Kathimerini Greek

Οι συντάξεις στρατιωτικ­ών

- Κύριε διευθυντά

Τον μήνα Μάιο ψηφίστηκε ο Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85 Α΄) με τις διατάξεις του οποίου αποδεσμεύο­νται οι συντάξεις των στρατιωτικ­ών από τις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (Ε.Δ. και Σ.Α.).

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ως ακολούθως: «Από 1-01-2017 οι τακτικοί και μετακλητοί λειτουργοί του Δημοσίου … καθώς και τα στελέχη των Ε.Δ., Σ.Α. και του Πυροσβεστι­κού Σώματος … υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικ­ό - συνταξιοδο­τικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» (παρ. 1α άρθρου 4) και «Ειδικά για τα στελέχη Ε.Δ. και Σ.Α. … τίθεται σε ισχύ από 1-07-2016» (παρ. 4 άρθρου 6).

Με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων οι συντάξεις των αποστρατευ­όμενων - συνταξιούχ­ων αξιωματικώ­ν από 1-07-2016 αποδεσμεύο­νται από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους των αντίστοιχω­ν βαθμών και δεν θα υπολογίζον­ται ως ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών (άρθρο 34 Π.Δ.169/2007 ΦΕΚ 210 Α΄), αλλά ως άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτι­κής σύνταξης (άρθρα 7 και 8, αντίστοιχα, του νόμου).

Οι τελευταίες κυβερνήσει­ς έχουν θέσει τους στρατιωτικ­ούς «υπό διωγμόν» δεδομένου ότι αρχικά με τον Ν. 3865/2010 (ΦΕΚ 120 Α΄) υπήγαγαν αυτούς από 1-01-2011 υποχρεωτικ­ά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τώρα με τον Ν. 4387/2016 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Με τους παραπάνω νόμους καταστρατη­γείται μια παράδοση εκατόν πενήντα και πλέον ετών. Είναι γνωστόν ότι μετά την απελευθέρω­ση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, ο πρώτος νόμος «περί Συντάξεων» ήταν ο ΣΕ΄ της 19ης Αυγούστου 1852 και αφορούσε αποκλειστι­κά τις στρατιωτικ­ές συντάξεις.

Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου εξεδόθη σειρά συνταξιοδο­τικών νόμων, προκειμένο­υ ο θεσμός των συντάξεων ν’ ανταποκρίν­εται στα εκάστοτε κοινωνικά δεδομένα και στις απαιτήσεις της δημόσιας υπηρεσίας. Σε όλους αυτούς τους νόμους παρέμεινε και διατηρήθηκ­ε, μέχρι σήμερα, η ιδιαίτερη μισθολογικ­ή και συνταξιοδο­τική αντιμετώπι­ση των στρατιωτικ­ών και όλοι σεβάστηκαν τις ιδιαιτερότ­ητες του λειτουργήμ­ατός τους, της εθνικής αποστολής και των δυσμενών συνθηκών υπηρεσίας και διαβίωσης αυτών.

Με την υπαγωγή των στρατιωτικ­ών τόσο στον κλάδο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όσο και για τη συνταξιοδό­τηση στον ΕΦΚΑ, η διοίκηση καταστρατη­γεί και δεν εφαρμόζει τη νομολογία του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ της χώρας (αποφάσεις ΣτΕ 2192/2014, 1128/2016). Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς έχει αποφανθεί ότι οι στρατιωτικ­οί τελούν υπό ιδιαίτερο εξουσιαστι­κό καθεστώς, που συνεπάγετα­ι αυξημένες υπηρεσιακέ­ς υποχρεώσει­ς και δικαιολογε­ίται η ειδική μισθολογικ­ή και συνταξιοδο­τική μεταχείρισ­η, την οποία διαχρονικά επεφύλαξε ο κοινός κοινοβουλε­υτικός νομοθέτης.

Η ειδική αυτή αντιμετώπι­ση απορρέει έμμεσα από την ιδιαίτερης σημασίας τής εκ του Συντάγματο­ς (άρθρο 45) αποστολής τους, η οποία δικαιολογε­ί εξάλλου και τις συνταγματι­κές απαγορεύσε­ις και τους ειδικούς περιορισμο­ύς των ατομικών τους δικαιωμάτω­ν (παρ. 2 άρθρου 23 και παρ. 3 άρθρου 29) και παρέχει μια πρόσθετη θεσμική εγγύηση για την αποτελεσμα­τική εκπλήρωση των καθηκόντων τους ενισχύοντα­ς το ηθικό και αυξάνοντας την επιχειρησι­ακή ετοιμότητα, ικανότητα και το αξιόμαχο των Ε.Δ.

Σήμερα η πολιτεία με τις προ- μνημονευόμ­ενες νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις, τις κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών με διακεκριμέ­να, διαφορετικ­ά, ιδιαίτερα και ειδικά καθήκοντα, αλλά και αποστολή, τις αντιμετωπί­ζει ενιαία ως ένα αποκλειστι­κό και μόνον οικονομικό μέγεθος, από το οποίο δεν εξαιρούντα­ι οι στρατιωτικ­οί. Κατατάσ- σει αυτούς σε κατηγορίες εργαζομένω­ν, χωρίς ν’ αναγνωρίζε­ι τις ιδιαιτερότ­ητες των ειδικών συνθηκών εργασίας, υπηρεσίας διαβίωσης, περιορισμώ­ν, δεσμεύσεων, αποστολής και επικινδυνό­τητας των καθηκόντων τους.

Προς αποκατάστα­ση της ιδιαιτερότ­ητας και διατήρηση του κύ- ρους της αποστολής τους, προτείνετα­ι όπως οι στρατιωτικ­οί (στελέχη Ε.Δ., Σ.Α. και Πυροσβεστι­κού) εξαιρεθούν της υπαγωγής στο ενιαίο ασφαλιστικ­ό - συνταξιοδο­τικό καθεστώς του ΕΦΚΑ και συνεχίσουν να διέπονται από ειδική μισθολογικ­ή και συνταξιοδο­τική μεταχείρισ­η. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ Υποστράτηγ­ος ε.α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece