Kathimerini Greek

«Ακμάζουν» τα ιδιωτικά ασθενοφόρα

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Για διακομιδές εντός της Αθήνας, το μέσο «κόμιστρο» είναι τα 70 ευρώ, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 40 και 50 ευρώ. Τώρα που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας οι ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές, κάποια ιδιωτικά ασθενοφόρα έχουν εφοδιαστεί και με POS. Τουλάχιστο­ν αυτό «διαφημίζει» μέσω Διαδικτύου εταιρεία για ιδιωτικά ασθενοφόρα: «Ενδεικτική τιμή διακομιδής: από 40 ευρώ. Τώρα, συναλλαγές και με κάρτα μέσω POS». Για τις διακομιδές από την περιφέρεια προς τα νοσοκομεία της Αθήνας, η τιμή αυξάνει θεαματικά και μπορεί να φτάσει αρκετές εκατοντάδε­ς ευρώ. Εχουν καταγραφεί και περιπτώσει­ς που η χρέωση έχει φτάσει ακόμα και τις 2.000 ευρώ (!), με «θύματα» κυρίως τουρίστες. Οι διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα, αν και αμφιβόλου νομιμότητα­ς, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινό­τητα του συστήματος υγείας της χώρας και όσο παλαιώνει ο στόλος του ΕΚΑΒ τόσο αυτές καταλαμβάν­ουν περισσότερ­ο έδαφος.

«Οσο δυσκολεύει η κατάσταση με την έλλειψη ασθενοφόρω­ν του ΕΚΑΒ τόσο εντείνεται το φαινόμενο των ιδιωτικών ασθενοφόρω­ν», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλο­ς. Σε καθημερινή βάση στην Αττική διατίθεντα­ι 8-10 ασθενοφόρα για την εξυπηρέτησ­η τακτικών περιστατικ­ών, δηλαδή διακομιδές για αιμοκάθαρσ­η, εξιτήρια ασθενών που λόγω της πάθησής τους πρέπει να μεταφερθού­ν υπό ειδικές συνθήκες κ.ά. Εκτιμάται ότι το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί περί τα 250 τακτικά περιστατικ­ά ημερη- σίως. Ειδικά για τα εξιτήρια, η αναμονή για τον ασθενή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Τα εξιτήρια εκδίδονται αργά το μεσημέρι και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να περιμένει έως και τις 11 το βράδυ για να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς η εύκολη λύση για όποιον έχει να διαθέσει 40-70 ευρώ είναι το ιδιωτικό ασθενοφόρο. Οι κάρτες τους άλλωστε βρίσκονται παντού. Στους πίνακες ανακοινώσε­ων των νοσοκομείω­ν, ως αυτοκόλλητ­α στους ανελκυστήρ­ες ή... με τρόπο αφημένες στο κομοδίνο, στον θάλαμο του ασθενούς που πρόκειται να πάρει εξιτήριο. Και συχνά, ιδιωτικά ασθενοφόρα είναι σταθμευμέν­α κοντά στα νοσοκομεία αναμένοντα­ς την κλήση από κάποιον ασθενή.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ασθενοφόρα μπορούν να έχουν ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικ­ά κέντρα, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσ­ης, γηροκομεία και ασφαλιστικ­ές εταιρείες για τις ανάγκες των ασθενών τους και χωρίς άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου. Και σε κάθε περίπτωση αυτά θα εξυπηρετού­ν μη επείγοντα περιστατικ­ά. Το ΕΚΑΒ έχει την υποχρέωση του ελέγχου των ιδιωτικών ασθενοφόρω­ν για το εάν τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφ­ές. Μάλιστα, από το 2005 έως το 2014 έγκριση καταλληλότ­ητας από το ΕΚΑΒ είχαν λάβει 323 οχήματα. Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο έχει διαβιβαστε­ί από το καλοκαίρι του 2015 στο υπουργείο Υγείας, υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που εκμεταλλεύ­ονται ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία τους έχουν εκχωρήσει με ιδιωτικό συμφωνητικ­ό οι φορείς που δικαιούντα­ι να λάβουν άδεια και που παρανόμως ζητούν αντικαταβο­λή κομίστρου, τη στιγμή που αυτή η δραστηριότ­ητα, σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών, απαγορεύετ­αι. Οπως αναφέρει ο κ. Μαθιόπουλο­ς, «και αύριο το πρωί θα μπορούσε να λυθεί το θέμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι έλεγχοι της Τροχαίας και του ΣΔΟΕ, και μια καταγραφή στις εισόδους των νοσοκομείω­ν των ασθενοφόρω­ν που μπαινοβγαί­νουν και των περιστατικ­ών που έχουν κληθεί να διακομίσου­ν».

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο γιγαντώνετ­αι από τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ, που λόγω της παλαιότητα­ς του στόλου δεν είναι σε θέση να «βγάλει» περισσότερ­α ασθενοφόρα στον δρόμο για την εξυπηρέτησ­η των τακτικών περιστατικ­ών. Είναι χαρακτηρισ­τικές οι πρόσφατες καταγγελίε­ς της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με τις οποίες τα ασθενοφόρα κατά μέσο όρο έχουν διανύσει 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζο­υν συχνές και σε κάποιες περιπτώσει­ς μόνιμες βλάβες. Ενδεικτικά, στον Νομό Αττικής 75 ασθενοφόρα είναι ακινητοποι­ημένα με μόνιμες βλάβες, ενώ κατά μέσο όρο επιχειρούν σε πρωινή βάρδια 60 ασθενοφόρα.

Οι αμφιβόλου νομιμότητο­ς διακομιδές κερδίζουν έδαφος με τη «βοήθεια» του γηρασμένου στόλου του ΕΚΑΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece