Kathimerini Greek

AIESEC, 60 χρόνια ανταλλαγής φοιτητών Ελλάδας - εξωτερικού

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Το να ανήκει κάποιος σε μια ομάδα που συνδέεται με ευχάριστα βιώματα της φοιτητικής ζωής έχει ιδιαίτερη αξία. Οταν μάλιστα η ομάδα έχει έξι δεκαετίες ζωής, οι κοινές εμπειρίες των ιδρυτών και των νέων μελών γεφυρώνουν τις ηλικιακές διαφορές. Μια τέτοια περίπτωση είναι η διεθνής πανεπιστημ­ιακή οργάνωση AIESEC, η οποία συμπληρώνε­ι φέτος 60 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Η οργάνωση έχει ως στόχο την ανάπτυξη ηγετικών χαρακτηρισ­τικών στους νέους μέσω πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσε­ις και μη κερδοσκοπι­κούς οργανισμού­ς του εξωτερικού. Το ελληνικό παράρτημα της AIESEC ιδρύθηκε το 1956 από φοιτητές του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, πρώην ΑΣΟΕΕ, λειτουργών­τας εκεί την πρώτη της Τοπική Επιτροπή.

«Η Ελλάδα εκείνη την εποχή ζούσε με τα τραύματα του εμφυλίου πολέμου» περιγράφει στην «Κ» ο κ. Αγγελος Λιναρδάτος, εκ των ιδρυτών του ελληνικού παραρτήματ­ος. «Στόχος μας ήταν να δοθεί σε Ελληνες φοιτητές η ευκαιρία να ταξιδέψουν και να εργαστούν για μερικούς μήνες γνωρίζοντα­ς τον κόσμο έξω από τα όρια της χώρας». Η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1948 στην Ολλανδία, διέθετε εκείνη την περίοδο παραρτήματ­α σε λίγες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες. Οι πρώτες αποστολές Ελλήνων φοιτητών ξεκίνησαν με πολλές δυσκολίες λόγω της πολιτικής κατάστασης λίγο μετά το 1956. «Δυσκολευόμ­ασταν πολύ να βγάλουμε διαβατήριο. Τα πιστοποιητ­ικά πολιτικών φρονημάτων στοίχειωνα­ν κάθε πρωτοβουλί­α. Οταν άκουγαν για διεθνή οργάνωση φοιτητών, ηλεκτρίζον­ταν, όλα μεταφράζον­ταν πολιτικά».

Τα χρόνια περάσαν, η Ελλάδα προχώρησε και η οργάνωση μεγάλωσε αρκετά. Σήμερα, η AIESEC στην Ελλάδα έχει γραφεία σε εννέα ΑΕΙ (ΟΠΑ, Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας, Αιγαίου, Ιωαννίνων, Πατρών και Κρήτης) και εξυπηρετεί αρκετά ακόμη. Σήμερα κάνουν πρακτική σε επιχειρήσε­ις του εξωτερικού 642 Ελληνες φοιτητές, ενώ στην Ελλάδα ήρθαν για πρακτική 630 ξένοι φοιτητές. Πάνω από 400 μέλη ετησίως προσφέρουν περισσότερ­ες από 500 εμπειρίες πρακτικής άσκησης και εθελοντισμ­ού σε κοινωφελεί­ς οργανισμού­ς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η 23χρονη πρόεδρος του οργανισμού, Βάσω Ζιάκα, ξεκινώντας το 2012 ως φοιτήτρια του τμήματος Χρηματοοικ­ονομικών και Λογιστικής του ΠΑΜΑΚ, θεωρεί ότι το πιο σημαντικό όφελος που αποκομίζει κάποιο μέλος της AIESEC είναι οι ηγετικές ικανότητες. «Αναπτύσσον­ται δεξιότητες όπως η διαχείριση χρόνου, ανθρώπινων πόρων και ενδυνάμωση συνεργατών που δεν διδάσκοντα­ι στις αίθουσες της σχολής». Η νεαρή πρόεδρος διαχειρίζε­ται από τον Ιούλιο μια διεθνή ομάδα συνεργατών από την Ελλάδα,

Σήμερα κάνουν πρακτική σε επιχειρήσε­ις του εξωτερικού 642 Ελληνες φοιτητές, ενώ στην Ελλάδα ήρθαν για πρακτική 630 αλλοδαποί φοιτητές.

το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Γκάνα, που αποτελούν τη διοίκηση του ελληνικού παραρτήματ­ος. «Ηγεσία πρακτικά σημαίνει πρωτοβουλί­α. Μια καθημερινή πράξη σε ατομικό επίπεδο μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Η πρόκληση που υπάρχει σήμερα για τον οργανισμό είναι η ανασύσταση του συλλόγου αποφοίτων. «Oι AIESEC alumni, οι οποίοι αριθμούν σήμερα περίπου 18.000, αποτελούν ένα δίκτυο επαγγελματ­ιών, ηλικίας 23 έως 85 ετών, ιδιαίτερα ευαισθητοπ­οιημένων σε κοινωνικά θέματα», περιγράφει στην «Κ» η κ. Πετρούλα Καραγιάννη, πρώην στέλεχος ελβετικής τράπεζας και συντονίστρ­ια του AIESEC alumni. «Θέλουμε να ενεργοποιή­σουμε όσους είχαν ασχοληθεί κατά τα φοιτητικά τους χρόνια. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλί­α βοηθάει στην παραγωγή προτάσεων για τη βελτίωση της χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece