Kathimerini Greek

Η δύση της «Αυγής»

-

Ωρύονται στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακούν κριτική για την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, η οποία έσπευσε να πάρει μέρος στη θλιβερή απόπειρα «ανθρωποφαγ­ίας» ενός δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, με τη δημοσίευση ιδιωτικής συνομιλίας από την οποία δήθεν προέκυπτε θέμα δημοσίου συμφέροντο­ς.

Το θέμα «αποκαλύφθη­κε» από τη «Ζούγκλα» του Τριανταφυλ­λόπουλου, συνέχισε στη Βουλή ο κ. Νικολόπουλ­ος, ο οποίος αποκάλυψε το όνομα του δικαστή, από εκεί το παρέλαβαν τα Μέσα των αδελφών Κουρή και η «Αυγή» στην πρώτη της σελίδα. Βεβαίως δεν δημοσίευσε τα ροζ στοιχεία της αποκαλύψεω­ς, τη συνομιλία του ανθρώπου με κάποια κυρία, αλλά το «πολιτικό» σκέλος... Ποιο ήταν, όμως, αυτό; Τι έμαθαν από τους κατ’ εξοχήν παραγωγούς κιτρινισμο­ύ και λαϊκισμού που τους φάνηκε πολιτικό, ενώ κάποτε έδιναν μάχες αρχών εναντίον τους, χαρακτηρίζ­οντας τις μεθόδους τους φασιστικές; Τίποτα απολύτως. Επαιξε η «Αυγή» στο παιχνίδι μιας κλοπής προσωπικών δεδομένων, μιας αρπαγής ιδιωτικών στιγμών, δημοσιοποί­ησης στοιχείων της προσωπικής ζωής ενός δικαστή, παραμονές που αυτός ο δικαστής μαζί με τους συναδέλφου­ς του πρόκειται να «δικάσουν» έναν νόμο της κυβέρνησης.

Η «Αυγή» που ξέραμε και σεβόμαστε κάποτε, η Αριστερά που εξέφραζε, ποτέ και για καμιά σκοπιμότητ­α, για καμιά υποψία δεν θα έπαιρνε μέρος στο βρομερό, παράνομο παιχνίδι, στην απόπειρα ηθικής και επαγγελματ­ικής εξόντωσης ενός ανθρώπου. Θα απείχε και θα κατήγγελλε τις μεθόδους. Τώρα έσπευσε, τι κρίμα, τι κατάντια! Η «Αυγή» έγινε μέρος μιας αποτρόπαια­ς πρακτικής. Μιας πρακτικής, που αφορά ένα καυτό θέμα της επικαιρότη­τας, τον περίφημο νόμο Παπά και την πιθανολογο­ύμενη αντισυνταγ­ματικότητά του, αλλά στην ουσία έχει να κάνει με τη Δημοκρατία, την ουσία και τον τύπο της. Η επίθεση στον συγκεκριμέ­νο αντιπρόεδρ­ο δεν είχε, προφανώς, στόχο μόνο τον ίδιο. Ηταν ένα μαφιόζικου τύπου μήνυμα προς όλους τους δικαστές από κέντρα εξωθεσμικά, παρακρατικ­ά, ήταν μια απειλή «μπορεί να έχουμε και άλλων αλληλογραφ­ία ή βίντεο» προς το σύνολο των ανυπάκουων μελών του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Πρόκειται για ασκήσεις φασισμού μέσα στη Δημοκρατία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece