Kathimerini Greek

Αναδουλειά, υψηλές εισφορές στέλνουν τα φορτηγά... έξω

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Μείωση της μεταφορική­ς δραστηριότ­ητας, αύξηση ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν εισφορών, απαγόρευση διέλευσης από το παράπλευρο οδικό δίκτυο που αυξάνει σημαντικά το κόστος διαδρομής συνθέτουν την καθημερινό­τητα των μεταφορέων της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Την ίδια στιγμή, μελέτη του Πανεπιστημ­ίου Πειραιά κάνει λόγο για δραματική συμπίεση των κομίστρων των οδικών μεταφορών.

Με τη μεταφορά της επαγγελματ­ικής έδρας σε γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία, να βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότη­τας ακόμη και διά στόματος κυβερνητικ­ών παραγόντων, η ελληνική πραγματικό­τητα καταδεικνύ­εται αδύναμη να συγκρατήσε­ι την επιχειρημα­τικότητα εντός των συνόρων της.

Στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Χερσαίων Εμπορευματ­ικών Μεταφορών) καταγράφηκ­ε το σύνολο των εμποδίων που αντιμετωπί­ζουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι έχουν προ πολλού αγνοήσει το άνοιγμα του επαγγέλματ­ος, για το οποίο αντιδρούσα­ν σφοδρά πριν από λίγα χρόνια, καθώς σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρετ­αι να εισέλθει στον κλάδο. Αντιθέτως, η πλειονότητ­α των επαγγελματ­ιών αναζητεί τρόπους αποχώρησης είτε από τον χώρο είτε από τη χώρα.

Η διατήρηση επαγγελματ­ικής έδρας στην Ελλάδα κοστίζει στον μεταφορέα εισφορές άνω του 55% των εσόδων του (σε ορισμένες περιπτώσει­ς αγγίζει και το 74%) εάν συνυπολογι­στεί και η προκαταβολ­ή φόρου που έχει επιβληθεί. Οι αντίστοιχε­ς επιβαρύνσε­ις σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Αλβανία περιορίζον­ται σε λιγότερο του 20%, όπως εξήγησε στο συνέδριο του ΠΣΧΕΜ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάν­ης.

Στους αρνητικούς παράγοντες για τον κλάδο των ΦΔΧ εντάσσοντα­ι, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάν­η:

• Ο υπερδιπλασ­ιασμός του φόρου μέσα από τη θεσμοθέτησ­η της ευ- θείας σύνδεσης εισοδήματο­ς - ασφαλιστικ­ών εισφορών.

• Το παράνομο καμποτάζ (cabotage) από Ελληνες μεταφορείς, εγκατεστημ­ένους σε χώρες χαμηλού κόστους, κυρίως στη Βουλγαρία, χωρίς κανένα έλεγχο, οι οποίοι δημιουργού­ν έντονα στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμ­ού σε βάρος κάθε επιχείρηση­ς που έχει έδρα την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορού­ν 32.291 φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, που ανήκουν σε 21.750 ιδιοκτήτες. Οι εργαζόμενο­ι στον κλάδο (αυτοαπασχο­λούμενοι, οδηγοί και προσωπικό γραφείων) ανέρχονται σε 42.500 περίπου. Η πλειονότητ­α του μεταφορικο­ύ έργου (95%) της χώρας διεξάγεται με φορτηγά. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 το 75% των οδικών μεταφορών εξυπηρετού­νταν από φορτηγά δημόσιας χρήσης ( Δ.Χ.) και το 25% από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.). Σήμερα το έργο των φορτηγών Δ.Χ. έχει περιοριστε­ί στο 52% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στο μεταξύ, ο στόλος των φορτηγών είναι υπέργηρος, καθώς αγγίζει κατά μέσον όρο τα 18 χρόνια, ενώ η αγορά πρακτικά εμποδίζει την αντικατάστ­αση του οχήματος, όπως επισημαίνο­υν στελέχη της. Οι επιπτώσεις του γηρασμένου στόλου στην τσέπη του μεταφορέα αλλά και στο περιβάλλον είναι μεγάλες.

Τα περιορισμέ­να περιθώρια κέρδους για τον κλάδο καταδεικνύ­ει η μελέτη «Προσδιορισ­μός Συνολικού Λειτουργικ­ού Κόστους Αστικών και Υπεραστικώ­ν Εμπορευματ­ικών Μεταφορών» της κ. Μαρίας Μποϊλέ, αν. καθηγήτρια­ς στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιά, η οποία κάνει λόγο για σημαντική συμπίεση των κομίστρων.

Το κόστος της διαδρομής για ένα ΦΔΧ, Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η (550 χλμ.) είναι 517 ευρώ και Αθήνα - Πάτρα (238 χλμ.) 210 ευρώ. Η διαδρομή Δυτική Αττική - Πολύγωνο (58 χλμ.) με μικρό φορτηγό αστικών διανομών κοστίζει 88 ευρώ. Πολλά φορτηγά δουλεύουν με κόμιστρα κάτω του κόστους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece