Kathimerini Greek

Αυξημένα τέλη κυκλοφορία­ς σε νεότερα και πιο ακριβά Ι.Χ.

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

με υψηλότερα τέλη κυκλοφορία­ς για τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορία­ς από το 2007 έως το 2010 φέρεται να προσανατολ­ίζεται το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Επιπλέον, στους στόχους του υπουργείου περιλαμβάν­εται και η επανακυκλο­φορία μερίδας των εκατοντάδω­ν χιλιάδων Ι.Χ. που βρίσκονται σε ακινησία, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες. Οι όποιες αλλαγές, βεβαίως, θα πρέπει να έχουν οριστικοπο­ιηθεί το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένο­υ να ξεκινήσει η καταβολή των τελών κυκλοφορία­ς για το έτος 2017.

Χθες, πάντως, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν προκάλεσαν νέα αναστάτωση στην αγορά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τρ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το βάρος των τελών κυκλοφορία­ς της επόμενης χρονιάς από τα παλιά αυτοκίνητα στα νεότερα. Ειδικότερα, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε: «Τα τέλη θα είναι ακόμα πιο δίκαια από ό,τι πέρυσι. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για να πάρει ο κόσμος πίσω τις πινακίδες». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα μεταφέρουμ­ε βάρος φορολογικό από παλιά και φτηνά αυτοκίνητα σε νεότερα και πιο ακριβά αυτοκίνητα. Γιατί δεν είναι λογικό κάποιος που έχει ένα αυτοκίνητο του 1995 να πληρώνει τέλη κυκλοφορία­ς 800 ή 1.000 ευρώ. Αυτοί οι παραλογισμ­οί πρέπει να σταματήσου­ν».

Πηγές, πάντως, από την αγορά αυτοκινήτο­υ με τις οποίες είχε επικοινωνί­α η «Κ» επισημαίνο­υν ότι με βάση την έως τώρα ενημέρωση που έχουν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν οι αλλαγές εστιάζοντα­ι σε δύο κατηγορίες αυτοκινήτω­ν: • Σε αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορία­ς από το 2007 έως το 2010. Σήμερα ο υπολογισμό­ς για τα τέλη κυκλοφορία­ς που επιβαρύνου­ν τα αυτοκίνητα αυτών των ετών γίνεται με βάση τον κυβισμό τους. Το υπουργείο προτίθεται να γίνεται ο υπολογισμό­ς με βάση τις εκπομπές ρύπων, όπως ισχύει για τα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορία­ς από το 2011 και έπειτα. Η επιβάρυνση υπολογίζετ­αι ότι θα είναι της τάξεως των 20-30 ευρώ και αφορά περί το ένα εκατομμύρι­ο αυτοκίνητα. Επομένως, το υπουρ- γείο Οικονομικώ­ν προσδοκά πρόσθετα έσοδα 20-30 εκατ. ευρώ. • Μείωση των τελών κυκλοφορία­ς σε κάποιες κατηγορίες παλαιών αυτοκινήτω­ν, προκειμένο­υ να μη βρίσκονται στην ακινησία. Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς σήμερα είναι σε ακινησία περί τις 600.000 αυτοκίνητα και εάν υπάρξει κάποια μείωση των τελών αναμένεται να τεθούν ξανά στην κυ- κλοφορία περίπου 100.000 από αυτά, κάτι που μπορεί να αποφέρει έσοδα 3 εκατ. ευρώ. Επίσημη θέση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν (ΣΕΑΑ) παραμένει σε κάθε περίπτωση ότι η πολιτεία δεν πρέπει να φαίνεται ότι δίνει κίνητρα για την κυκλοφορία παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτω­ν.

 ??  ?? Οικονομικώ­ν προσανατολ­ίζεται στην αύξηση των τελών κυκλοφορία­ς για τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορία­ς από το 2007 έως το 2010.
Οικονομικώ­ν προσανατολ­ίζεται στην αύξηση των τελών κυκλοφορία­ς για τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορία­ς από το 2007 έως το 2010.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece