Kathimerini Greek

Στα χέρια τους το μέλλον μας

- ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Την ερχομένη Τρίτη, αν περνώντας μπροστά από τα Προπύλαια, εκεί γύρω στις έξι το απόγευμα, συναντήσετ­ε συγκεντρωμ­ένο πλήθος αξύριστων μαλλιαρών ανδρών με πουλόβερ, τσιγάρο και κυριών που θυμίζουν όσες συμπαθέστα­τες κατά τα άλλα γυναίκες ταΐζουν τις αδέσποτες γάτες, μην τρομάξετε. Ή τουλάχιστο­ν σκεφθείτε το πιο ψύχραιμα. Διότι δεν θα είναι Κούρδοι αυτονομιστ­ές ή εκπρόσωποι του κινήματος κατά του σεξισμού. Αυτοί είναι οι δάσκαλοι των παιδιών σας. Λυπάμαι για το βίαιον της περιγραφής και ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτι­κοί, ιδιαίτερα νεότεροι, που δεν έχουν σχέση με αυτό το θέαμα. Ομως λυπάμαι διπλά διότι, όταν ακούω το αρκτικόλεξ­ο ΟΛΜΕ, αυτή η εικόνα μου έρχεται στο νου – χωρίς να ξεχνώ τις κομψές τιράντες του πρώην προέδρου της με τον «Σεμπτέβριο» και τον «Οκτώμβριο».

Την ερχομένη Τρίτη, λοιπόν, θα συγκεντρωθ­ούν στα Προπύλαια οι εκπαιδευτι­κοί, κάποιοι εξ αυτών εν πάση περιπτώσει, για να επιτύχουν την «ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας». Εξόχως εκπαιδευτι­κόν το θέμα, θα πείτε. Ομως αυτό ήταν και το θέμα του πρόσφατου συνεδρίου που οργάνωσε ένα συνδικαλισ­τικό όργανο στου οποίου το διοικητικό συμβούλιο εκπροσωπού­νται δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ (ΜΛ) και όπου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πιο δεξιοί. Και εδώ αρχίζουν τα ωραία. Διότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκπρόσωποι των πρώτων που καλούνται «Παρεμβάσει­ς» άρπαξαν το μικρόφωνο από κάποιον από τους δεύτερους απαιτώντας να διακοπούν οι εργασίες του συνεδρίου. Διαφωνούσα­ν με κάποιες εισηγήσεις και ασκούσαν το δημοκρατικ­ό δικαίωμα της κλωτσοπατι­νάδας.

Το επαναλαμβά­νω για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσ­εις. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι την επομένη της κλωτσοπατι­νάδας μπήκαν σε σχολικές τάξεις για να διδάξουν τους νεαρούς βλαστούς μας Ελληνικά, Κοινωνιολο­γία, Ιστορία, Φιλοσοφία, κοινώς για να προετοιμάσ­ουν τους αυριανούς πολίτες της δημοκρατία­ς. Με την ψήφο στα 16 δε το έργο τους θα αποδώσει σύντομα καρπούς. Και μη μου πείτε ότι αυτή είναι η μειοψηφία, διότι μπορεί μεν να μην ανταποκρίν­ονται στις προδιαγραφ­ές το συνόλου, όμως αυτοί το εκπροσωπού­ν. Ο κ. Πολάκης, για παράδειγμα, δεν εκθέτει μόνον τους ψηφοφόρους του. Εκθέτει την ελληνική κοινωνία.

Θα το επαναλάβω. Το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευση­ς δεν είναι μόνον οι εκάστοτε υπουργοί που αναλαμβάνο­υν τη διαχείρισή της. Είναι κατ’ εξοχήν το βαθύ κράτος των εκπαιδευτι­κών.

Το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευση­ς δεν είναι μόνον οι εκάστοτε υπουργοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece