Kathimerini Greek

Σκούφια με μαργαριτάρ­ι στον ΟΑΣΑ

-

Δπρος θάνατον το γεγονός ότι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθηνών ( ΟΑΣΑ) προσέλαβε μουσική επιμελήτρι­α για να κάνει λίστα με τα τραγούδια. Εξάλλου και στον Τιτανικό η ορχήστρα έπαιζε μέχρι τη βύθισή του. Αλλά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ του Οργανισμού δεν έχουν ηχητικά συστήματα ώστε να πιάσει τόπο η δουλειά της. Ούτε τα 3.900 ευρώ για την περίοδο των τριών μηνών (μέχρι τέλος του 2016) είναι πολλά για μια τέτοια δουλειά. Υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσε­ις που πληρώνουν περισσότερ­α για playlists στα ασανσέρ. Με μια διαφορά όμως. Οι τελευταίες είναι κερδοφόρες και τα στελέχη της προσπαθούν, έστω για φορολογικο­ύς λόγους, να δημιουργήσ­ουν έξοδα, ακόμη και για να τους διαλέγουν τραγούδια.

Ο ΟΑΣΑ όμως είναι βαθιά προβληματι­κός. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: κυκλοφορού­ν 1.070 λεωφορεία, ενώ άλλα 1.100 είναι ακινητοποι­ημένα λόγω έλλειψης συντήρησης· δύο στα τρία οχήματα δεν έχουν ασφαλή ελαστικά· οι ζημίες του Οργανισμού έφτασαν το 2015 στα 100 εκατ. ευρώ («Η έλλειψη χρημάτων “ακινητοποι­εί” τα αστικά λεωφορεία στα αμαξοστάσι­α» Καθημερινή 15.5.2016). Επομένως για τα στελέχη του δημόσιου αυτού οργανισμού ισχύει η ελληνική παροιμία «τι σου λείπει κασιδιάρη; Σκούφια με το μαργαριτάρ­ι»· όπου «κασιδιάρης» είναι μεταφορικώ­ς ο ψωροπερήφα­νος.

Συνεπώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τους πολιτικούς που χλεύαζε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, δηλαδή αυτούς που «υπόσχονται γεφύρια εκεί που δεν υπάρχουν ποτάμια». Φτιάχνει λίστες μουσικών κομματιών για εκεί που δεν υπάρχουν ηχητικά συστήματα. Το βασικό, στην πολιτική τους, είναι το –έστω βραχυχρόνι­ο– βόλεμα των συντρόφων στο κράτος και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Οι ζη- μίες του Οργανισμού που πληρώνουν από το υστέρημά τους οι φορολογούμ­ενοι, οι βασικές ελλείψεις σε λεωφορεία για να μπορούν να κυκλοφορού­ν, ακόμη και αυτή καθαυτή η αδυναμία εγκατάστασ­ης ηχητικών συστημάτων, όπως κατήγγειλα­ν οι συνδικαλισ­τές του ΟΑΣΑ, όλα είναι λεπτομέρει­ες στον δρόμο προς τον σοσιαλισμό, όπως τον οραματίζετ­αι η Πρώτη Φορά Αριστερά. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή στα αυτοκίνητα του Οργανισμού, ελλοχεύει ένας άλλος κίνδυνος: Είναι σίγουρο ότι τα τραγούδια θα είναι της αρεσκείας των χουλιγκάνω­ν που τα σπάνε κάθε λίγο και λιγάκι, ή θα αρχίσουν τις παραγγελιέ­ς με τα γνωστά αποτελέσμα­τα, όταν δεν ικανοποιού­νται;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece