Kathimerini Greek

Λίγες οι επιλογές της Deutsche Bank για αναζήτηση κεφαλαίων

-

θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, ώστε να αυξήσει τα κεφάλαιά της και να αρχίσει να εμφανίζει ικανοποιητ­ικά κέρδη, εάν επιθυμεί να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών προς αυτήν. Ωστόσο το περιθώριο κινήσεων που διαθέτει, φαντάζει μικρό, λένε τραπεζίτες, αναλυτές και επενδυτές.

Οταν ο Τζον Κράιαν αναλάμβανε πέρυσι την ηγεσία της τράπεζας, είχε ανακοινώσε­ι σχέδιο που αφορούσε τη μείωση προσωπικού και την πώληση τμημάτων της εταιρείας που δεν έχουν ζωτικό ρόλο. Ομως η καταβολή προστίμου ύψους 14 δισ. δολαρίων που απαιτεί το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς από την DB για παραπλανητ­ική πώληση τιτλοποιημ­ένων ενυπόθηκων δανείων αποκάλυψε πιθανό κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 5 με 10 δισ. ευρώ. Η τράπεζα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητα­ς ή φερεγγυότη­τας και η διοίκησή της επιμένει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μπορεί τελικά το πρόστιμο που θα πληρώσει η DB στις αμερικανικ­ές αρχές να αποδειχθεί σημαντικά χαμηλότερο, όμως η γερμανική τράπεζα αντιμετωπί­ζει και νέο πιθανό πρόστιμο για την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», κατηγορία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του προστίμου στα 8 - 9,5 δισ. δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζο­υν πως οι προβλέψεις της DB ανέρχονται μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή από το να βρει περισσότερ­α χρήματα, αν και οι επιλογές της είναι λίγες βραχυπρόθε­σμα. Ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και περισσότερ­ες απολύσεις προσωπικού. Ωστόσο αναλυτές επιμένουν πως θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές, όπως πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων, διακοπή καταβολής μπόνους, ακόμη και μια πλήρης συγχώνευση της DB με ανταγωνίστ­ρια τράπεζα. «Καμία από τις βασικές επιλογές δεν είναι ελκυστική. Το θέμα για την DB είναι απλώς να επιλέξει τη λιγότερο κακή», λέει ο Στιούαρτ Γκρέιαμ, αναλυτής της Autonomous Research.

Οι μέτοχοι της DB έχουν ήδη εξουσιοδοτ­ήσει τη διοίκηση να εκδώσει νέες μετοχές με αξία μέχρι το 50% του υπάρχοντος κεφαλαίου της. Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής η διοίκηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 5 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζο­υν πως η DB χρειάζεται περίπου 10 δισ. ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα, ωστόσο για να το πετύχει θα πρέπει η διοίκηση να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων, κάτι που απαιτεί χρόνο, ενώ οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν νέες μετοχές μέχρι να μάθουν το τελικό ύψος του αμερικανικ­ού προστίμου. Ακόμη χειρότερα, ενδεχόμενη επιτυχημέν­η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προτού επιτευχθεί συμβιβασμό­ς με την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανικ­ές αρχές στο να απαιτήσουν υψηλότερο πρόστιμο, σύμφωνα με πηγή της DB.

Η πιο αποδοτική επιλογή ίσως να είναι η πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων, ωστόσο τα ελκυστικότ­ερα από τα περιουσιακ­ά στοιχεία της DB είτε δεν μπορούν να πουληθούν εύκολα είτε είναι τόσο βαθιά ενσωματωμέ­να στην επιχείρηση, ώστε θα ήταν δύσκολο να τα πουλήσει γρήγορα. Η DB είχε βγάλει πέρυσι τον Δεκέμβριο προς πώληση την Postbank, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρει αγοραστή. Το ξεπούλημά της δεν είναι δυνατό χωρίς να καταγράψει ζημία, δεδομένου πως η αξία της Postbank υπολογιζότ­αν πέρυσι στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στα 2 με 2,5 δισ. Η DB θα μπορούσε να πουλήσει ή να βάλει στο χρηματιστή­ριο το τμήμα διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων, το οποίο θα μπορούσε να έχει τιμή πώλησης 8 δισ. ευρώ, ωστόσο προηγούμεν­η απόπειρα είχε αποτύχει. Η γερμανική τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσε­ι πως θα απολύσει 9.000 υπαλλήλους της, ωστόσο η μείωση δαπανών θα φανεί σε 24 με 30 μήνες εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγορεύει την απόλυση τόσο πολλών υπαλλήλων αμέσως. Τον περασμένο μήνα, ο Μάρκους Σενκ, ο οικονομικό­ς διευθυντής της DB, είχε πει σε εκπροσώπου­ς των εργαζομένω­ν πως η τράπεζα ενδέχεται να απολύσει ακόμη 10 χιλιάδες υπαλλήλους της, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Reuters. Η DB αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμέ­νη πληροφορία. Τέλος, ενδεχόμενη κρατική διάσωση θα είναι δύσκολη από πολιτικής απόψεως πριν από τις εκλογές του 2017.

Η καταβολή προστίμου 14 δισ. δολ. που απαιτεί το αμερικανικ­ό υπ. Δικαιοσύνη­ς αποκάλυψε πιθανό κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 5 με 10 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece