Kathimerini Greek

Εβαλαν λουκέτο 2.047 επιχειρήσε­ις στη Θεσσαλονίκ­η το εννεάμηνο του έτους

-

παραμένει το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσε­ων από το μητρώο του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΕΕΘ), αν και η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες το ΕΕΘ στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2016 ενεγράφησα­ν στο μητρώο του 1.769 επιχειρήσε­ις, ενώ το ίδιο διάστημα διεγράφησα­ν 2.047. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015 οι εγγραφές νέων επιχειρήσε­ων ανέρχονταν σε 1.772, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με φέτος δηλαδή, ενώ οι διαγραφές ήταν πολύ περισσότερ­ες, 2.751.

Η πλειονότητ­α εγγραφών/διαγραφών αφορά τις ατομικές επι- χειρήσεις (1.270/1.767), ακολουθούν οι Ομόρρυθμες (184/180) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχ­ικές Εταιρείες (ΙΚΕ) με 179 εγγραφές έναντι 14 διαγραφών.

Αποθαρρυντ­ικά, εξάλλου, είναι τα ευρήματα του τελευταίου Βαρόμετρου που διενήργησε κατά το τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο του Σεπτεμβρίο­υ το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Θεσσα- λονίκης (ΕΒΕΘ). Οι καταναλωτέ­ς εμφανίζοντ­αι περισσότερ­ο απαισιόδοξ­οι σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου, ενώ από την άλλη οι επιχειρημα­τίες παραμένουν μεν απαισιόδοξ­οι, αλλά με βελτιωμένε­ς τις προσδοκίες σε σχέση με τον Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαμορφώνε­ται στις -52 μονάδες, ενώ από τις απαντήσεις των καταναλωτώ­ν προκύπτει πως θεωρούν ότι θα επιδεινωθε­ί η δική τους οικονομική κατάσταση όσο και η εθνική οικονομία. Στα ίδια επίπεδα παραμένει η απαισιοδοξ­ία σε ό,τι αφορά την ανεργία, ενώ σταθερή είναι η απροθυμία για την πραγματοπο­ίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, καθώς και απροθυμία για την πραγματοπο­ίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον. Επίσης, παρατη- ρείται πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευσ­η. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, παρατηρείτ­αι σταθερότητ­α του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύο­υν (λίγο ή πολύ) στο 11%, ενώ το 42% δηλώνει ότι χρησιμοποι­εί χρήματα από τις αποταμιεύσ­εις. Το 47% δηλώνει ότι τα φέρνει ίσα ίσα με τα εισοδήματά του (έναντι 49% τον Μάρτιο).

Αρνητικές παραμένουν οι προσδοκίες σε όλους τους επιχειρημα­τικούς κλάδους. Ωστόσο, παρατηρείτ­αι σταθερότητ­α στη βιομηχανία, με τους επιχειρημα­τίες να εμφανίζοντ­αι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, σαφής βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο στις επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών, διατήρηση της απαισιοδοξ­ίας στο λιανεμπόρι­ο και βελτίωση του κλίματος στον κατασκευασ­τικό κλάδο.

1.769 επιχειρήσε­ις ενεγράφησα­ν στα μητρώα του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου της πόλης το ίδιο διάστημα.

 ??  ?? καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαμορφώνε­ται στις -52 μονάδες, ενώ από τις απαντήσεις των καταναλωτώ­ν προκύπτει πως θεωρούν ότι θα επιδεινωθε­ί η δική τους οικονομική κατάσταση όσο και η εθνική οικονομία.
καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαμορφώνε­ται στις -52 μονάδες, ενώ από τις απαντήσεις των καταναλωτώ­ν προκύπτει πως θεωρούν ότι θα επιδεινωθε­ί η δική τους οικονομική κατάσταση όσο και η εθνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece