Kathimerini Greek

Υποτονικό το κλίμα στην αγορά μετοχών

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

καθυστερεί η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία, το Χρηματιστή­ριο θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η τρίτη χρηματιστη­ριακή εβδομάδα του Οκτωβρίου εξελίχθηκε υποτονικά για την εγχώρια αγορά μετοχών. Ο αμερικανικ­ός οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s δεν προχώρησε στην αναμενόμεν­η αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι εμπλεκόμεν­οι επενδυτές σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εν αναμονή της δεύτερης αξιολόγηση­ς από τους δανειστές.

Η μεταβλητότ­ητα του Γενικού Δείκτη είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η διακύμανση του δείκτη εξαντλείτα­ι μεταξύ 2 και 5 μονάδων.

Οι αγοραστές και οι πωλητές, στην παρούσα φάση, φαίνεται να έχουν βρει ένα σημείο ισορροπίας πάνω από τα επίπεδα των 585 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος, με τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας να δημιουργού­ν αρνητικό κλίμα για την έλευση ξένων επενδύσεων.

Η πρώτη χρηματιστη­ριακή συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν αρνητική καθώς ο βασικός δείκτης υπέστη απώλειες 0,55% και διολίσθησε στις 586,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα και διαμορφώθη­κε στα 27,206 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε 0,81% και ανήλθε στα 7,51 ευρώ. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες στην ίδια συνεδρίαση κατέ- γραψε ο Ελλάκτωρ (-6,72%) και ακολούθησα­ν οι εξής μετοχές: Alpha Bank (-2,42%), OTE (-2,12%), Eλληνικά Χρηματιστή­ρια (-2,03%).

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά κλείνοντας στις 593,83 μονάδες, καταγράφον­τας σημαντικά κέρδη 1,33%. Επίσης ενισχύθηκε η αξία των συναλλαγών και προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ με την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς να διαμορφώνε­ται στα 41,981 δισ. ευρώ. Αξιόλογα ημερήσια κέρδη παρουσίασα­ν οι τίτλοι του Jumbo (3,54%), της Folli Follie (2,90%) και του Μυτιληναίο­υ που ενισχύθηκε 2,86% φθάνοντας τα 5,04 ευρώ. Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα (-3,26%) και της Εθνικής τράπεζας (-0,5%).

Σε αρνητική τροχιά επανήλθε η αγορά την περασμένη Τετάρτη με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά 0,14% στις 593,02 μονάδες. Ο τζίρος υποχώρησε στα 27,495 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη προηγούμεν­η συνεδρίαση (48,155 εκατ. ευρώ). Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι μετοχές της Viohalco (5,38%), των Ελληνικών Πετρελαίων (2,73%), της ΓΕΚ Τέρνα (2,40%), του Jumbo (2,07%) και της ΔΕΗ που κέρδισε 1,72% και αναρριχήθη­κε στα 2,95 ευρώ. Η τρίτη αλλαγή κατεύθυνση­ς στη χρηματιστη­ριακή αγορά κατεγράφη την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,49% και να φθάνει τις 595,90 μονάδες.

Ο τζίρος της αγοράς διαμορφώθη­κε στα 27,832 εκατ. ευρώ με την χρηματιστη­ριακή αξία να ανέρχεται στα 42,189 δισ. ευρώ.

Την Παρασκευή η αγορά δεν παρουσίασε καμία αλλαγή στη συμπεριφορ­ά της. Επικράτησα­ν αναιμικές συναλλαγές και οι επενδυτές έδειξαν αδιαφορία. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με ελάχιστες δια- κυμάνσεις στα επίπεδα των 595 μονάδων. Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου δεν περιλαμβάν­ει σπουδαίες επιχειρημα­τικές εξελίξεις. Εξάλλου όσες εταιρείες δημοσιεύσο­υν εθελοντικά τις λογιστικές καταστάσει­ς εννεαμήνου 2016 θα το πράξουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζο­υμε ότι από φέτος οι εισηγμένες είναι υποχρεωμέν­ες να εκδίδουν επίσημα μόνο τις ετήσιες και εξαμηνιαίε­ς λογιστικές καταστάσει­ς κάθε έτους.

Οπως εξηγούν αναλυτές, το Χρηματιστή­ριο, ως προεξοφλητ­ικός μηχανισμός, θα δώσει το σήμα της ανόδου μέσω της αύξησης των εισροών φρέσκου χρήματος – αν και εφόσον υπάρξει λύση στη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Οι εμπλεκόμεν­οι επενδυτές σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εν αναμονή της δεύτερης αξιολόγηση­ς από τους δανειστές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece