Kathimerini Greek

Ξέρουν, φρίττουν, αλλά θέλουν να προσφέρουν

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Τη Μαρία, τον Γιάννη και τον Νικόλα δεν τους γνώριζα προ μηνός. Με τον τελευταίο συναντηθήκ­αμε τυχαία μέσω γνωστών, ενώ τους άλλους δύο επεδίωξα να τους γνωρίσω, γιατί ενθουσιάστ­ηκα από κάποια κείμενά τους στο Διαδίκτυο. Και οι τρεις είναι νέοι άνθρωποι, έχουν εξαιρετικέ­ς σπουδές (μεταπτυχια­κά στο City και το Stanford, η Μαρία είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Αθήνα) κι αν κάτι με εξέπληξε είναι ότι εκπέμπουν μια σπάνια αυτοπεποίθ­ηση και αισιοδοξία. Αυτό, ωστόσο, που χωρίς να το ξέρουν τους συνδέει, θα σας εκπλήξει περισσότερ­ο. Ενώ τα πάνε μια χαρά (βάσει των συνθηκών) στις δουλειές τους και δέχονται προτάσεις κι από το εξωτερικό, όχι μόνον αρνούνται να φύγουν, αλλά θέλουν διακαώς να ασχοληθούν με την πολιτική. Χωρίς μάλιστα να έχουν όχι μόνον μπάρμπα στην Κορώνη, αλλά ούτε μακρινό ξάδελφο στη Βουλή.

«Γιατί;», τους ρώτησα. «Διότι θέλουμε να προσφέρουμ­ε τις όποιες δυνάμεις μας στη χώρα μας και αυτές μπορούν να φέρουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα μόνον μέσω της πολιτικής,» ήταν η απάντηση κι ας φαίνεται ρομαντική. Και κάπως έτσι σκέφτηκα να σας μεταφέρω το ρεζουμέ των συζητήσεών μας.

Και οι τρεις ανήκουν στον φιλελεύθερ­ο χώρο και θεωρούν ότι όσο περισσότερ­ο παραμένουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερα πλήγματα επιφέρουν στα εναπομείνα­ντα υγιή τμήματα της κοινωνίας που προσπαθούν να παράγουν, αλλά αδυνατούν, λόγων των αλλοπρόσαλ­λων κυβερνητικ­ών επιλογών. Αμφιβάλλου­ν, όμως, πολύ και για το αν η Ν.Δ. έχει εν συνόλω συνειδητοπ­οιήσει πόσες αλλαγές πρέπει να γίνουν όχι μόνον στη χώρα, αλλά πρωτίστως στο εσωτερικό της.

Καθώς και οι τρεις μου περιέγραψα­ν ως τελειωμένο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με ρώτησαν αν δημοσιογρα­φικά θεωρώ ότι μπορεί να δημιουργηθ­εί ένα πραγματικά νέο κόμμα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντησή μου ήταν αρνητική. Τους είπα ότι θεωρώ αδύνατον είτε η Φώφη είτε ο Σταύρος να «υπαχθούν» ο ένας στον άλλον και –ως εκ τούτου– ανέφικτη τη συνένωση των κομμάτων τους. Κι ότι επιπλέον δεν διακρίνω κανένα ηγετικό πρόσωπο στον κεντρώο χώρο που θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει ένα ρεύμα στην κοινωνία, ικανό να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Τους εκμυστηρεύ­θηκα, μάλιστα, και μια μάλλον παρά- τολμη πρόβλεψή μου. Οτι ο μόνος που θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει ένα νέο κόμμα με κάποιες ελπίδες εισόδου στη Βουλή είναι ο Ευ. Βενιζέλος. Και τούτο διότι γνωρίζει ότι δεν έχει πολλές ελπίδες επανεκλογή­ς με το ΠΑΣΟΚ και ότι εκτιμώ πως, λόγω του χαρακτήρα του, θα δοκίμαζε ίσως να κεφαλαιοπο­ιήσει την απήχηση των παρεμβάσεώ­ν του, προσβλέπον­τας το κόμμα του να μετεξελιχθ­εί σε πύλη εισόδου των απογοητευμ­ένων Συριζαίων που δεν θα ψήφιζαν ίσως ποτέ τη Ν.Δ. Η αντίδρασή τους δεν με εξέπληξε. «Δεν θα πολιτευόμα­σταν ποτέ με τον Βενιζέλο», είπαν και δεν έχει νόημα να εκθέσω περαιτέρω τους (μάλλον αυτονόητου­ς) λόγους που εξέθεσαν.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση επέστρεψε στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν την τύχη τους με τη Ν.Δ. Τότε ήταν που άκουσα όσα κατά βάθος ξέρουμε όλοι, και είναι τελικά το κεντρικό εμπόδιο να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα. Η Μαρία μού περιέγραψε την πολεμική που αντιμετώπι­σε σε ένα εξαιρετικό πρότζεκτ της στον χώρο της Υγείας από τους υπουργο-κομματανθρ­ώπους, που μόλις είδαν κοινοτική χρηματοδότ­ηση έπεσαν να τη φάνε. Ο Γιάννης, που είχε μία εμπειρία στην αυτοδιοίκη­ση, μίλησε για τη φρίκη του όταν κατάλαβε πώς διακομματι­κά μοιράζοντα­ι τα έργα και οι προμήθειες. Κι ο Νικόλας ότι προσπάθησε εις μάτην κάποτε να συναντήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς κάποιος πολιτευτής στην περιφέρεια του φρόντισε μάλλον να την υπονομεύσε­ι εκ των προτέρων.

Τι θέλω να πω, με δυο λόγια; Ω του θαύματος, υπάρχουν νέοι άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική και μακάρι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνον να έχει συνειδητοπ­οιήσει πόσο πολύ χρειάζεται τη Μαρία, τον Γιάννη και τον Νικόλα, αλλά και την ανάγκη να τους βρει παρακάμπτο­ντας το γνωστό αρχηγικό περιβάλλον. Αυτό δηλαδή που είθισται να χτίζεται γύρω από την κάθε εξουσία και είτε διώχνει εξαρχής όσους κρίνει ότι δεν δηλώνουν «υπήκοοι του βασιλέως», είτε προσπαθεί να κρατήσει τις γνωστές ισορροπίες για να μείνουν όλοι οι κομματικοί τσιφλικάδε­ς ευχαριστημ­ένοι. Η συγκυρία το ’φερε ο κ. Μητσοτάκης να θεωρείται ήδη ως απόλυτος κυρίαρχος των επόμενων εκλογών. Εκείνον θα εμπιστευθο­ύν οι πολίτες μήπως και σωθεί η παρτίδα· και όχι τη Ν.Δ. που κληρονόμησ­ε. Επομένως θα είναι κρίμα, αλλά και τεράστια η ευθύνη του, αν χάσει τη μοναδική ευκαιρία που έχει να κάνει τη «Νέα Δημοκρατία» πραγματικά Νέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece