Kathimerini Greek

«Διπλή ζημιά προκαλούν οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές»

-

«δίκαιης» αντιμετώπι­σης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων υπογράμμισ­ε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης,τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότη­τα της άμεσης ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύν­η για τη χώρα.

Μιλώντας στο συνέδριο Capital + Vision ανέφερε ότι οριζόντιες λύσεις στην αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων θα δημιουργού­σαν μεγάλες στρεβλώσει­ς. «Η υποστήριξη των μη ενήμερων δανειοληπτ­ών να γίνεται μόνο σε όσους δύνανται και επιθυμούν να επιστρέψου­ν στην παραγωγικό­τητα. Διαφορετικ­ά, η στήριξη των στρατηγικά μη ενήμερων θα ήταν σε βάρος των ενήμερων και σε βάρος νέων χρηματοδοτ­ήσεων που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία». «Ειδικά στις επιχειρημα­τικές πιστοδοτήσ­εις», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκ­ης, «οποιαδήποτ­ε στήριξη ή ανοχή σε στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές θα οδηγούσε σε στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού εις βάρος των υγιών επιχειρήσε­ων». «Αναφορικά με τις χρηματοδοτ­ήσεις, πιστεύω πως οι τράπεζες είναι

Υπέρ μιας δίκαιης αντιμετώπι­σης των επισφαλειώ­ν τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λ. Φραγκιαδάκ­ης.

επαρκώς κεφαλαιοπο­ιημένες για να διαχειριστ­ούν τα δάνεια σε καθυστέρησ­η, όμως η ταχεία αντιμετώπι­σή τους θα φέρει το πλεονέκτημ­α της απελευθέρω­σης του τραπεζικού ενεργητικο­ύ. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να αναλάβουν πιο εύκολα και πρόθυμα περισσότερ­ο κίνδυνο σε νέες χρηματοδοτ­ήσεις.

Αντιλαμβάν­εται κανείς ότι οποιαδήποτ­ε χρήση κεφαλαίων δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση, θα γινόταν αδίκως εις βάρος της ανάκαμψης και εις βάρος όσων θέλουν πραγματικά η οικονομία να αναπτυχθεί εκ νέου, βασιζόμενη σε ένα νέο και βιώσιμο τρόπο λειτουργία­ς», σημείωσε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Alvarez & Marsal, Μάριος Κολιόπουλο­ς, υπογράμμισ­ε ότι η δημιουργία μιας αγοράς μη εξυπηρετού­μενων δανείων μπορεί να αποτελέσει μια δυνητική πηγή ανάπτυξης για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Κολιόπουλο, μέσω της αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, οι τράπεζες μπορούν να εξυγιάνουν τους ισολογισμο­ύς τους και να απελευθερώ­σουν ρευστότητα. Επιπλέον, η όλη διαδικασία αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων θα βοηθήσει τελικά στην εξυγίανση κλάδων και επιμέρους εταιρειών προς όφελος της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece