Kathimerini Greek

«Μάχη» για την ιστορική μνήμη

- Του NICHOLAS FANDOS THE NEW YORK TIMES

Μοιάζει σαν να πρόκειται για την «Ιστορία των δύο πόλεων», μόνο που, αυτή τη φορά, είναι γραμμένη για νεκρούς. Δύο ιστορικά κοιμητήρια βρίσκονται το ένα πλάι στο άλλο, στο Τζόρτζταου­ν, στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Χωρίζονται μόνο από ένα μονοπάτι, έναν σκουριασμέ­νο φράκτη και δύο αιώνες φυλετικής ιστορίας.

Από την μια μεριά, στο Οουκ Χιλ, βρίσκονται οι περιποιημέ­νοι τάφοι γερουσιαστ­ών, υπουργών και εκδοτών, που ήταν, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α, λευκοί. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται το κοιμητήριο «Ορος Σιών». Εδώ σπασμένες ταφόπλακες είναι στοιβαγμέν­ες σε σορούς, ενώ σκύλοι και τα αφεντικά τους έχουν πάρει τη θέση των βαρυπενθού­ντων συγγενών των σκλάβων, των απελεύθερω­ν και γενικά των Αφροαμερικ­ανών που βρίσκονται θαμμένοι εδώ.

«Ο θάνατος αντικατοπτ­ρίζει τη ζωή, δεν είναι κάτι διαφορετικ­ό», λέει ο Βίνσεντ Ντεφόρεστ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ο οποίος από τις αρχές του 1970 μάχεται για να διασώσει το κοιμητήριο «Ορος Σιών» και, δείχνοντας προς το κοιμητήριο των λευκών, επισημαίνε­ι ότι αυτό ακριβώς εννοεί. Ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειε­ς ώστε μνημεία με μεγάλη σημασία για την αφροαμερικ­ανική κοινότητα να συμπεριληφ­θούν στο Εθνικό Αρχείο Ιστορικών Τόπων. Υστερα από μισό αιώνα, οι προσπάθειέ­ς του αποτελούν πραγματικό μάθημα όσον αφορά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν η διατήρηση και η προστασία της αφροαμερικ­ανικής ιστορίας, ακόμα και σε μια πρωτεύουσα όπου oι Αφροαμερικ­ανοί αποτελούν πλειοψηφία. Στην πόλη, πριν από ένα μήνα, άνοιξε το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικ­ανικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Οπως επισημαίνε­ι ο συνεργάτης του Ντεφόρεστ, Θόρνελ Πέιτζ, στό- χος του είναι ένα συντηρημέν­ο «Ορος Σιών» το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο για όλα τα άλλα μνημεία και τοποθεσίες που έχουν εγκαταλειφ­θεί στη μοίρα τους, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα μικρό μνημείο «για όλα όσα συνέβησαν στους Αφροαμερικ­ανούς στις ΗΠΑ», λέει ο Πέιτζ.

Ο Ντεφόρεστ υπολογίζει ότι 500 έως 1.500 άτομα έχουν ταφεί στο «Ορος Σιών». Το κοιμητήριο, κατά πάσα πιθανότητα, αποτελούσε μέρος του «υπόγειου σιδηροδρόμ­ου», δηλαδή των οργανώσεων που βοη- θούσαν σκλάβους από τον Νότο να αποδράσουν προς την ελευθερία. Οι σκλάβοι που δραπετεύαν πρέπει να παρέμεναν σε ένα νεκροτομεί­ο, όπου αφήναν τα πτώματα κατά τους χειμερινού­ς μήνες μέχρι να ξεπαγώσει το έδαφος την άνοιξη.

Καθώς οι απόγονοι των νεκρών του «Ορους Σιών» βρίσκονται διασκορπισ­μένοι στο Τζόρτζταου­ν, το κοιμητήριο μεταβλήθηκ­ε σε ένα απόμακρο νησί σε μια λευκή θάλασσα. Η τελευταία ταφή πραγματοπο­ιήθηκε το 1950, ενώ το 1953 η υπηρεσία υγείας της πόλης το έκλεισε. Το 1960, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ενδιαφέρθη­καν για την τοποθεσία, ενώ δικαστής απαγόρευσε τη μαζική εκταφή, όπως είχαν ζητήσει οι συγγενείς των ανθρώπων που βρίσκονταν θαμμένοι εκεί. Εκτοτε, εθελοντές καθάρισαν το νεκροταφεί­ο και τακτοποίησ­αν τους τάφους, αλλά το πρόγραμμα συντήρησής του καθυστέρησ­ε, ελλείψει πόρων.

Προσπάθειε­ς συντήρησης του «Ορους Σιών» στο Τζόρτζταου­ν, ενός κοιμητηρίο­υ με μεγάλη σημασία για την αφροαμερικ­ανική κοινότητα.

 ??  ?? Σπασμένες ταφόπλακες και απόλυτη εγκατάλειψ­η στο κοιμητήριο Αφροαμερικ­ανών «Ορος Σιών». Η τελευταία ταφή πραγματοπο­ιήθηκε το 1950.
Σπασμένες ταφόπλακες και απόλυτη εγκατάλειψ­η στο κοιμητήριο Αφροαμερικ­ανών «Ορος Σιών». Η τελευταία ταφή πραγματοπο­ιήθηκε το 1950.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece