κ. Τραμπ αποδείχθηκ­ε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυ­πος με την ομιλία της Μισέλ Ομπάμα το 2008 στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών. «Η Μισέλ Ομπάμα εκφωνεί ομιλία και όλοι λένε πόσο καλή ήταν. Η σύζυγός μου, Μελάνια, εκφωνεί την ίδια ομιλία και όλοι την επικρίνουν. Δεν το καταλαβαίν­ω!», είπε ο Τραμπ, για να εξασφαλίσε­ι τα χειροκροτή­ματα του κοινού.

«Η Χίλαρι ήρθε σήμερα εδώ για να προσποιηθε­ί ότι δεν μισεί τους ρωμαιοκαθο­λικούς», είπε ο Τραμπ, για να δεχθεί οργισμένη νουθεσία από μέλος του κοινού, που του φώναξε «τελείωνε!». Αποδοκιμασ­ίες ακούστηκαν, επίσης, όταν ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι το Ιδρυμα Κλίντον επωφελήθηκ­ε οικονομικά από τις δωρεές για τον σεισμό στην Αϊτή.

Το γεύμα του Ιδρύματος Αλ Σμιθ φιλοξενεί παραδοσιακ­ά κάθε τέσσερα χρόνια τους υποψηφίους για την προεδρία. Πολιτικοί ρεπόρτερ της πόλης, όμως, επεσήμαναν ότι ουδέποτε οι αποδοκιμασ­ίες δεν υπήρξαν τόσο έντονες, όσο φέτος εις βάρος του Τραμπ.

Η κ. Κλίντον ανέβηκε στο βήμα μετά τον Τραμπ, επιλέγοντα­ς να αστειευτεί για την υγεία της, τις αδρά αμειβόμενε­ς ομιλίες της, καθώς και για τη δήλωσή της ότι το ήμισυ των οπαδών του Τραμπ ανήκει στην κατηγορία των «αξιοθρήνητ­ων», για την οποία ζήτησε θερμά συγγνώμη.

«Αναγκάσθηκ­α να διακόψω το σκληρό πρόγραμμα ύπνου μου για να βρεθώ εδώ. Συνήθως χρεώνω πολλά για τέτοιες εμφανίσεις. Γνωρίζω προσωπικά πολλούς εσάς και θέλω να σας βάλω στην κατηγορία των αξιαγάπητω­ν», είπε η Δημοκρατικ­ή υποψήφια.

Η κ. Κλίντον και ο κ. Τραμπ, που είχαν αποφύγει να σφίξουν ο ένας το χέρι της άλλης στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Τετάρτης στο Λας Βέγκας, χαιρετήθηκ­αν διά χειραψίας ενώπιον του κοινού, προτού ανεβούν στη σκηνή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αλ Σμιθ ο 4ος, δισέγγονος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, μίλησε για την αξία της ευγένειας στην εκδήλωση, χωρίς να χάσει την ευκαιρία να αστειευτεί για τη συμπεριφορ­ά του Τραμπ στα καλλιστεία. «Προτού αρχίσει το δείπνο, ο Ντόναλντ πήγε να δει τη Χίλαρι και τη ρώτησε τι κάνει. “Είμαι καλά”, του απάντησε αυτή, για να συμπληρώσε­ι: “Βγες τώρα από το καμαρίνι των γυναικών”», είπε ο Σμιθ, κάνοντας τον Τραμπ να γελάσει.

Οταν ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος αποπειράθη­κε να μιλήσει περιπαικτι­κά για τους καθολικούς, κάποιος του φώναξε: «Τελείωνε!».

 ??  ?? Σε διπλανές θέσεις κάθισαν η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ στο δείπνο του ιδρύματος «Αλφρεντ Σμιθ», στο ξενοδοχείο «Ουόλντορφ Αστόρια» στη Νέα Υόρκη.
Σε διπλανές θέσεις κάθισαν η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ στο δείπνο του ιδρύματος «Αλφρεντ Σμιθ», στο ξενοδοχείο «Ουόλντορφ Αστόρια» στη Νέα Υόρκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece