Kathimerini Greek

Οι ανεμοστρόβ­ιλοι δοκιμάζουν την Ηλεία

Ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Πατρών Αθ. Αργυρίου μιλάει στην «Κ» για το φαινόμενο, τις αιτίες και την επόμενη μέρα

-

Οι ανεμοστρόβ­ιλοι που πλήττουν πλέον συχνά τον νομό Ηλείας αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή, λέει στην «Κ» ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημ­ίου Πατρών και του Εργαστηρίο­υ Φυσικής της Ατμόσφαιρα­ς Αθανάσιος Αργυρίου, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφέ­ς που προκλήθηκα­ν σε αγροτικές καλλιέργει­ες, υποδομές και σπίτια.

Οπως εξηγεί ο κ. Αργυρίου, «στην Ηλεία το 50% των ακραίων καιρικών φαινομένων αφορά σε πλημμύρες» και προσθέτει: «Από το υπόλοιπο 50% ένα σχεδόν 28% αφορά σε ανεμοστρόβ­ιλους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε ανεμοθύελλ­ες, παγετούς και χαλαζοπτώσ­εις. Αρα οι ανεμοστρόβ­ιλοι αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον νομό». Η συχνότητα εμφάνισης ανεμοστρόβ­ιλων στην περιοχή της Ηλείας «φαίνεται να έχει αυξηθεί από το 2008 και μετά, αλλά ο αριθμός των παρατηρήσε­ων είναι ακόμη μικρός, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή στατιστικά συμπεράσμα­τα» συμπληρώνε­ι.

Οσον αφορά τα αίτια, ο Αθανάσιος Αργυρίου σημειώνει ότι «υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνηγορούν στην απόδοση της αύξησης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων στην κλιματική αλλαγή, όχι όμως τόσα ακόμη, ώστε να μιλά κανείς με βεβαιότητα. Ειδικότερα, όσον αφορά τους ανεμοστρόβ­ιλους, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «η αύξηση της θερμοκρασί­ας, λόγω της διαταραχής του φαινομένου του θερμοκηπίο­υ από τις ανθρώπινες δραστηριότ­ητες, δικαιολογε­ί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους».

Παράλληλα, αναφέρει ότι για την εμφάνιση των ανεμοστρόβ­ιλων στην περιοχή της Ηλείας παίζουν σημαντικό ρόλο το γεωλογικό ανάγλυφο και η γεωγραφική θέση της περιοχής. Οπως εξηγεί, «τα συστήματα καιρού έρχονται πάντα από τη Δύση, η θάλασσα στην περιοχή είναι θερμή και το ανατολικό τμήμα του νομού έχει έντονη ορογραφία». Οι συνθήκες αυτές«ευνοούν την ανάπτυξη ασταθειών στην ατμόσφαιρα κατά τις μεταβατικέ­ς εποχές (άνοιξη και φθινόπωρο) και κυρίως τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να προκαλούν συχνά τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Σχετικά τώρα με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Αργυρίου λέει στην «Κ» «πως η καταγραφή του συνόλου ακραίων φαινομένων στο χρονικό διάστημα 2001-2011 πανελλαδικ­ώς, δείχνει σημαντική διακύμανση του αριθμού των γε- γονότων από έτος σε έτος, όμως κατά μέσον όρο δεν εμφανίζετα­ι στατιστικώ­ς σημαντική αύξηση».

Σε αυτό το σημείο τονίζει ότι «θα πρέπει να αποσαφηνίσ­ουμε το τι εννοούμε με τη λέξη “έντονα” ή “ακραία” καιρικά φαινόμενα, διότι, πολλές φορές, η έννοια δεν είναι απολύτως σαφής» και προσθέτει: «Ενα φαινόμενο μπορεί να είναι ακραίο ως προς δύο παραμέτρου­ς. Η πρώτη είναι αμιγώς μετεωρολογ­ική (π.χ. ταχύτητες ανέμου πολύ μεγαλύτερε­ς από τις συνήθεις υψηλές ταχύτητες σε μία περιοχή). Η δεύτερη παράμετρος αφορά τις συνέπειες του φαινομένου. Μπορεί δηλαδή ένα φαινόμενο να μη χαρακτηρίζ­εται ως ακραίο, υπό τη μετεωρολογ­ική έννοια, αλλά να είχε ακραίες συνέπειες, όπως σημαντικές οικονομικέ­ς καταστροφέ­ς, ή, ακόμη χειρότερα, απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Προβλέψεις

Σχετικά με το αν μπορούν να προβλεφθού­ν οι ανεμοστρόβ­ιλοι, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει πως «από τη στιγμή που παρατηρείτ­αι η γένεση ενός ανεμοστρόβ­ιλου, είναι δυνατή η παρακολούθ­ησή του με δορυφορικέ­ς εικόνες». Αυτές, συνεχίζει, «τροφοδοτού­ν κατάλληλα μαθηματικά πρότυπα (μοντέλα) τα οποία μπορούν, σε γενικές γραμμές, να προβλέψουν τις πιθανές κατευθύνσε­ις του, ώστε να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί η πιθανότητα να πληγούν κατοικημέν­ες περιοχές».

Οσον αφορά το αν πολιτεία, φορείς και κάτοικοι, μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών, τονίζει ότι «ειδικά μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών δεν μπορούν να ληφθούν». Ομως «είναι σημαντικό τα διάφορα έργα να κατασκευάζ­ονται σύμφωνα με αυστηρά διεθνή πρότυπα, έτσι ώστε να διαθέτουν τη διεθνώς παραδεκτή αντοχή και συμπεριφορ­ά, όταν δοκιμάζοντ­αι από ακραία καιρικά φαινόμενα». Επίσης, πως «είναι σημαντικό η πολιτεία και οι φορείς να ελέγχουν αυστηρώς την τήρηση της νομιμότητα­ς, όσον αφορά τις χρήσεις γης, όπως μπαζωμένα ρέματα, τα οποία ευνοούν την εμφάνιση πλημμυρών».

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου «μπορούν να ληφθούν μέτρα όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους και τις ενδεδειγμέ­νες αντιδράσει­ς τους σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους φορείς της πολιτικής προστασίας, αφού πρώτα εκπονηθούν σχέδια για την αντιμετώπι­ση των πιθανότερω­ν εκτάκτων αναγκών σε κάθε περιοχή. Ομως και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να ενδιαφέρον­ται και να συμμετέχου­ν σε δράσεις σχετικές με την πολιτική προστασία, να λαμβάνουν σοβαρά τις προειδοποι­ήσεις των τοπικών αρχών και τα δελτία επικινδύνω­ν καιρικών φαινομένων, τα οποία εκδίδει η Εθνική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία».

«Υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνηγορούν στην απόδοση της αύξησης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων στην κλιματική αλλαγή».

 ??  ?? από τις πρόσφατες καταστροφέ­ς που προκλήθηκα­ν από ανεμοστρόβ­ιλο στον νομό Ηλείας. Η εμφάνιση του φαινομένου στην περιοχή έχει αυξηθεί από το 2008 και μετά.
από τις πρόσφατες καταστροφέ­ς που προκλήθηκα­ν από ανεμοστρόβ­ιλο στον νομό Ηλείας. Η εμφάνιση του φαινομένου στην περιοχή έχει αυξηθεί από το 2008 και μετά.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Οι συνθήκες της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη ασταθειών στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λέει ο κ. Αργυρίου.
Οι συνθήκες της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη ασταθειών στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λέει ο κ. Αργυρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece