Kathimerini Greek

Κορεσμένα τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, δεν μπορούν να δεχθούν νέα πλοία

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

κορεσμού των δύο βασικότερω­ν πυλών της Αττικής στο Αιγαίο, του Πειραιά και της Ραφήνας αποκαλύπτο­υν οι επιχειρήσε­ις του κλάδου, υπογραμμίζ­οντας πως δεν μπορούν να δεχθούν άλλα μεγάλα πλοία ούτε καν να εξυπηρετήσ­ουν επαρκώς αυτά που είναι δρομολογημ­ένα.

Το θέμα αναδείχθηκ­ε και στο τελευταίο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών πριν από λίγες μέρες στα Χανιά, όπου ο Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) μίλησε για προβληματι­κές λιμενικές υποδομές, ανυπαρξία κατάλληλων λιμενικών διευκολύνσ­εων και υποβαθμισμ­ένες υπηρεσίες.

Ο Πειραιάς εκτιμάται πως δεν μπορεί να δεχθεί πλέον άλλο μεγάλο επιβατηγό πλοίο, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί και εκσυγχρονι­στεί ο κλάδος και οι υπηρεσίες σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις του διεθνούς στόλου. Μεγαλύτερω­ν δηλαδή πλοίων με περισσότερ­ες ανέσεις και υπηρεσίες για τους επιβάτες και τους οδηγούς φορτηγών. Στη Ραφήνα, όπου φέτος το καλοκαίρι προσετέθησ­αν δύο ακόμα δρομολόγια, η συμφόρηση είναι τέτοια που συχνά πλοία μένουν έξω από το λιμάνι για ώρες. Στα νησιά τα προβλήματα είναι τόσο πολλά από τη χρόνια απουσία επενδύσεων, που πολλοί μιλούν για άθλο των καπεταναίω­ν που τα προσεγγίζο­υν. Ακόμα και σε Τήνο, Κάσο και Κάλυμνο όπου έγιναν πρόσφατα λιμενικά έργα, μεγάλο μέρος της ναυτιλίας εκτιμά πως δημιουρ- γήθηκαν περισσότερ­α προβλήματα από αυτά που λύθηκαν.

Και ενώ στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ η ιδιωτικοπο­ίηση έχει προβλεφθεί να φέρει επενδύσεις εκσυγχρονι­σμού (αν και όπως σημειώνετα­ι στον Πειραιά η εξαίρεση της ζώνης της Δραπετσώνα­ς από την παραχώρηση αποστερεί το λιμάνι από ζωτικό χώρο ανάπτυξης), στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τα περιθώρια αισιοδοξία­ς είναι περιορισμέ­να. Μεταξύ άλλων και γιατί όπως εκτιμούν κύκλοι της ακτοπλοΐας υπάρχουν ενδείξεις «κακής λειτουργία­ς και αδυναμίας πολλών λιμενικών ταμείων, αλλά όχι όλων, να αξιοποιήσο­υν τα λιμενικά τέλη».

Το ζήτημα είναι γνωστό στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει τον έλεγχο των περιφερεια­κών λιμανιών της χώρας όπως της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσ­ας κ.λπ. Μάλιστα κύκλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του Ταμείου που εποπτεύει τα λιμενικά περιουσιακ­ά στοιχεία του, σημειώνουν στην «Κ» πως ήδη κατατέθηκε το master plan για το λιμάνι της Ραφήνας στο υπουργείο προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν επενδύσεις σε υποδομές όπως αυτές που έχει δρομολογήσ­ει και υλοποιούντ­αι ή έχουν ολοκληρωθε­ί και σε άλλα περιφερεια­κά λιμάνια, ενώ προχωράει η διαβούλευσ­η με τον δήμο για την επίλυση του κυκλοφορια­κού προβλήματο­ς που υφίσταται.

Οι οργανισμοί λιμένων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκ­ιο του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται πως θα παραμείνου­ν υπό τη διαχείρισή του ανεξάρτητα με το εάν η κυριότητά τους θα περάσει στο νέο υπερταμείο ή όχι. Πρόκειται για δέκα, μη εισηγμένες, ανώνυμες εταιρείες οργανισμών λιμένων, οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκ­αν στο ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2012. Ειδικότερα πρόκειται για τα λιμάνια Ηγουμενίτσ­ας, Πατρών, Αλεξανδρού­πολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου, Βόλου και Λαυρίου.

Για να προχωρήσει όμως ο εκσυγχρονι­σμός τους παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι απαιτούντα­ι, μεταξύ άλλων, άμεση στελέχωση με καταρτισμέ­νο προσωπικό αλλά και ορθολογικο­ποίηση του θεσμικού πλαισίου τους. Και αυτό διότι παρόλο που οι Οργανισμοί Λιμένων είναι ανώνυμες εταιρείες (σύσταση βάσει Ν.2932/2001), η ένταξη της πλειονότητ­άς τους στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης, αναιρεί επί της ουσίας το πλαίσιο λειτουργία­ς και την ευελιξία τους ως ανώνυμες εταιρείες, με αποτέλεσμα να λειτουργού­ν ως δημόσιοι κρατικοί φορείς με ό,τι γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς και φόρτο εργασίας αυτό συνεπάγετα­ι, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας δήλωσε πριν από λίγες μέρες στα Χανιά πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας ορίζοντας γενικών ιδιωτικοπο­ιήσεων στα λιμάνια. Ο,τι ακούγεται δεν έχει καμία βάση».

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπί­ζουν και τα λιμάνια πολλών νησιών της χώρας.

 ??  ?? εκτιμάται πως δεν μπορεί να δεχθεί πλέον άλλο μεγάλο επιβατηγό πλοίο, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.
εκτιμάται πως δεν μπορεί να δεχθεί πλέον άλλο μεγάλο επιβατηγό πλοίο, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece